Hazavánszorgok az irodából, és hirtelen kedvem támad koreait enni. Gyorsan fel a maangchi.com-ra, és levadásztam a töndzsang ccsige (doenjang jjigae) receptjét, mert a hűtőben még ott figyel a múltkor használt töndzsang maradéka, gondoltam, fogyjon egy kicsit. A töndzsang ccsige egy alapvető étel a koreai konyhában, mondhatni a szegények eledele, a legolcsóbb kaja, amit el lehet képzelni (mármint ott). Viszont finom.
Vigyázat, a töndzsangnak jellegzetes íze és illata van, egyesek undorítónak vagy nagyon furcsának is találhatják, és nem minden külföldinek ízlik. Ha még nem ettél korábban, érdemes a legkisebb kiszerelésben beszerezni, mert nem elég olcsó ahhoz, hogy hagyjuk megrohadni vagy ki kelljen dobni, mert nem ízlik.
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini vagy egy nagyobb
1 szál újhagyma
5 gerezd fokhagyma
2 krumpli
1 fej hagyma
1 doboz olajos szardella (NEM szardínia!)
1 zöld csili (hiányában sima zöld erős paprika)
1 púpozott evőkanál töndzsang
eredeti recept szerint tofu is kell, de nem volt a boltban
Elkészítése marha egyszerű: felvágni a cukkinit és a krumplit nagyobb kockákra, apróra vágni a fokhagymát, nagyobb kockákra a hagymát (kb akkorákra, mint a krumplit) és beletenni a fazékba. Az olajos szardellát meg kell mosni, majd a szardellát nagyobb cafatokra vagdosni. Eredetileg szárított szardella kell bele, de azt mifelénk nem kapni (a koreai boltban biztos van, ha ott vesztek, akkor a fejét le kell vagdosni). A csilit haránt felszeleteljük és a szardellával együtt az edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje és feltesszük főni (a ccsige nem leves, hanem kb. ragu, így nem kell nagyon sok víz hozzá). Kb 15 perc után hozzátesszük a púpozott evőkanál töndzsangot és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem fő. Ekkor lehet beletenni a nagyobb kockákra vágott tofut, akinek van, és még öt percig főzni. A végén a tetejét megszórjuk apróra vágott újhagymával és rizzsel tálaljuk.
A koreai ccsigéknél nincs egyszerűbb kaja, mert mindent csak fel kell vagdosni kockákra, beledobálni az edénybe, ízesíteni és jól összerottyantani.
Jelentem, hogy nagyon finom a töndzsang ccsige, persze autentikus koreai kőedényben főzve még jobb lett volna, de azt itthon végképp nem lehet beszerezni, maximum online rendelhető külföldről (és úgy bizony nem túl olcsó).
Az eredeti receptért köszönet Maangchinak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.