A tavasz ugyan még messze van, de a tavaszi tekercs bármikor finom tud lenni. Ráadásul jokerkaja, mert tökéletesen jó maradék-felhasználáshoz, ugyanis bármivel készülhet. Nálam most ezek voltak otthon, persze a rizslap az kötelező hozzávaló, de ha 50 darabosat veszünk, akkor jó ideig lesz készleten. így bármikor lehet a maradékokból tekercset összedobni.
Hozzávalók (elhagyhatóak és helyettesíthetőek bármi mással, ami nem folyékony):
Káposzta
Sárgarépa
Cukkini
Vörös- vagy lilahagyma
Krumpli
Darált sertéshús
Ízesítők:
Só
Bors
Szezámolaj
Szójaszósz
Csiliőrlemény vagy pirospaprika
Fokhagyma
Vörös- vagy lilahagyma
Rizslap (16 cm átmérőjű)
Mártogatóshoz (elhagyható):
Víz
Ecet
Cukor
Szójaszósz
Halszósz
Csiliőrlemény
Fokhagyma
Szezámmag
Először a zöldségeket csináljuk meg, így nem kell sokat mosogatni. Mindent zsülienre (vékony rudacskákra) vágunk. A mennyiségeket direkt nem írtam bele, mert fölösleges, szemre ki lehet mérni, mennyit szeretnél készíteni. A tekercsek nem nagyok, így nem kell sok bele semmiből.
Kevés forró olajon, sóval, borssal megszórva dinszteljük, de nem puhára, hanem ahogy a wokzöldségeket szokás, picit maradjon ropogós.
Míg a zöldség puhul, a húst beízesítjük: só, bors, kevés szezámolaj, kevés szójaszósz, három-négy gerezd fokhagyma összetörve, egy negyed fej hagyma apróra vágva (a többi ment a fenti zöldségmixbe), kevés csiliőrlemény, jól összekeverjük. Nem muszáj ehhez a fűszerezéshez ragaszkodni, bárhogy lehet fűszerezni a húst (pl. oregánóval, bazsalikommal stb.) Amikor a zöldségeket jó állagúnak tartjuk, egy tálba tesszük, és ugyanabban a wokban kevés olajon megsütjük a darált húst. Nem kell sok olaj alá, mert nem akarjuk, hogy tocsogjon a töltelékünk, ugye? Mikor kész, összekeverjük a zöldségekkel a tálban. A wokot papírtörlő-csomóval óvatosan kitöröljük (forró!) és használhatjuk a végső sütéshez is.
Egy tálba meleg vizet eresztünk, a rizslapokból veszünk egyet, majd három-négy másodpercre a vízbe mártjuk. Nem kell sokáig áztatni, mert szakadni fog. Vágódeszkára terítjük és a felső harmadába egy kanál tölteléket teszünk. Felülről behajtjuk, majd két oldalról, és szépen lefelé görgetve táskát formálunk belőle. Arra vigyázzunk, hogy a betöltött táskákat ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert össze fognak ragadni.
Igazából már így is ehető, de ki is lehet sütni, nem kell hozzá sok olaj. Hajtással lefelé tegyük a serpenyőbe, majd mindkét oldalán picit barnára sütjük. Önmagában, vagy szósszal fogyasztható. Én az alábbi szószt rögtönöztem: pici ecet, kevés cukor, két kanál víz, pici halszósz, pici szójaszósz, kevés durvára őrölt csili, egy gerezd fokhagyma és szezámmag.
Nagyon laktató, három-négy darab elég belőle egy embernek.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.