A japán konyha híres arról, hogy remekül képes a hagyományos étkekből és a nyugati ételekből frappáns és finom fúziós kajákat rittyenteni. Ilyen étel az omurice is, ami az omlett és a rizs szavak összevonásából keletkezett, és egy finom, laktató, zseniális ételt takar. Dél-Koreában is imádják és készítik.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- két kispohár kerekszemű rizs
- fél sárgarépa
- fél cukkini
- fél piros pritaminpaprika
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- maradék kolbász, sonka
- ketchup
- só
- bors
A hozzávalókban az a legjobb, hogy bármi kerülhet bele, amilyen zöldség éppen van otthon, mehet bele gomba, zellerszár is, csípős zöldpaprika, akármi. A kolbászt, sonkát el is lehet hagyni, vagy darált húst is lehet használni helyette (csak akkor azt jól meg kell sütni, mielőtt a zöldségeket hozzápakoljuk!).
Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, négy-öt léből, amíg már nem zavarosfehér a víz [ne hagyd ki ezt a lépést! A kerekszemű rizs tapadósabb, ami ehhez az ételhez muszáj, különben szétesik. De ha nem mosod át rendesen, megnézheted utána az edényedet, hogy fog kinézni!]. Aztán feltesszük főni két és félszer annyi vízben, mint amennyi rizst kimértünk. Én 1 decis kávéspoharat használtam a méréshez. Érdemes tapadásmentes edényben vagy rizsfőző edényben főzni. Én tapadásmentes wokban szoktam, átlátszó fedéllel, így látom a folyamatot. A rizst először magas lángon forrásig főzzük, majd kis lángra vesszük. Ne emelgessük a fedelét és ne kavargassuk. Kb 15 perc alatt megfő ekkora mennyiség. Mire a rizs megfő, a többivel is elkészülünk.
A zöldségeket jól felszeleteljük, a hamarabb puhulókat nagyobb, a keményebbeket kisebb kockákra (tehát a cukkini négyfelé, a hagyma nagyobb darabokra, a pritaminpaprika 1 centis kockákra, a sárgarépa apró kockákra).
Én most magyaros füstölt kolbászt használtam, amit kisebb darabokra vágtam (még frissen füstölt házi, úgyhogy inkább cafatokra tépődött, de az ízén nem változtat :D). A fokhagymával [meg némi maradék újhagymával, de ez nyugodtan elhagyható] együtt kevés zsiradékon, forró serpenyőben egy-két percig összesütöttem.
Ezután jöhet hozzá az összes zöldség, és közepes lángon hirtelen sütjük őket (stir-fry). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ha félig kész, vagyis a zöldségek még roppanósak, de már nem nyersek, hozzáadjuk a megfőtt rizst, majd kicsit lepirítjuk.
Két kanál ketchupot teszünk hozzá és tovább pirítjuk vele, folyamatosan kavargatva (a ketchup hamar karamelizálódik, vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele ketchup, ha szükséges. Az így elkészült keveréket müzlis tálkába vagy rizses tálkába töltjük, a közepébe rakhatunk sajtdarabokat is.
Félretesszük szikkadni, közben két tojást felverünk egy sóval és két csipet cukorral, majd palacsintasütőben kevés zsiradékon vékony omlettet sütünk belőle.
Ha kész, levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kicsit hűlni. Közben a rizses tálkánk tetejére egy nagyobb lapos tányért borítunk, majd hirtelen mozdulattal megfordítjuk az egészet, így kis dombocskát tudunk halmozni a tányérunk tetejére.
Végezetül az omlettünket óvatosan kiemeljük a serpenyőből és ráborítjuk a halmunk tetejére. Az alját betuszkoljuk a halom alá, majd ketchuppal meglocsoljuk a tetejét. Jó étvágyat!
Recept Maangchitól.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.