Ma japánosat főztem, a fúziós japán konyha egyik remekét, a curryt választottam. Közepes nehézségű az elkészítése, de kezdőknek sem annyira nagyon bonyolult, csak oda kell figyelni.
Hozzávalók (4 főre elég lesz a végeredmény):
1 közepes padlizsán
1 kisebb sárgarépa
1 nagy krumpli
1 nagy fej hagyma
250 g darált hús (de nem darált is lehet, akkor kockára vágjuk)
2 nagyobb gerezd fokhagyma (vagy több kisebb)
két púpozott kanál liszt
1/2 kis tégla vaj
növényi olaj
2 evőkanál currypor (elvileg japán kéne, de bármilyen jó, én Kotányit használtam)
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál Worcestershire-szósz (bármelyik nagyobb közértben kapható)
2 evőkanál ketchup
kis gumó gyömbér vagy egy teáskanál gyömbérpor
só
bors
leveskocka
1 babérlevél
A hagymát félbevágjuk és karikára szeljük. A krumplit, a répát és a padlizsánt kockára. A padlizsánt sóval megszórva ázni hagyjuk. A darált hús sóval, borssal ízesítve kevés olajon félkészre pároljuk, majd egy kis tálkában félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben hirtelen pirítjuk (stir-fry) a répát és a krumplit, félkészre.
Amíg pirítódik, a szósznak szánt edényben odatesszük kevés olajon a hagymát fonnyadni, figyeljünk rá, hogy ne égjen meg, kis lángon legyen és kevergessük, amikor csak tudjuk.
Ahogy a hagyma megfonnyad, rávágunk apróra egy gerezd fokhagymát és reszelünk rá gyömbért (vagy teszünk rá gyömbérport), összeforgatjuk, picit még pároljuk, majd felöntjük 7 deci vízzel és beleteszünk egy leveskockát és egy babérlevelet. Alacsony lángon hagyjuk fődögélni.
A krumplit és a répát szedjük külön, majd nyomkodjuk ki a padlizsánt és kevés olajon pirítsuk meg, majd a padlizsánt, a husit, a répát és a krumplit adjuk hozzá a hagymás léhez.
Amíg az lassan rotyog, készítsük el a currypasztát.
A vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, adunk hozzá egy kevés növényi olajat és beletesszük a lisztet. Gyakran kevergessük, amíg barnás színe nem lesz, akkor adjuk hozzá a curryport, keverjük össze és zárjuk el alatta a lángot.
[caption id="attachment_1999" align="aligncenter" width="474"] Currypaszta[/caption]
Amikor a krumpli és a répa puhára főtt, vegyük ki a babérlevelet, szedjük le a habot a tetejéről, és az egész léhez folyamatos keverés mellett lassan adagoljuk hozzá a currypasztánkat. Jöhet a szójaszósz, a ketchup és a Worcestershire-szósz, és még főzzük úgy 10 percig. Ekkorra már jól be kell, hogy sűrűsödjön. Ha mégis túl sok a lé, gyorsan lehet még pirítani egy kis lisztet vajon barnásra és azzal sűríteni tovább.
Kifőtt rizzsel tálaljuk, de tésztával is fogyasztható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.