Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Drámapercek: az elátkozott örökös, a bosszúéhes szellem és a majdnem-iker csajok

Egy igazán felemás érzéseket és ízeket maga után hagyó sorozatot mutatok be ma, melyet a barátaim is vegyesen fogadtak. Volt, aki imádta, volt, aki utálta, de egy biztos: nem lehet elmenni mellette, még akkor sem, ha egy fizetős kábelcsatornán futott, s emiatt még annyi sem volt a nézettsége, mint a leginkább megbukott nagycsatornás sorozatoknak.

Bride of the Century

Kezdjük rögtön ott, hogy ez nem egy veteránokat felvonultató szuperprodukció. A főszereplőnő Jang Dzsinszong (Yang Jin-song) neve nem sokaknak lehet ismerős, nem csoda, hisz ez az első főszerepe. Talán a City Hunterből lehet rá emlékezni, az egyik női ügynököt alakította. Főhősünk nem más, mint I Honggi (Lee Hong-gi), az F.T Island énekese, akinek ugyan van már pár filmszerep, meg egy teljes (felnőtt) sorozat (You're Beautiful) a tarsolyában, azért nem mondhatni filmművészeti gurunak. Persze Honggi híres és közkedvelt énekes, így a hallyu-elem itt is megvan. Mint említettem, a sorozatot vetítő csatorna, a TV Chosun kábeltévé, vagyis nincs akkora lefedettsége és nézettsége, mint a nagy triónak (SBS, KBS, MBC), ennél fogva nézettségben a sorozat iszonyat alsó fertályban teljesített, le se merem írni a számokat. Hongginak köszönhetően azért egy-két rekordot sikerült besöpörnie, pl. az egyik kínai videomegosztón 100 milliószor nézték meg a részeket.

A jó forgatókönyv kincset ér!

Ha nincs nagy büdzséd, kis adón vetítesz és óriás színészsztárokat sem alkalmazol, nem árt, ha van egy jó forgatókönyved. Hát itt volt. Persze, mint a legtöbb K-drama esetében, ez sem volt tökéletes, és tele volt lyukakkal, mint egy ementáli, meg sablonos cuccokkal, de az alapsztori, a történet kibontása és adagolása nagyon ott volt a lécen. A történet szerint a Taeyang csoportot birtokló Cshö családot iszonyú átok sújtja, már vagy 100 éve: az elsőszülött fiú első menyasszonya a nászéjszaka után hirtelen elhalálozik. Mit ad isten, Kangdzsu, a család jelenlegi elsőszülöttje épp nősülni készül, persze nem szerelemből: az anyja kinézte neki a felvágós Jigjongot, akinek (meg a csaj anyjának) minden álma beházasodni kőgazdagékhoz, mert saját építési cégük épp a csőd szélén táncikál, és marhára kéne egy befektető.  Jigjong és Kangdzsu ki nem állhatják egymást, igaz, nem is találkoztak még túl sokat. Nem sokkal az esküvő előtt Jigjong lelép, mondván nem bírja már, hogy nem akart házasságba kényszerítsék. Anyuci kiborul, mire Jigjong bátyjának, a jóravaló, de kétségbeesett Jihjonnak az az ötlete támad, béreljék fel Na Durimot, egy kis halászfaluban lakó lányt, aki megdöbbentő módon hasonlít Jigjongra. Persze csak külsőleg. Durimnak nagyon kell a pénz, hát elvállalja, hogy amíg előkerítik Jigjongot, eljátssza a szerepét. Na innen kezdődnek a bonyodalmak.

[caption id="" align="alignnone" width="1137"] Durim és Kangdzsu (Jang Dzsinszong és I Honggi)[/caption]

[caption id="" align="alignnone" width="960"] Jigjong Durim teljes ellentéte: kifinomult és fennkölt kívülről, de egy hisztis, pénzéhes, öntelt és önző ribanc igazából.[/caption]

[caption id="" align="alignnone" width="1366"] Jihjon, a báty (Szong Hjok [Sung Hyuk])[/caption][caption id="" align="alignnone" width="740"] Mindig van egy csaj, aki a főhősre pályázik. (Csang Ajong [Jang Ah-young])[/caption]Na jó, de hogy jön ide a szellem?

Hát úgy, kérem, hogy a Cshö-famíliát tényleg kísérti egy titokzatos szellem. Ráadásul Kangdzsu látja is a nőt. A szellem szerepe sokáig teljes misztikum, ügyesen úgy csavarják a sztorit, hogy ne lehessen egy jó ideig eldönteni, hogy gonosz vagy jó szellemről van szó, azaz segíteni vagy ártani akar a főhősünknek. És az is tényleg csak a leges-legvégén derül ki, miért is van ott, ahol és teszi azt, amit.

[caption id="" align="alignnone" width="1280"] Egy bosszúálló szellem rendel. (Kim Ajong [Kim Ah-young])[/caption]A jó, a rossz és a barter

Szóval, az van, hogy én ezt a sorozatot megszerettem. Minden hibáját kristálytisztán látom, de akkor is szeretem. Miért? Őszintén: fogalmam sincs. Van benne valami, ami megfogott, ami jól esett, amit jó volt látni, ami miatt vártam a következő részt.

A színészi játék nem Oscar-díjas, de nem is rossz. Az elején Honggi nagyon szenvedett a számára szokatlan szereppel, hisz korábban foglalkozásából adódóan testhezállóbb szerepeket játszott: zenészeket. Ráadásul egyvalamin nem tudtak segíteni sehogy sem, mégpedig az életkorán. Honggi 23 éves volt a forgatáskor, és szerepe szerint egy 29 éves vállalatigazgatót alakít. Na ez úgy nézett ki (az én szememben), mint mikor az általános iskolában fordított napon lehetett tanárnéniset meg igazgatóbácsisat játszani. Nem kertelek: Honggi úgy néz ki ebben a sorozatban, mint egy óvodás, aki felvette apu munkaruháját és abban slattyog ide-oda. Hiába vágták a haját konzervatívra és öltöztették (többségében) ultragáz nagypapi-szerkókba, és próbálta modulálni a hangját, hogy érettebbnek tűnjön - ez nagyon nem ment. Sem igazgatóként, sem később ((spoiler!!)) apaként ((spoiler end))  nem volt hihető, nem a színészi játéka miatt, hanem egyszerűen túl fiatal és annak is néz ki. S bár az elején ez zavaró volt, igazából a sorozat előrehaladtával már nem volt annyira idegesítő. Főképp akkor nézett ki iszonyúan fiatalnak a szerephez, ha mosolygott. Igyekezett is nem túl sokat tenni ezt.

[caption id="" align="alignnone" width="1066"] Honggi mint félelmetes CEO[/caption]

Jang Dzsinszongnak ugyancsak nem volt könnyű két ellentétes személyiség bőrébe bújni, de jól megoldotta. A végére tényleg elhittem, hogy két külön szereplő. Durim a tipikus K-drama-hősnő: jó szívű, mosolygós, kedves, és emberfeletti módon naiv. Néha már sziruposan idegesítően kedves volt. Jigjong ennek teljes ellentéte.

Kiemelném a szellemünket, neki ugyanis volt egy csomó jópofa jelenete, mivel sokféle alakban megjelenik a sorozatban. Jókat lehetett rajta szórakozni akkor is, amikor épp a nem túl kedves oldalát mutatta és a színésznő is zseniálisat alakított. Szellemünk alaposan megkavarja a katyvaszt minden alkalommal, szinte ő viszi előre a történetet, s a végére derül ki csak, hogy miért, ráadásul nem várt fordulattal (szerencsére ez nem kóma, baleset, emberrablás, vagy ilyesmi sablonos tipikus koreai sorozatos tetőpont).

[caption id="" align="alignnone" width="400"] Szellemünk épp katyvaszt kotyvaszt[/caption]

Van ebben a sorozatban minden, amit a koreai sorozatokban szeretünk: szerelem, gyűlölet, tipikus gonosz anyu, naiv hősnő, vérbunkó-de-igazából-aranylelkű, meggyötört múltú főhős, a második pasi, aki sosem kapja meg a csajt, misztikum, időutazás, fantasy és könnyek. Nem mondhatom, hogy bármiben eltérne a hagyományos K-formulától, mégis az, ahogyan kibontja a sztorit és meglep a végén, az nagyon jól sikerült kis sorozattá teszi ezt az alkotást. És a zene is jó.

https://www.youtube.com/watch?v=g04uEWvsitA

Megnézhető: Gooddrama.net (angol), magyar felirat

Értékelés: 10/7.5. Minden hibája ellenére, ha sikerül túltenni magunkat Honggi fiatalságán, ez egy nagyon élvezhető, jó sorozat.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1812081765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) Japán (41) japán (2) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása