Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

X Japan, a japán rock Queenje

"Ha Amerikában vagy Angliában születtek volna, ők lehetnének a világ legnagyobb bandája", mondja ezt Gene Simmons, az ikonikus KISS együttes basszusgitárosa. Japán egyik legnagyobb rockbandájáról beszél, majd hozzáteszi, "A KISS megtöltheti a Tokyo Dome-ot egy estére. Az X Japan egy hétre."  (A Tokyo Dome 55 ezer fős kapacitású, mellesleg). Amikor egy legenda mondja ezt valakiről, akkor tudod, hogy talán nem véletlenül teszi. A japán visual kei műfaj úttörőjének számító X Japannek nem Simmons az egyetlen nagynevű rajongója, Marty Friedman, a Megadeth gitárosa, Richard Fortus, a Guns N' Roses gitárosa vagy Wes Borland, a Limp Bizkit gitárosa is beállt már a sorba.

Az X Japan polgárpukkasztó kinézetével, szimfonikus metállal kevert eklektikus zenéjével Japánban is különcnek számított egy jó ideig. Aztán eladtak pár millió lemezt, és sztárok lettek. Karrierjüket tragédiák sora övezi, miközben dobosuk és vezetőjük, Japán talán valaha volt legnagyobb rocksztárja, Yoshiki, saját teste határait feszegeti és minden koncerten gyakorlatilag a halállal néz farkasszemet. A 35 éve alakult X Japannel ismerkedhettek meg most.

xjapancollage.jpg

Bevallom őszintén, hogy nem tudtam róluk. Sok minden van a világon, amiről nem tudok, és ahogy Simmons is megjegyezte, fogadjunk, hogy az olvasóim nagy része sem tudott róluk, mert ilyen világban élünk, ahol az angolszász gyökerű zenészek a nemzetközi sztárok. Fanni londoni koncertbeszámolója után ismertem meg őket, és az a helyzet, hogy le vagyok nyűgözve, és azt kívánom, bár hamarabb tudtam volna róluk, akkor én is ott csápoltam volna Londonban.

Az X Japan története akár átlagosként is indulhatna, két kölyök, iskolás jóbarátok, bandát alapítanak, indie-skednek egy kicsit, aztán nagykiadóhoz kerülnek, befutnak; dübörög a rock, folyik a pia, dől a lé, jön a hírnév. Az eredetileg X néven alakult banda élete azonban korántsem ment ilyen simán. 1992-ben basszusgitárosuk, Taiji lelépett, "zenei különbségek" miatt hivatalosan, a rossz nyelvek szerint meg kirúgták azért, mert nem tetszett neki, hogy a banda vezére, Yoshiki jóval több pénzt keres. (Tegyük hozzá, hogy Yoshiki kezdettől fogva a fő dalszerző is volt, plusz még producer is, no meg az együttes talán legexhibicionistább tagja [fotók, vigyázat, pucér pasi csipkében], ami együtt járt a nagyobb figyelemmel és a nagyobb rajongótáborral is).  

xjapan1989_1.jpg

Az X Japan eredeti stabil felállása 1989-ben: Toshi, Taiji, Yoshiki, Pata és hide.

A színpadon őrült banda a tévés megjelenésekkor inkább volt félénk és szűkszavú, szinte mintha kettős személyiséggel rendelkeztek volna. Különösen Yoshiki esetében látványos ez a kettősség, a színpadon Duracell-nyusziként felhúzott, 250%-on pörgő, L'Oreal-reklámot megszégyenítően loknidobáló, agyrázkódásig fejrázó dobos-zongorista az interjúk alatt néha már-már egy pironkodó sihederlány benyomását keltette (videó itt). Az extrém frizurák, sminkek új divatot teremtettek, a visual keit, és rengeteg ma igen népszerű japán rocker tartja az X Japant a legbefolyásosabb elődjüknek.

Íme a banda 1992-ben a Tokyo Dome-ban, 55 ezer rajongó előtt, a Kurenai (Vörös) című daluk előadása közben.

A kilépett Taiji helyét Heath vette át a bandában, és ment tovább a buli. Sok-sok millió eladott lemez, slágerlista-elsőségek és minden jó után aztán beütött a totális csőd. Toshi, az énekes 1997-ben feleségül vette Moritani Kaori énekesnőt és általa ismerkedett meg a Home of Heart nevű szektával, mely gyakorlatilag "agymosta" a rockerélettel amúgy is elégedetlen zenészt. Toshi úgy döntött, kilép az együttesből, aminek következtében az X Japan 1997-ben feloszlott. Utolsó koncertjüket a Tokyo Dome-ban adták, ahol a koncert vége felé már nagyon látni a  banda tagjain a végtelen szomorúságot, Yoshiki majdnem bőg, maga Toshi is a sírás szélére kerül, ahogy 55 ezer rajongó perceken, szó szerint hosszú, hosszú perceken keresztül énekli az Endless Rain című dalt, melynek refrénje így hangzik:

Végtelen eső,
szakadj szívemre,
szívem sebeire,
hadd feledjek
minden gyűlöletet,
minden keserűséget.

Ez egyébként az egyik kedvenc dalom, és kedvenc felvételem, hihetetlen mennyiségű érzelem van ebben a dalban és különösen ebben az előadásban, sugárzik belőle a szívfájdalom.

Mindez azonban nem volt elég a sorsnak, 1998-ban valódi tragédia történt. A frissen feloszlott együttes tagjai gitárosuk, hide temetésén találkoztak újra. A tehetséges, jó értelemben véve őrült Macumoto Hidetót, aki gyönyörű babaarca ellenére a banda legidősebb tagja volt, májusban holtan találták a lakásán, miután egy tévéshow felvételéről részegen vitte haza a bátyja. A rendőrség öngyilkosságot állapított meg, amit Yoshiki például a mai napig sem hajlandó elhinni, mert ahogy ő emlékezett, hidének nem volt oka ilyesmit tenni, jól ment a szólókarrierje, nem volt depressziós sem, párkapcsolatban élt. Az igazságot ugyan sosem tudjuk meg, hide halála azonban nagy fájdalom volt az X Japan tagjainak, és Yoshikit és Patát viselte meg leginkább, akik legközelebb álltak hidéhez a bandából. Yoshiki hónapokra visszavonult a nyilvánosságtól a temetést követően. Hide halála hisztériát váltott ki a rajongók között, öten öngyilkosságot kíséreltek meg, és hárman meg is haltak. Az együttes tévéinterjúban könyörgött a rajongóknak, hogy ne csináljanak hülyeséget, hide sem akarná, hogy kövessék a halálba.

hide.jpg

hide

hide temetése. 50 ezren kísérték utolsó útjára. Yoshiki reszket a beszéde alatt, olyan tömeg van, mintha Michael Jackson temetésén lennénk, vagy Diana hercegnőén... zokogó fiatalok mindenütt.

A következő 10 évben az együttes megmaradt tagjai szólóprojektjeiken dolgoztak, közülük is Yoshiki lett a legsikeresebb, szinte már kultstátust ért el, még a japán császár koronázási évfordulójára is felkérték dalszerzőnek. 2007-ben aztán váratlan dolog történt: Toshi felkereste Yoshikit, hogy dolgozzanak együtt. Az agymosás véget ért, és Toshi végül elvált a nejétől is. Az év végére az X Japan újra összeállt, és kiadták az I.V című új dalukat, melyet Yoshiki írt a Fűrész IV. című horrorfilmhez. A 2008-as Tokyo Dome-os nagyszabású, három estés koncertjükön három gitáros helyettesítette hidét: Sugizo a Luna Seaből, Richard Fortus és Wes Borland. Az Art of Life című eposzi hosszúságú (fél órás!) daluk közben hide hologramja jelent meg a színpadon, a koncert végén pedig egy nagy hide-babával búcsúztak el, jelezve, hogy elhunyt társuk örökké velük marad, és továbbra is bandatagnak számít. Itt azonban már megmutatkoztak Yoshiki egészségügyi problémái, az első koncerten egyszerűen összeesett dobolás közben.

Yoshiki az X Japan vezére, dobosa és zongoristája, no meg dalszerzője, akinek mellesleg komolyzenei kompozíciói is szép számmal akadnak, sőt, a 2012-es Golden Globe díjátadó zenéjét is ő írta. Az ő sztorija külön megér egy misét, apja öngyilkos lett, mikor a fiú 10 éves volt, onnantól csak a rockzene éltette a srácot. Anyja eladta a kimonóüzletüket, hogy a fia saját kiadót alapíthasson az X Japannek. Őrült dobolási stílusának és munkamániájának köszönhetően pedig tönkre vágta a testét, gyakorlatilag gyógyszerek, infúzió és alternatív terápiák tartják életben. Olyan szinten sérültek a nyakcsigolyái a dobolástól, hogy csak nyakvédővel dobolhat, mert félő, hogy eltöri a nyakát (nem vicc). A bal kezén nem érez két ujjat, a jobb meg állandó ínhüvelygyulladásban van. Oda se neki, jöhet egy kis Cortisol-injekció, mindenféle tapaszok és fájdalomcsillapítók, és mehet a műsor. Mert the show must go on, ahogy azt mind tudjuk. Említettem azt is, hogy gerincsérve is van? Még csak 50 éves az istenadta, de már most elmehetne Darth Vadernek. 

Yoshiki Classical, komolyzenei koncert a Grammy Museumban. Yoshikinek három komolyzenei lemeze jelent meg. Klasszikus zenét tanult, és a komolyzene éppolyan fontos neki, mint a rock. 

A show azonban tényleg megy tovább, újabb és újabb koncertekkel, melyeken immár Sugizo az állandó gitárosuk. 2011-ben azért még egy tragédia felbolygatta az életüket, volt basszusgitárosuk, Taiji felakasztotta magát a börtöncellában, ahová azért került, mert erőszakosan viselkedett egy utassal, és megrúgott egy légiutaskísérőt, aki megpróbálta csitítani. 

taiji.jpgTaiji

Az X Japan jó ideje ígérgeti az új albumot, ami egyelőre még várat magára. Csak kislemezeket adtak ki, a legutóbbit 2015-ben, Born to Be Free címmel (de ez is egy 2010-es dal) és idén kijött a We Are X című filmzenei albumuk, merthogy dokumentumfilm készült a bandáról, melyben végig lehet kísérni őket pályafutásuk legelejétől, az összes tragédián át mostanáig. A kritikák jórészt pozitívak, bár mindenhol megjegyzik, hogy ez a film nem annyira az X Japanről szól, mint inkább Yoshikiről. A filmhez elképesztő videókat vágtak össze Yoshiki édesanyjának monumentális videogyűjteményéből. Az asszony ugyanis úgy érezte, rocker életmódja miatt a fia nem fog sokáig élni, ezért minden, de minden videofelvételt elmentett magának, ami a fiáról készült.

Én pedig várom a következő alkalmat, hogy Európába jöjjenek és csápolhassak, mert nagyon megfogtak, és nem eresztenek. Közben pedig reménykedem, hogy Yoshiki szervezete nem fogja feladni a küzdelmet a megannyi betegségével, és még sokáig fogja Toshi bömbölni a koncerteken, hogy WE ARE X.

 

Born to Be Free, live 2010

A We Are X trailere, ami igazából egy Yoshiki-kultuszfilm

Az együttes jelenlegi felállása:

yoshikibillboard.jpg

Yoshiki, dobok és zongora, dalszerző, producer

toshi.jpg

Toshi, vokál

pata.jpg

Pata, gitár

sugizo.jpg

Sugizo, gitár, hegedű

heath.jpg

Heath, basszusgitár

 

Fotók: Yahoo.jp, yeppudaa.com, omonatheydidnt, Billboard, contactmusic, Pinterest, visualioner, Tsukachigazeisme

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1812410619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2017.04.09. 18:51:05

elég fos zene, sok '90.-es évekbeli német metált hallgattak...

Xia.blog 2017.04.09. 18:51:44

@bandigyerek: tanulj meg olvasni, 35 éve alakultak, az 1982-ben volt.

Q-rious 2017.04.11. 11:34:25

Köszi a cikket, régi emlékeket hozott vissza. 1994-től 5 évet éltem Japánban, pont, mikor a csúcson voltak, aztán a felbomlás és hide halála idején. Mindenki sokkban volt, a TV-kben másról sem volt szó, úgy mint egy természeti katasztrófa idején. Erősen szipogva néztem most végig a búcsúkoncertből az Endless Raint. Előszedtem a régi CD-imet (8 cm-es mini single CD-n a Tears és Forever Love - itthon is lehetett ilyeneket kapni? Nem is emlékszem.), meg a Vanishing Vision albumot. Ezer éve nem hallgattam őket. Azt hittem, már más az ízlésem, ennyi év után, de úgy látszik, nem is annyira :) Nagyon remélem, hogy jönnek még Európába, és meg tudom őket nézni. (Ha jól látom, júliusban 6 koncertes japán turné lesz, de az sajnos nem opció, hacsak nem nyerek addig a lottón :( )

Xia.blog 2017.04.11. 11:36:37

@Q-rious: nehéz lehetett akkoriban végigélni hide halálát rajongóként :( így utólag is elég megrázó. Én csak most fedeztem fel őket, de remélem én is, hogy jönnek majd Európába megint.

bandigyerek 2017.04.15. 10:46:41

@Xia.blog: És már akkor is ezt a fost tolták, vagy a német galoppmetál hatására stílust váltottak a kilencvenes években?

Xia.blog 2017.06.23. 10:17:09

@bandigyerek: A Kurenai, aminek a videóját idetettem, 1987-ben íródott. Az meg hogy kinek mi a fos, relatív. Szerintem a te kommunikációs stílusod fos.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása