Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Koreai filmfesztivál szervezői szemmel

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a héten koreai filmfesztivál volt Budapesten az Uránia és a Örökmozgó mozikban, valamint Pécsett és Szegeden is volt vetítés. Többféle véleményt olvastam, hallottam a fesztiválról, jót is rosszat is. Mindenképpen mindig van hova fejlődni, ez tény, de hadd mondjam el, számomra milyen volt a fesztivál, önkéntes szervezőként, hogy egy kicsit a "másik oldalt" is lássátok.

Azzal kezdeném, hogy idén már nem koreai filmnapok voltak, 5-6 filmmel, hanem egy igazi filmfesztivál 23 filmmel, meghívott rendezővel, színésznővel, kulturális programokkal. Ennyi alkotás ideérkezését, beosztását koordinálni nem könnyű feladat, és figyelembe kell venni a mozitermek elérhetőségét is, hiszen az Urániában napközben más programok és vetítések is zajlottak egész héten.

16 önkéntes segédkezett a fesztiválon, beleértve a feliratfordítókat és a helyszínen segédkezőket, akiket a közönség jegyosztóként vagy kérdőívezőként láthatott. Minden nap, a napi munka vagy iskola után este 10-11 óráig vagy még tovább voltunk a helyszíneken és talpaltunk egész nap. Kaptunk mosolyt, és biztatást is, de sok olyan néző volt, akik rajtunk töltötték ki a nemtetszésüket.

Tény, hogy mindig van hova fejlődni, pont ezért kérdőíveztünk. Azt viszont szeretném most leszögezni, hogy a magyar ember furcsa lény. Eljön egy ingyenes fesztiválra, majd azon háborog, hogy jegyet kell felvennie. Ingyenesen. Vagy hogy nem olyan típusú filmet vetítenek, mint amilyet ő szeretne látni. Tényleg sajnálom, de nem lehet olyan fesztivált szervezni, ahol a vetített alkotások mindenki igényét maradéktalanul kielégítik. Ráadásul ingyen és bérmentve. Volt, aki feltartotta a sort, hogy percekig reklamáljon, mert ő nem tud majd beülni egyik film után a másikra az egyórás jegyosztási periódus miatt. Tényleg sajnálom, de felnőtt emberek vagyunk, akik néha döntési helyzetekbe kerülnek. Olyan döntési helyzetbe, ahol választani kell egy ingyenes programban két vetítés között.... Megérteném a háborgást, ha napijegyet kellett volna fizetni.

Az én értékrendembe nem fér bele az, hogy kapok egy lehetőséget, hogy ingyenesen megtekinthetek külföldi filmeket, majd odamegyek hőbörögni, hogy mi az, hogy a 23 filmből csak 15-öt tudok megnézni, mert van, amit egyszerre vetítenek.

Ahol tudtunk, erőn felül segítettünk bejutni pótszékkel. De így is sokaknak nem jutott hely, ezzel sajnos egy ingyenes rendezvényen nem lehet mit kezdeni, a termek korlátozott férőhelyesek, a falat nem tudjuk kiüttetni, ahogy azt sem lehet előre felmérni, hogy hányan fognak egy adott filmre eljönni.

Korábbi években próbálkoztak előzetes regisztrációval, az sem működött, mert ingyenes rendezvény, az ember beregisztrál két héttel előre, kér 5 jegyet, majd egyszerűen nem jön el és kész. Jegykiadás nélkül pedig nem lehet számolni, hogy hányan vannak már a teremben, és még hányan férhetnek be. Korlátozott férőhelynél muszáj valamilyen rendszernek lenni. Most ezt a rendszert próbáltuk ki, olyan, ami tökéletesen mindenki számára meg fog felelni, sosem lesz, amíg a rendezvény ingyenes, ezt remélem ti is belátjátok.

Természetesen levontuk a tanulságokat, a kérdőívek kiértékelése is folyamatban van. Véleményem szerint több volt a pozitívum, mint a negatívum, és örüljünk, hogy Magyarország idén is megkapta a lehetőséget filmbemutatásra, INGYENESEN. Mert lehet, hogy nem tűnt fel, de Közép-Európában mi vagyunk az egyedüli ország, ahol ingyenes koreai filmfesztivált rendeznek.

Személy szerint nagyon jól éreztem magam, annak ellenére, hogy pokoli fárasztó volt állni egész nap és mindenkire mosolyogni :) Nagyon jó volt a csapat, jól összerázódtunk és gyorsan tudtunk reagálni hirtelen helyzetekben is. Ziccerek voltak, de ez ilyenkor természetes, mindenre nem lehet felkészülni. :) A hét végére már voltak ismerős, visszatérő arcok a tömegben, és a néhány durván kifejezett vélemény ellenére a többség pozitívan állt a dolgokhoz, és megértő volt.

Véleményem szerint nagyon jó filmeket hoztak idén, változatos volt a paletta. Nagy volt az érdeklődés is, így reméljük, hogy jövőre is úgy dönt a koreai állam, hogy lehet filmfesztivált szervezni Magyarországon.

Mindenkinek köszönöm, aki eljött és érdeklődött, remélem jól éreztétek magatokat, tetszettek a filmek, és ha minden jól megy, jövőre ugyanekkor ugyanitt találkozunk!

Fotó: Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr412081801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brigi 2014.11.15. 18:52:43

Olyan szívesen elmentem volna én is, ha a mi városunk is részt vesz benne. :( A Ködbe veszve milyen lett? Nagyon kíváncsi vagyok rá.

xiaolongimnida 2014.11.15. 21:29:18

Kemény film, gyomorforgató és nem túl vidám (és akkor finom voltam). Nem olyasmi, amire magamtól beülnék, Yoochun ide vagy oda...

Suzuran 2014.11.15. 22:56:45

Láttam a filmet. A filmről mit sem sejtve ültem be, jóformán csak Yoochun miatt néztem meg. Attól eltekintve, hogy voltak benne poénok is, döbbenettel néztem végig. Arra nem számítottam, hogy egy véletlen baleset miatt az emberi természet, hogy tud ennyire kifordulni magából. Maga a film vége is értelmetlen számomra, mintha azt sugalná, hogy lesz majd folytatása. De mindenesetre érdekes a rendező elképzelése ahogy ezt a filmet forgatta. Én személy szerint örülök, hogy a Koreai Filmhéten pár filmet ingyenesen megtekinthettem. Ugyhogy xiaolongimnida engedj meg nekem, hogy gratuláljak, mint a rendezvény egyik sikeres szervezőjének. A negatív kritikára pedig azt mondom, hogy az mindig is lesz bármilyen rendezvényről is van szó, mert azok még a kákán is a csomot keresik. Bocsi a hosszú kommentért.

Brigi 2014.11.16. 03:53:25

Sejtem. Utánaolvastam az alaptörténetnek és valóban nem szívderítő. :( De nagyon sokan méltatják, kíváncsi vagyok rá.

kiscsöpp 2014.11.19. 23:13:42

A kérdőívet nem tudtam kitölteni, mert mindig rohantam a buszra, de részemről csillagos ötös a szervezés, nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki tett ezért a fesztiválért. Bár én "csak" 4 filmet tudtam megnézni meló után, de az a négy valami fantasztikus volt. Külön kiemelném a 2010-es Ajousshi-t. Le voltam taglózva. Ingyen, és nagyvásznon, hát egyszerűen csodálatos volt! Remélem jövőre is lesznek ilyen jó filmek a programban! Köszönöm! <3

gyomar 2014.11.22. 15:49:54

Szia! Elolvastam amit írtál, nagyon tetszett.Igen így van ahogyan leírtad mindig van olyan ember akinek tetszik valami és ne legyen csak egy aki viszont tönkre tudja tenni a többi ember pozitív véleményt.Én Szegeden élek és nagyon szerencsének éreztem magam, hogy helyembe jött egy ilyen rendezvény.De sajnos a munkám miatt egyik nap sem tudtam elmenni, amit nagyon sajnálok.Amennyiben jövőre Szeged is megkapja a jogot,mindent megfogok tenni, hogy ott legyek. Köszönettel.gyomar :-)

kpoplover88 2014.11.27. 16:32:32

Kedves Xialongimnida, Tetszett nagyod leírásod a filmfesztiválról. Én szerencsére részt tudtam venni rajta, legnagyobb örömömre minden nap találtam olyan filmet, amit szívesen megnéztem :D az egyik barátnőmmel voltunk, aki szintén fanatikus rajongó. Szerintem igazán jó volt a felhozatal, főleg, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján inkább régebbi filmekre számítottunk, és mondjuk nem a Sunny-ra, vagy mondjuk a Sea Fog-ra, de az Ahjussi is nagyon bejött, a Berlin File-ról nem is beszélve (basszus, abban annyit robbantgatnak, még Hollywood is megirigyelhetné :P). A segítők is nagyon kedvesek voltak, mi nagyon jól éreztük magunkat. Minden film tetszett, bár ha a Tazza 2-t is le tudták volna vetíteni, még jobb lett volna, na de beértük Yoochunnal is :D már értem, hogy miért azt a filmet jelölte DK az Oscarra..de azt hiszem, olyan mély nyomott hagyott bennem az a film, hogy valszeg nem fogom többet megnézni. Igazán hálásak vagyunk mindenkinek, aki hozzátett/elősegítette a filmfesztivál létrejöttét, remélem ez egy szép és hosszú együttműködés kezdete, és hogy jövőre meg azután sokáig, hasonló színvonalas felhozatalra számíthatunk! :D Köszönjük szépen az egész hetet!! ^_^

xiaolongimnida 2014.11.28. 10:56:31

Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy jól éreztétek magatokat!

xiaolongimnida 2014.11.28. 10:57:35

Köszönöm a többiek nevében is és remélem jövőre is eljössz!

xiaolongimnida 2014.11.28. 10:58:36

Köszönöm neked is a bíztatást :)

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) Japán (41) japán (2) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása