Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Kicsi a bölömbika, de nagyot szól

Szóval ez a poszt most semmiképpen se lesz objektív, de azért igyekszem majd rácsapni a kezemre, ha elszaladna velem a fangirl-kocsi. Az a helyzet, hogy mint azt régi olvasók jól tudják, imádom a különleges hangú énekeseket. Azokat, akiktől tátva marad a száj, akiknek a hangját nem lehet megunni. Mit ad isten, találtam egy újabb ilyen hozzáadandó énekest a csarnokomhoz, az X Japan vokálja, Toshi személyében. X Japanról már írtam én is, meg  Fanni is (koncertbeszámolót), de ez a poszt most csak Toshié. Egyrészt mert egyszerűen szenzációs a vokálja, igazi "magashang-specialista" és mert nagyszerűen uralja a színpadot, annak ellenére, hogy pöttöm a termete. De hát tudjuk, kicsi a bölömbika, de nagyot tud szólni ;)

toshiblond.jpg

 Hogy kerültem én ide?

Toshi élettörténete filmbe illő is lehetne akár. Egy álmos japán kisvárosban két gyerek felfedezi a Kiss zenéjét, és összebarátkozik, zenélni tanulnak, aztán rocksztárok lesznek. Na igen ám, de ez a kisfiú, akit Dejama Tosimicunak hívnak, nem igazán egy olyan ereszd-el-a-hajam rocksztár típus, mint barátja, a színpadra született Yoshiki. Biztos vagyok benne, hogy Toshi jó párszor feltette magának a "hogy kerültem én ide?" kérdést, mióta énekes lett. Egy introvertált, csendes srác, aki nem iszik, nem dohányzik (a mai napig sem), aki imádta a sportokat (és jó is volt bennük), egyszer csak kiköt egy heavy metal bandában. Valószínűleg a meglehetősen erős kezű (és akaratos) vezér, Yoshiki befolyására "úszott az árral", és talán maga sem hitte, hogy egy napon Japán egyik legkedveltebb énekhangjává válik majd.

toshi_yoshiki.jpg

Toshi és Yoshiki tiniként, már rockerszerkóban

Az is tiszta véletlen volt, hogy ő lett az énekese a bandának, eredetileg ugyanis a gitárosa volt az X-nek. Amikor az amatőr tinibanda akkori énekese lelépett, Yoshiki mindenkit meghallgatott a maradék tagok közül, hogy kinek van jobb énekhangja. Toshi lett a szerencsés nyertes. A többi már szinte történelem, ahogy mindketten feladták az egyetem lehetőségét és Tokióba költöztek, ahogy az X kismillió tagváltás után végül megállapodott a Pata (gitár), hide (gitár), Taiji (basszusgitár) felállásban és már indie bandaként sikert sikerre halmoztak, majd jött az áttörés, a milliós lemezeladások, a rekordok (pl. ők az első japán együttes, akik megtöltötték a Tokyo Dome sportcsarnokot, 50 ezer fővel). Toshi pedig mindeközben olyan hanggá vált, akit messziről fel lehet ismerni, jellegzetes tónusa és énekstílusa is hozzájárult az X Japan különleges hangulatához. 

Siker ide vagy oda, úgy tűnik, Toshi sosem találta igazán a helyét a színpadon. Bár hihetetlenül karizmatikus frontember, aki pokolian képes feltüzelni a közönséget, sokat elárul róla, hogy a kezdetekkor Yoshiki és hide tanította meg neki a színpadi mozgást, eleinte a jellegzetes "felhőkarcoló" frizuráját is hide csinálta, mert Toshi képtelen volt elsajátítani a technikát, meg a sminkelést. (Amikor már híresek lettek, nyilván lett személyzet is, akik mindezt megcsinálták helyettük.)

toshipunch.gif

Az X Japan dalai igen megerőltetőek éneklés szempontjából, és ez többször is időszakos némaságra ítélte Toshit a karrierje során. Az egyik ilyen alkalom után született meg a Voiceless Screaming (Hangtalan sikoly) című dal szövege. Bár az X legtöbb dalát Yoshiki írta, a többiek is lehetőséget kaptak időnként. Toshi főleg dalszövegíróként tűnik ki, ebben a dalban is a szöveget köszönhetjük neki, ráadásul teljesen angolul (a zenét Taiji szerezte). Ez a dal tökéletes demonstrációja Toshi gyönyörű tenor énekhangjának is. 

 Ahogy ez a Rose of Pain akusztikus felvétel is:

Tévúton

A sikernek és a csillogásnak mindig van árnyoldala is. Ahogy egyre híresebbek és gazdagabbak lettek, úgy kezdtek el körülöttük forogni a hamis barátok, és a pénzéhes családtagok is. A magába forduló, csendes Toshi pedig ezekkel nem nagyon tudott mihez kezdeni. Folyamatosan problémák merültek fel, Toshi állandóan "gondot okozott" az X Japannek - legalábbis ő így érezte. A bátyja, aki a menedzselésével volt megbízva, elég rosszul dolgozott, sok fejfájást okozott a bandának. Édesanyja vérszemet kapott a fia hírnevétől és fényképeket meg információkat árult pénzért a rajongóknak. Egyik barátja, akit ő ajánlott menedzsernek, súlyos pénzeket sikkasztott el az együttestől. 

Mindeközben Yoshiki határozottan és kemény kézzel fogta az énekesét, a remélt amerikai debütálás miatt a szokásosnál is brutálisabb próbák, felvételek következtek. Az Art of Life vokálján több mint egy évig dolgoztak, csaknem éjt nappallá téve, Yoshiki Los Angeles-i stúdiójában. Toshi nem érezte jól magát Amerikában, magányos volt, Yoshikivel már nem beszéltek másról, csak a felvételekről, senkije nem volt ott kint. Ahogy elkezdett eltávolodni gyerekkori jó barátjától, úgy lett közben egyre bizalmatlanabb a saját családja iránt is, és ekkor megtalálta a szerelem. Vagy amiről ő azt hitte, hogy szerelem. 

moritani.jpg

Moritani Kaori és Toshi

Toshi elvállalta a Hamlet rockmusical főszerepét, és ebben a musicalben egy törékenynek tűnő, szépséges színésznő, Moritani Kaori játszotta a női főszerepet. Mikor Toshi Los Angeles-be költözött dolgozni, Moritani leveleket küldözött neki, melyben arról írt, hogy ő nem az X Japan Toshijára kíváncsi, hanem a hétköznapi Toshira. Az egyedül maradt fiatal férfit pedig megérintették a nő gyengéd levelei.

Csakhogy Moritani lett Toshi és az X Japan veszte. Miközben Toshi elidegenedett az együttesétől és bekerült Moritani vonzáskörébe, felbukkant a színen egy Masaya nevű férfi, a Home of Heart szervezet vezetője. Masaya úgynevezett "szemináriumokat" tartott, melyeken azt ígérte, meg lehet tanulni jobb emberré válni, elnyerni a lelki nyugalmat, "megtisztulni" az evilági bűnöktől. Moritani teljesen a rabjává vált ennek az ideológiának és húzta magával Toshit is, aki eleinte bizalmatlanul tekintett Masayára és a társaságára, de kedvese meggyőzte, hogy járjanak együtt a szemináriumokra. Mire Toshi észbe kaphatott volna, már késő volt - egy nagyon veszélyes, pénzéhes szekta tagja lett, akik módszeresen agymosást hajtottak végre rajta, méghozzá Moritani segítségével.

Fokozatosan elszakították az X Japantől, fejébe verve, hogy a rockzene ártalmas, bűnös dolog, amely megrontja a fiatalokat, és hogy Yoshiki maga az ördög. Ugyanezzel a technikával meggyőzték, hogy a testvérei tulajdonképpen mindig is utálták, hogy az anyja csak ki akarja használni, hogy nem bízhat senkiben - csak a Home of Heartban. 1997-ben Toshi feleségül vette Moritanit, és innen már nem volt visszaút. A szekta bekebelezte, átvették énekesi karrierje menedzselését és még ugyanebben az évben Toshi kilépett az X Japanből.

 Az utolsó koncert felvétele

Döbbenetes élet egy szektában

Az X Japan utolsó koncertjén az együttes tagjai nem beszéltek Toshival, aki számára szenvedés volt a 3 órás koncertet végigcsinálni. Rettegett, méghozzá Masayától és Moritanitól, akik ekkorra minden egyes hibát már veréssel büntettek. A Home of Heart tagjai "megtisztulási folyamatként" számos alkalommal verték meg a férfit, verbálisan inzultálták, saját felesége magas sarkú cipővel rugdosta, miközben Masaya egy asztalnál ülve jóízűen vacsorázott. 

Döbbenetes részleteket árul el Toshi Szennó: Dzsigoku no 12-nen kara no szeikan (Agymosás: Visszatérés 12 év poklából) című önéletrajzi könyve, melyet elolvashattok itt, angol fordításban. Leírja, hogyan hajszolták végkimerülésbe, naponta akár 2-3 fellépése is volt különböző városokban, ahol a koncert mellett árulnia kellett Masaya CD-it és oktatóanyagait, majd minden bevételt fel kellett tennie azonnal Moritani számlájára. Moritani Masayához költözött, együtt élt vele, miközben Toshi az országot járta és dolgozott, mint egy öszvér. 

Hogy hogyan lehet 12 évig ezt tűrni, nehéz megmondani. Nyilván, aki nem esett át hasonló "agymosáson", annak nehéz megértenie, miért nem esett le hamarabb a tantusz Toshinál, hogy a Home of Heart "gyógyulási" technikái lehet, hogy nem igazán azok, aminek mondják... A szeme akkor kezdett kinyílni, amikor az X Japan újraegyesülése szóba került, és egy producer nagyon sok pénzt ígért azért, hogy Toshi újra a banda tagja legyen. Toshi persze nemet mondott, hisz fejébe verték (teljességgel szó szerint), hogy az X Japan az ördög műve. Masaya azonban hogy hogy nem, azt mondta neki, vállalja el. Jó lesz az ördög pénze is, persze ebből egy fillért sem tarthat meg, minden a Home of Heart tulajdona. 

Toshi angol tolmács segítségével mesél a szektabeli életéről

Újra köztünk

A lényeg azonban, hogy végül Toshinak felnyílt a szeme, rádöbbent arra, hogy a Home of Heart végig kihasználta, megfosztotta mindenétől, és közben ráadásul halálos fenyegetéseket is kapott tőlük, megfenyegették, hogy eladják a maffiának. Úgy sikerült csak megszöknie, hogy szívroham gyanújával kórházba került és az egyik orvos segített neki elbújni a hegyekben... Mintha egy film forgatókönyvét olvasná az ember... Moritani, aki végig Masaya szeretője volt, feleségnek sem igen nevezhető, 2010-ben szerencsére elváltak. Toshi azóta szabad ember, és az egyetlen dolog, ami megmentette a bőrét Masaya bosszújától, az a nyilvánosság volt, hogy kamerák előtt elmesélte az egészet. Nem lehetett könnyű...

Azóta Toshi újra aktív az X Japannel és azon kívül is, szólólemezeket adott ki, szóló koncertjei vannak, saját videócsatornája az egyik Youtube-hoz hasonló japán felületen, újra elkezdett edzeni (a 90-es években elég jól kidolgozott izmai voltak ;) ). Szólólemezein dalszövegíróként és zeneszerzőként is közreműködik, és nagyon kis pöpec dalokat ír ám! Hangja az utóbbi időben sokat ingadozott, de idén az akusztikus turnén már újra kivételesen jó kondícióban volt, fantasztikus magas hangokat énekelt ki kicsi bölömbikánk :)

Toshi egyik szóló dala, az Asphalt Jungle

X Japan akusztikus koncert, 2017: Weekend c. dal.

A Silent Jealousy c. dal akusztikus verziója. Hallgassátok a szuper a cappellát az elején!

Toshi szóló koncertje 2015-ből

Random Toshi-képek, csak mert megtehetem :P

blacktoshi.jpg

sexytoshi.jpg

sexytoshi2.jpg

toshi1.jpg

toshi_1.jpg

toshibulking.JPG

Források: Yoshiki autobio, Toshi autobio

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1112770658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása