Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Ki kicsoda a koreai történelmi sorozatokban?

A koreai történelmi sorozatokon kiigazodni nem egyszerű, ráadásul a feliratozók sem mindig boldogulnak a különféle megszólításokkal. Most lerántjuk a leplet a sorozatokban elhangzó megszólításokról. Kifejezetten a Csoszon-korról (1392–1897) lesz szó, mivel a legtöbb sorozat is ebben a korszakban játszódik.

Királyi család

A királyi család megszólításakor a cím megadása volt a kötelező, ami kétféleképp épül fel: a családtag hivatalos címe (király, herceg, hercegné stb), és az ehhez a titlusuhoz tartozó megszólítási formula, amit egységesen körülbelül a "felség", "őfelsége" vagy "őméltósága" szavakkal lehet fordítani, azonban minden titulusnak megvoltak a maga megszólítási formulái, és nem volt szabad keverni őket.

A király

A királynak volt a legtöbb féle titulusa a Csoszon-korban, attól függően ki volt a beszélő és kihez beszélt:
왕 vang
주상 csuszang
임금 imgum
나랏님 narannim
국왕 kukvang
금상 kumszang
상감 szanggam
대전 tedzson
과인 kvain

Mindezekhez a 전하 csonha megszólítás járt (pl: csuszang csonha)

Ha az uralkodó apja nem volt maga is uralkodó (előfordult, hogy a királynak nem volt gyermeke, vagy öröklési vita alakult ki és más rokont ültettek a trónra), akkor az apa, miután fia trónra került, a 대원군 tevongun címet kapta meg, amihez a mama megszólítás járt. Feleségének, vagyis a király anyjának megszólítása ilyenkor 부대부인 pudebuin mama volt. Híres tevongun volt Hungszon nagyherceg (흥선대원군), Kodzsong császár apja, aki nagyon távoli rokonként került közel a tűzhöz és 1864 és 1873 között régensként uralkodott.

[caption id="attachment_2391" align="aligncenter" width="444"]Heungseon_Daewongun_Portrait Hungszon tevongun az 1800-as évek végén. Wikimedia Commons, közkincs[/caption]

A királyné és családja

A királyné, azaz az első feleség a 왕비 vangbi, megszólítása pedig az igen gyakran hallott 마마 mama. Nevezték még 중전 csungdzsonnak is (csungdzson mama). Halála után a vangbi megkapta a 왕후 vanghu titulust. Az özvegy királyné címe 대비 tebi (nagy királyné) volt, megszólítása mama. A tebinél idősebb női családtag (például a király nagyanyja vagy nagynénje) a 왕대비 vangdebi, megszólítása mama. A király dédnagyanyjának címe 대왕대비 tevangdebi, megszólítása mama.

A királynak azonban nem csak egy felesége volt. A királynén kívül hivatalos feleségei voltak, az ő rangjuk a 비 pi, melyen belül további címleosztás volt sorrendben: 귀비 kübi, 숙비 szukpi, 원비 vonbi, 덕비 tokpi és 현비 hjonbi. Az ágyasok megnevezése 귀빈 kübin volt, és szintén rangsorolva voltak, a legrangosabbtól az egészen alacsony rangúakig. Irodalomban tehát ha azt olvassátok, hogy a feleség neve "Kim Gwibi" volt, a "gwibi" (kübi) nem azt jelenti, hogy ez a keresztneve a hölgynek, hanem hogy a Kim klánból származó, kübi rangú felesége volt a királynak. Ebben a korban meglehetősen ritkán jegyezték fel a feleségek teljes nevét (érdektelen volt, hiszen a családfát az apa oldaláról vezették).

A királyné apját is megillette egy rang, a 부원군 puvongun, ami egyfajta hercegi rang, megszólítása pedig 대감 tegam volt, ami kb. annyit tesz, "nagyúr".

A királynék és királyi nagymamák szerepe meglehetősen fontos volt a korszakban, még ha nem is nyíltan kimondottan. A háttérben zajló politikai eseményekre ugyanis hatással voltak, meglehetősen sokszor. Az özvegy királyné például gyakorolhatta (és gyakorolta is) a következő uralkodó kiválasztását, és régensként uralkodhatott kiskorú fia helyett. Ezt úgy nevezték: 수렴청정 szurjom cshongdzsong: "uralkodás  bambuszfüggöny mögül", mivel a királyné ilyenkor függönnyel eltakarva ülte végig a kormány üléseit és gyakorolta a hatalmát kiskorú király mellett (aki nem feltétlen volt a fia/unokája). Csoszon történelmében hat királyné illetve királyi nagymama gyakorolt így hatalmat.

[caption id="attachment_2392" align="aligncenter" width="440"]kim youngae mtets Kim Jonge (Kim Young-ae) mint fondorlatos királyi nagymama a Moon Embracing the Sun című sorozatban[/caption]

Hercegek és hercegnők

A hercegeket és hercegnőket szintén rangsorolták születésük körülményei szerint, vagyis attól függően, milyen rangú feleségtől születtek.

A trónörökös (azaz ideális esetben a király királynétól született fia) titulusa 왕세자 vangszedzsa, 세자 szedzsa volt, megszólítása pedig 저하 csoha. Idősebb hozzátartozók hívták 동궁 tonggung mamanak is. A trónörökös feleségének neve 왕세자빈, vangszedzsabin, 세자빈 szedzsabin vagy 빈궁 pingung volt, megszólítása pedig mama. A trónörökös fiának, a király unokájának címe 왕세손 vangszeszon, megszólítása 합하 hapha. A királynétól született, de nem trónvárományos fiú megnevezése 대군 tegun (kb. "nagyherceg"), megszólítása 대감 tegam (kb. "nagyuram"). A tegun felesége a 부부인 pubuin mama megszólítást kapta. A király ágyastól született fiainak, illetve a nem trónörököstől született unokáinak titulusa gyermekkorban 왕자 vangdzsa, felnőttkorban 군 kun („herceg”), megszólítása tegam. Az ilyen hercegek feleségének címe 군부인 kunbuin, megszólítása mama.

[caption id="attachment_2393" align="aligncenter" width="440"]jeongirwoo Csong Iru (Jeong Il-woo) a The Night Watchman's Journal című sorozatban olyan herceget alakít, aki eredetileg trónörökös volt, de a palota intrikái miatt tegun herceggé alacsonyítják a rangját, és ágyastól született idősebb féltestvérét teszik meg királlyá. Mivel ő a hivatalos királynétól született, hiába volt fiatalabb, az öröklési sorrendben előrébb állt, de "alkalmatlannak" nyilvánították, így lehetett a féltestvéréből király.[/caption]

A királynak a királynétól született lányát a 공주 kongdzsu ("hercegnő") cím illette meg, melynek megszólítása gyerekkorban 아기씨 agissi, felnőttkorban mama. A hercegnő férje a 군위 kunü címet kapta, melynek megszólítása 부마 puma. Az ágyasoktól született hercegnők címe 옹주 ongdzsu, megszólításuk pedig gyerekként agissi, felnőttként mama.

A trónt egyébként ideális esetben a királyné elsőszülött fia örökölte, erre azonban a valódi Csoszon-dinasztiában meglepően kevés példa van: mindösszesen hét alkalommal ült trónörökös fiú a trónra, a többiek a második öröklési törvény alapján lettek uralkodók, mely kimondja, hogy nem csak az elsőszülött fiú lehet örökös, hanem (kapaszkodjatok meg) "a legerényesebb jelölt". Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ha nem volt trónörökös vagy elég erős volt az aktuális politikai frakció, akkor az uralkodó dinasztia rokonságán belül gyakorlatilag akárkiből lehetett uralkodó, így került trónra Kodzsong is 1863-ban, de így szabadult meg a Noron frakció Szado hercegtől is, aki trónörökösként ellenezte a Noron frakció politikáját.

Az Udvar

A királyi család kiszolgálása a palotahölgyek, azaz a 궁녀 kungnjo, valamint az eunuchok, a 내시 nesi feladata volt. Ők szintén rangsorolva voltak, a legmagasabb rangú kungnjo a szanggung (상궁) volt, a legmagasabb rangú eunuch pedig a szangszon (상선). A palotahölgyek a királynénak tartoztak számadással, és egész életüket a palotában töltötték, de miután szolgálatuk letelt (idős korban, vagy ha megbetegedtek), utána is elzárt életet éltek, nem mehettek férjhez vagy érintkezhettek férfiakkal.

Ezen kívül fontos szereplők még a különféle hivatalnokok, miniszterek. A legfőbb szerv az Idzsongbu (의정부), azaz az Állami Tanács volt. Élén a jongidzsong (영의정), a Főminiszter (vagy Főtanácsos) állt, és két másik fontos tagja volt, a csvaidzsong (좌의정, „bal oldali miniszter” vagy „második miniszter”) és az uidzsong (우의정, „jobb oldali miniszter” vagy „harmadik miniszter”). Hármójukat úgy is nevezték, szamdzsongszung (삼정승, „a három magas rangú tisztviselő”). Számos minisztérium és hivatal létezett, melyekben különböző rangú és beosztású hivatalnok dolgozott. A hivatalnokrangsorban mindenkoron a civil hivatalnokok (tongban, 동반, „Keleti részleg”) álltak az élen, a katonai tisztviselők (szoban, 서반, „Nyugati részleg”) alacsonyabb rangúnak számítottak, bár számukat tekintve ők voltak többen. Kilenc rangfokozat (품 phum /品) létezett, mindegyiknek volt szenior (csong, 정) és junior (csong, 종) változata, így összesen 18 rangot osztottak szét a tisztviselők között.

[caption id="attachment_2396" align="aligncenter" width="561"]kungnjo nesi Nesi és kungnjo Forrás: ggaeal[/caption]

 

Források:

1. Queen Munjeong’s (1501-1565) Statecraft and Buddhist View in Confucian Joseon. Korea Journal. Vol.54. No.2 ( Summer, 2014 ).
2. 조선왕조(이씨왕조)의 지속가능한 경영(영문). Chosun Dynasty`s Succession Principles.
3. Címek és megszólítások a Csoszon-dinasztiában. Wikipédia.
4. Csoszon. Wikipédia.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr5712081845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása