Azóta ácsingózom erre, mióta megvettem a bambusz gőzölőmet az Ázsia-boltban. Végre eljött az idő!
A baozi egy rendkívül finom kínai tésztaféleség, és rengeteg változata van, különféle lisztekből készíthető változatos étel. Csak macerás. De megéri, nagyon!!
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
30 g cukor (a recept többet ír, de nem akartam nagyon édesre, a szójaszósz is édeskés)
1 teáskanál száraz élesztő
1 csapott teáskanál sütőpor
2 kanál olaj
kb. 2 dl víz
A szárazanyagokat összekeverjük, majd hozzátesszük az olajat és a vizet és összegyúrjuk. Tehetünk még hozzá vizet és olajat, amennyit a tészta felvesz, ha nem áll össze elsőre. Ezután a tésztát jól meg kell gyúrni, na én ettől paráztam leginkább, mert ilyet még sosem csináltam. Aki hozzám hasonlóan kezdő ebben, itt egy hasznos kis videó:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=M9KX4KFBj5w]
Magyarul: lisztezett fatáblán a labdára alakított tésztát elkezdjük úgy gyúrni, hogy a tenyéréllel elnyújtjuk magunktól, majd felhalmozzuk, fordítunk rajta és ismét elnyújtjuk magunktól, ezt ismételgetjük 6-8 percen át, vagy amíg a tészta szép fényes és elasztikus nem lesz. Ha megnyomjuk a tetejét és visszapattan, már jó. Elvileg.
A meggyúrt tésztát egy tálba tesszük és lefedjük kendővel vagy folpakkal, és meleg helyre tesszük kelni. Kb. 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez:
30 dkg darált hús
1 teáskanál reszelt vagy őrölt gyömbér
1 kanál szójaszósz
1 kanál halszósz (elhagyható)
1 teáskanál cukor
1 csipet só
1 teáskanál feketebors
1 tojás
2 kanál keményítő
1 gerezd fokhagyma törve
1 fej hagyma
1 kanál szezámolaj (sima olaj is megteszi)
A fej hagymát kockára vágjuk és szezámolajon vagy hagyományos napraforgóolajon üvegesre dinszteljük (a szezámolajtól finomabb). Félretesszük hűlni. A darált húst elkeverjük a hozzávalókkal és hozzákavarjuk a dinsztelt hagymát. Lehet kézzel is gyúrni. A kész masszát késsel nyolc egyenlő szeletre osztjuk. Másképp is lehet fűszerezni a húst, ízlés szerint, de vegetáriánus tölteléket is készíthetünk, például tofu és puhára párolt zöldségek masszájából.
A megkelt tésztát lisztezett fatáblára helyezzük és hosszúkás formájúra alakítjuk, amit nyolc egyenlő részre vágunk. A szeletékből gombócot formálunk és sütőpapírra helyezzük. Nedves kendővel letakarjuk és tíz percig pihentetjük. (A nedves kendő azért kell, hogy ne száradjon ki a tészta)
A kis gombócokat egyenként kinyújtjuk vékonyra. Tipp: ne a sütőpapíron (ahogy a képen van), nagyon hozzátapadt nekem az első, így a többit már a deszkán nyújtottam, picit lisztezett alapon. Ne sok liszttel! A kinyújtott tésztába beleteszünk egy adag tölteléket és felhúzzuk a széleit, úgy, mintha függönyt redőznénk, és ezt összefogjuk felül, megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.
A helyes kis táskákat visszatesszük a sütőpapírra és letakarjuk a nedves kendővel. Ha az első megvan, mehet máris a gőzölőbe. Nekem pici a bambuszgőzölőm, csak egy fért el benne. Lehet rizsfőző párolórészében is készíteni, vagy a nyugati konyha modern gőzölőedényeiben is.
Bambuszgőzölő:
Igen egyszerű a használata. A bambuszedényke rácsát megkenjük vékonyan olajjal, ez segít, hogy a sütőpapírtól jobban el tudjon majd válni a baozi. Egy olyan lábast választunk, aminek a tetejére a bambuszedényke pont ráillik és nem lötyög, mozog rajta. Ezt a lábast megtöltjük vízzel, de figyeljünk arra, hogy ha lobogni kezd, ne érje el a bambuszrácsot. Amikor a víz forrni kezd, rátesszük a rácsra a sütőpapíros batyut, rátesszük a fedelet és az egészet ráhelyezzük a lábasra. 15-20 percig tart, amíg megfő a baozi, közepesnél alacsonyabb lángon. Minden új baozi feltétele előtt olajozzuk meg a rácsot, a saját érdekünkben :) Mivel ezek viszonylag nagyra sikerültek, kettő csak szűkösen fér el a gőzölőben és ez nem tesz jót nekik, mert megdagadnak gőzölődés közben.
A kész baozit szójaszósszal lehet tálalni, félbevágjuk és a töltelékre rácsepegtetünk egy keveset, ízlés szerint. Önmagában is nagyon finom, és rendkívül laktató. A maradék baozi egy-két napig eláll a hűtőben, de fagyasztható is, folpakkba kell csomagolni előtte. Fagyasztóban egy hónapig tartható. A már megfőtt baozit kell fagyasztani! Felmelegíteni mindkettőt mikróban lehet, nedves papírtörlőbe bugyolálva.
Eredeti recept: No Recipes
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.