Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Így kezdődött

Idén augusztusban harmadik éves a blog. (Juhú!) Szinte repül az idő, mintha csak tegnap lett volna, hogy megírtam az első posztot, akkor még egy magyar blogszolgáltatónál, most meg saját domainen ücsörgök és 2200 embernek írok. Gondoltam ebben a nagy szülinapi érzelmeskedésben leírom nektek hogyan kezdődött az én utam, bár beszéltem róla röviden a rádióban, igazából sosem írtam le egyben, úgy teljesen. 22:36 van, pokoli meleg, aludni nem tudok, úgyhogy inkább kigépelem magamból a történetet.

Türkiye, Türkiye!

Az én ázsiai utam a 2000-es évek elején kezdődött, a főiskolán, ahol a kollégiumi szobatársam egy unalmas délután során feltett egy Tarkan-kazettát. Persze mindenki ismerte akkor a "csókos dalt", amit aztán gyakorlatilag minden létező nyelven feldolgoztak. De ezen a kazettán nem a Şımarık (Elkényeztetett) volt az egyetlen dal, és amikor meghallottam az alábbi, Kış Güneşi (Téli napsugár) című dalt, azonnal tudtam, hogy nekem ezt a nyelvet meg kell tanulnom. Azóta is a zene és rajta keresztül a nyelv gyönyörű hangzása számomra mindig az az erő, ami miatt elkezdek egy új nyelvet tanulni.

https://www.youtube.com/watch?v=FE4gjUyOI6U

A nyelvet megtanultam, Tarkan-koncerten is jártam többször, éveken át voltam fanclub-vezető, szerveztem backstage-találkozót Tarkannal Bécsben, majd újabb éveken át az Eurovízión második helyezést elért maNga együttes rajongói klubjában voltam elnökségi tag, egyetlen külföldiként, segítettem nekik fellépni a Szigeten, voltam videoklip-forgatásukon Budapesten.

https://www.youtube.com/watch?v=fZYZPANBF6g

Kínai kalandok

A török vonal ma is erős az életemben, de miután a maNgával személyes nézetkülönbségek miatt elváltak útjaink, egy időre megcsömörlöttem a török zenészektől. Amikor a legnagyobb szükségem volt változásra, akkor jött Kína, egy Jet Li-film személyében. 2005 óta írok cikkeket a Wikipédiára, és ekkor, 2010-ben belebotlottam Jet alulfejlett szócikkébe, és elhatároztam, hogy ha már családi kedvenc a kungfufilm, akkor feljavítom. Szeretek alapos munkát végezni, így a szócikk megírásához minden filmjét megnéztem (yup, az összeset). Az egyik film, a Félelem nélkül végén felcsendült egy dal, Jay Chou előadásában, és én pislogtam, mint bornyú az új kapura. Ez tényleg kínai popzene lenne? Nem szeretjük bevallani, de mindannyian valamilyen szinten előítéletesek vagyunk más népekkel szemben, megvannak a berögzült elképzeléseink, sztereotípiáink. Nem szégyen ezt bevallani, hiszen az emberi elme legnagyobb tehetsége az, hogy képes tanulni: megtanulhatjuk félretenni az előítéleteinket. Egy szó mint száz, nagyon bejött nekem ez a kínai pop nevű dolog, és azonnal hatalmas rajongója is lettem Jay Chou munkásságának.

https://www.youtube.com/watch?v=wr-6wwt8RXk

Mindjárt be is iratkoztam a Byakuya Fansubs csoportba, ahol a mai napig is szoktam feliratozni dolgokat. Mindez úgy esett meg, hogy Jay Chou-fordításokat kerestem magyarul - és nem találtam. Írtam egy levelet a Byakuyának, hogy nagyon jókat fordítgatnak, de Jay miért nincs köztük? Mire Neji válaszolt, hogy nos, hát, nyugodtan pótolhatom a hiányt, ha szeretném. Szerettem. Közben persze jött a beiratkozás a Konfuciusz-intézetbe kínai tanfolyamra, és mire észbe kaptam, alapfokú nyelvvizsgával a zsebemben Tiencsinben találtam magam egy hónapos ösztöndíjjal.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"] Ez én vagyok a nagyon szmogos Tiltott Városban 40 fokos hőségben.[/caption]

Jól sejtitek, a kínai nyelvhez Jay Chou adott nekem lökést. Az írásjegyekkel viszont nehezen boldogultam, és ez idegesített, mert én úgy szeretek tanulni, hogy olvasok és írok. Ezt pedig írásjegyek ismeretének hiányában nehéz kivitelezni.

Jönnek a koreaiak

És akkor jöttek a koreaiak. Először a Beast Sum (Lélegzet) című dala sétált velem szembe a Youtube-on, majd halálra röhögtem magam Taeyang I'll Be There című videóján, ami alá még valami csúnyát is kommenteltem, de már nem emlékszem mi volt az. Ők nem hagytak bennem nagy nyomot akkoriban. Aztán valami Rain nevű gyerek megverte Jay Chout a Time legbefolyásosabb személyisége választásán, és én dühösen kerestem rá a fickóra, hogy mégis ki ez?! Rain egy kis időre lekötött, de ettől még továbbra sem éreztem úgy, hogy nekem K-popot kéne hallgatnom, vagy koreaiul tanulnom. Még a kínai kiruccanásom alatt megnéztem a Boys Over Flowerst a kínai koliban esténként, mást úgyse lehetett csinálni, aztán kezembe került a Secret Garden nevű gyönyörűség, és készen voltam oda meg vissza. És akkor... akkor Byakuyás barátném Kiba kiposztolt egy paródiát, melyben a BIGBANG nevű együttes eljátssza a Secret Gardent, és én sírva röhögtem rajta. Onnantól kezdve nem volt megállás, naphosszat a Youtube-on legeltem és megnéztem mindent, de mindent, amit erről a bandáról találni lehetett...

https://www.youtube.com/watch?v=ohkX-Ig2pl0

Az út azonban nálam nem mindig fekete-fehér, ahogy Kibával folytatott beszélgetésem is bizonyítja. Napokkal a paródia megnézése előtt tanácsot kértem tőle. Egy cikkhez kellett nekem pár jóképű koreai csávó, de hát én csak ezt az Esős gyereket ismertem... Ő meg rávágta, BIGBANG, küldött linket. Megnéztem. És.... ez volt a reakcióm, idézem a csetünkből:

... de sajna nekem a big bang se zeneileg se pasianyagilag nem jön be... nekem valahogy túl extrém ... és csúnyák, ez van
Khm... Nos mint mondtam, nehéz leszokni az egyszeri videók alapján való ítélkezésről. Írd és mondd, 4 nappal ezen 2011 decemberi beszélgetést követően már tudtam, ki mikor született, mit reggelizett aznap, hány testvére van és le volt töltve a fél diszkográfia...

Innentől pedig már egyenes út vezetett a K-pop legbelső bugyraiba, s most, négy évvel később ezzel fekszek, ezzel kelek, koreai programokat szervezek, intenzíven tanulom a nyelvet (a kínai miatt ezt csak 2013-ban kezdtem el istenigazából), két blogot vezetek a témában és megírtam vagy 600 koreai témájú Wikipédia-szócikket.

Kalandos út vezetett idáig, és kíváncsi vagyok, vajon mit hoz majd a jövő? Azt sosem tudni, hiszen évekkel ezelőtt például az animéktől is elzárkóztam, erre pár napja sikerült megnéznem az első animémet, A vándorló palotát, és nagyon tetszett.... Talán mégsem kell elzárkózni dolgoktól, hiszen a világ annyi kincset rejt, és annyi új tudás, felfedezés vár.

A ti utatok hogy kezdődött?

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1812081875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hompoth Kata 2015.08.10. 11:50:25

Nézd meg a Big Hero 6! Lányom táncol, időrendi sorrenben: néptánc, rocky, show-tánc, hip-hop és végül kpop cover. Mindet kellő lelkesedéssel segítettem, így lettem BTS Army! Lányom japánul én koreaiul tanulok. :-)

iLuhanna 2015.08.10. 13:20:29

Nagyon szép ahogy levezetted. Nos, én animéket néztem anno, és imádtam rajzolni így érthető is napokon át rajzolgattam. Majd a J-ROCK, ugyan is én szeretem a zene összes ágazatát, sosem hozok előítéleteket festett szemű fiúkról, mert hát a bohóc is festi magát a megélhetésért - gondoltam. És pont ez az ellentmondásos sztereotípia ami engem mindig vonzalomba hoz bármi is legyen az. Így hát egy nagy nap a youtube-on behozta a BigBang HaruHaru és Lies számát amit megnéztem és valamilyen oknál fogva amit ma sem értek, de elkezdtem sírni. Innentől kezdve fel is út le is út, magával ragadott a kpop mélységes örömteli bugyraiba. Már az évszámokat magam sem tudom, hogyan is értem a mai naphoz, de mindig felvállalom azt ami szeretek, még ha a többi emberek is körülöttem a fogukat meresztik rám, és gúnyos megjegyzéseket tesznek. De arra emlékszem az első doramám a You are Beautiful volt. Majd utána a Big Bang Secret Garden paródia, ami után a doramát csak 2 év eltelte után néztem meg. Persze ha már SG paródia akkor, "fuuu mi ez a másik paródia velük?" így végig mentem az összes BB parodiákon, sajnálom, hogy már nem csinálnak.

Xiaolongimnida 2015.08.12. 16:40:50

Igen, a BB paródiák óriásiak voltak :) Bár csinálnának még.

Xiaolongimnida 2015.08.12. 16:41:46

Szuperjó! :D

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása