Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

10 éves a legsikeresebb koreai fiúegyüttes
Mi a BIGBANG titka?

bigbang.jpg

Balról jobbra: T.O.P, G-Dragon, Seungri, Daesung, Taeyang (Mnet képernyőkép)

10 évvel ezelőtt ezen a napon, augusztus 19-én indult útjára Dél-Korea ma legsikeresebb fiúegyüttese, a BIGBANG. Sok sikeres fiúbanda van a K-popban, a BIGBANG az évek folyamán azonban olyan rekordokat tett le az asztalra, amit nehéz lesz felülmúlni, bár nyilván nem lehetetlen. Nekik van például a legnagyobb követőtáboruk a Facebookon, 10,6 millió lájkkal - koreai előadók közül csak Psynak van több. A vezér G-Dragon Instagramját 10,3 millióan követik, ez abszolút rekord koreai híresség esetén (a második helyezettnek "csak" 7,6 millió követője van). Első koreaiként nyertek MTV Europe Music Awards-ot, az ő albumuk volt az első koreai, amelyik felkerült az amerikai Billboard 200-as listájára (ami Amerikában megjelent lemezek eladási listája). Elsőként kerültek fel koreai hírességek közül a Forbes Legjobban fizetett hírességek listájára, tavaly többet kerestek, mint Ben Affleck, Elton John, Katy Perry vagy éppen Jennifer Lopez. A legtöbb nézőt vonzó turné is az övék, tavalyi MADE turnéjuk 66 állomáson világszerte 1,5 millió nézőt vonzott, ami abszolút rekord koreai előadó számára (de amerikai nagy nevekkel összehasonlítva sem maradnak alul, Lady Gaga legutóbbi turnéja pl. 79 állomáson 900 000 nézőt vonzott).

A BIGBANG 10 éve

Bár fiúegyüttes, mégsem a hagyományos értelemben vett K-pop-fiúbandáról van szó, akiknek ismérve általában az, hogy rendkívül jóképűek és remekül táncolnak szinkronban. A BIGBANG-et a karrierjük elején "csúnya idoloknak" tartották, ha rájuk nézett valaki, nem éppen a szokványos szívdöglesztő szépfiúrengeteget kapta.

big_bang_in_thailand.JPG

A BIGBANG 2007-ben Thaiföldön. Fotó: Sry85@ Wikimedia Commons, CC-BY-3.0

Az R&B-t poppal és hiphoppal vegyítő stílusuk bár sok rajongót szerzett nekik, az igazi áttörést mégis egy poposabb irányú nóta hozta meg a számukra, melyet G-Dragon a saját szólóalbumára írt, az ügynökségük főnöke, akit mindenki csak Papa YG néven becéz, úgy döntött, ezt a dalt márpedig a BIGBANG kapja. Az "öregnek" ugyanis remek orra van az üzlethez, és azonnal kiszagolta a slágergyanús dalt. Nem is tévedett, a Lies óriási siker lett, a BIGBANG pedig szupersztár státusba emelkedett.

A következő őrült nagy slágerük, a Haru Haru 8 hétig vezette a slágerlistákat, ami a K-popban iszonyú hosszú idő, hiszen hetente rengeteg dal jön ki, nagyon sok előadó van a kis ország piacára, hatalmas a verseny, általában 1-2 hétig tud egy dal vezető pozícióban maradni, mert jön valami másik nagy név, ami letaszítja. A dal nem csak a hangzásával, de a videoklippel is hódított, azóta is az egyik kedvence a K-pop-rajongóknak. Olyan népszerű volt, hogy Korea "Irigy Hónaljmirigye", az Infinite Challenge műsor tagjai legalább ennyire népszerű paródiát is készítettek belőle. G-Dragonra ekkor már úgy tekintettek, mint Korea egyik legígéretesebb fiatal dalszerzőjére.

A sikereket követően elkezdődtek a szólók, Taeyang és G-Dragon adtak ki szólólemezt, T.O.P elkezdett filmezni. Japánba is sikerült betörniük. A Tell Me Goodbye című japán nyelvű daluk a mai napig a VIP nevet viselő rajongótábor nagy kedvence. Japán az egyik legnagyobb piacuk Kína mellett, 50-70 ezres stadionokat töltenek meg itt, évente többször is.

 A 2011-es év igazi hullámvasút volt a fiúknak. Megjelent a toplistavezető, zeneileg az elektro irányvonalra épülő Tonight című középlemezük, ugyanakkor Daesung autóbalesetet szenvedett, melyben egy motoros meghalt. Daesungot felmentették, mivel a balesetet önhibáján kívül okozta, már nem tudott megállni a látási viszonyok miatt. Az eset mély nyomot hagyott a hívő keresztény fiúban, aki hónapokig ezután nem mutatkozott nyilvánosság előtt. Az én kedvencem a Tonight albumról ez a dal, a Love Song, aminek megtévesztő a címe, ugyanis pont arról szól, hogy "I hate this love song", azaz "utálom ezt a szerelmes dalt". Ez volt az egyik első dal, amit hallottam a BIGBANG-től.

 A 2012-es esztendő újult erővel érkezett meg a BIGBANG számára, kijött az Alive, aminek címe (Életben [vagyunk]) egyfajta jelzés: az elmúlt év fájdalmai és hányattatásai nem győzték le a srácokat, a kötelék köztük még erősebbé vált, és az album sikere sem maradt el. Többek között az amerikai Bilboard 200-as listára is felkerült, ami még nem fordult elő koreai előadóval korábban. A lemez kétség kívül legnagyobb slágere a partinóta Fantastic Baby, ami azóta gyakorlatilag bulihimnusz K-pop-vizeken, a srácok egymást követő három Mnet Asian Music Awardson (közkeletű nevén: MAMA) adták elő tomboló tömegek előtt. A K-pop-fandom egyik szokása is innen ered: manapság ha egy K-pop-rajongó meghallja valahol a "wow" szót, azonnal rávágja, hogy "Fantastic baby, dance!", ami a dal refrénje. Már automatikus reakció ez nekem is, amit persze a környezetemben senki más nem ért. 

Három nélkülöző év következett a VIP rajongótábor számára, a fiúk kizárólag szólóban mutatkoztak, a főleg ázsiai koncerteket leszámítva. A szólók is remekül sikerültek, Taeyang Ringa Lingája, G-Dragon One of a Kind és Coup d'Etat című lemezei, valamint Seungri szólója is hatalmas siker volt, T.O.P pedig bebetonozta magát a legkeresettebb filmszínészek közé. Végül 2015-ben végre megjelent a várva-várt új lemez, de nem egészen abban a formában, amire a rajongók számítottak. A YG Entertainment új marketingtechnikát eszelt ki: nagylemez helyett havonta adtak ki egy kislemezt két új dallal, összesen nyolc dalt jelentettek meg négy hónap leforgása alatt (M, A, D, E kislemez, azaz összeolvasva MADE). Ezzel pedig gyakorlatilag BIGBANG-fesztivállá varázsolták a slágerlistákat, mert mindegyik hónapban ők vezették, és az is előfordult, hogy az újonnan kiadott dal az előző havi nótát taszította le a slágerlista első helyéről. Igazi Kánaán volt ez a rajongóknak, hisz az új dalokhoz új klipek is dukáltak. Az alábbi Bang Bang Bang dal eklektikus, őrült és egyszerűen überkúl klipje iszonyú őrületet okozott, amit a Youtube számlálója is jelez: 165 millión áll jelenleg.

A fiúk idén 10 évesek együtt, és jönnek számukra az új kihívások: hamarosan el kell kezdeniük bevonulni katonának, ami egyénenként kb. 2 éves szolgálatot jelent. Bármilyen kombinációban is jelentkezzenek, egyszerre egészen biztosan nem fognak bevonulni, így minimum 4 év, de lehet, hogy több, míg újra együtt látjuk a bandát. Sok együttes meg sem éri a 10 évet, az első szerződésük lejárta után (ez 5-7 év) bedobják a törölközőt. A BIGBANG nemrég újra szerződést hosszabbított a YG-val, így reménykedhetünk, hogy a katonaság után sem mennek majd szét. G-Dragon legalábbis azt ígéri, hogy még nagyon sokáig szeretnének együtt színpadra állni. Azon kevés együttesek közé tartoznak, akik színpadon kívül is haverok, és szerencsére van jó példa is a koreai szórakoztatóiparban előttük: a Shinhwa, akik 18 éve bandáznak együtt, tagváltás nélkül.

Mi a titkuk?

Jó, jó, szuperek, meg minden, de mi a titkuk?

A sikerhez nyilván nem elég a tehetség csupán, sok egyéb faktor is közrejátszik. A BIGBANG fokozatosan építette fel a karrierjét, két lábbal a földön álló személyiségek (most ne a színpadi énjüket nézzük), kötődnek egymáshoz. A zenéjük megítélése változó, nyilván, hiszen nincsen univerzális dal, ami mindenkinek a világon egyformán bejön. Viszont mindenki találhat kedvére valót a lemezeiken, annyira sokrétű a zenéjük. A pop mellett R&B, hiphop, rap, elektronika ötvöződik, néha még rockos beütések is hallhatóak. Balladák, gyors bulis dalok, elgondolkodtatóbb dalszövegek egyaránt jelen vannak a portfóliójukban. Iszonyúan odapakolják magukat a koncerteken, a K-pop-színtér egyik legjobb élő fellépői. Egyéniségek, saját stílust alkottak, egy-egy dalról messziről lerí, hogy ez BIGBANG. Egyes együttesekben szokás, hogy van egy-két tehetség, akit előre pakolnak, a többek meg a "töltelék", akik jól mutatnak a színpadon. A BIGBANG esetében mindegyikük egyénileg is megáll a lábán, legyen szó zenéről, showműsorokról vagy épp színészetről. Önállóan is brandnek számít G-Dragon és Taeyang, Seungriról köztudott, hogy remek üzleti érzéke van (még alig nőtt ki a tojáshéjból, már saját táncakadémiát vezetett), T.O.P igazi művészalkat, elismert színész, Daesung énekhangjától meg megolvad a Titanicot elsüllyesztő jéghegy is.

Bármi is legyen a sikerük záloga, egy biztos: ma a világon több tízmillió rajongójuk ad hálát az égnek az elmúlt 10 évért. 

bigbang10.jpg

Seungri feltöltése Instagramra: a fiúk a 10. évfordulójukat ünneplik

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr6810426262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gordiuszblog · http://gordiusz.blog.hu 2016.09.21. 21:20:04

Szia! Hatsume Miku [Hatsune, Hacune] megfelelőjét kutatom fiúba. Miku hangszimulátorként kezdte pályafutását, de ma már többezres koncerteket ad, mint 3D hologram anime popsztár. Kérdésem, hogy van-e megfelelője fiúban. Persze tudom, hogy Ázsiában nem ilyen élesek a határvonalak, szóval elég lenne, ha annak néz ki, rövid a haja.. Már áttúrtam a lyutyubot, de nem boldogulok. Köszi!

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) Japán (41) japán (2) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása