A bibimbap (비빔밥, magyaros átírással pibimbap) igen népszerű koreai étel a külföldiek körében, mert hát rendkívül esztétikus, szép tálalású étel, könnyen elkészíthető és isteni finom. Úgyhogy ma ebédre én is ezt készítettem.
Mielőtt nekilátunk az elkészítésnek, lássuk, mi is az a pibimbap. Szó szerint azt jelenti, összekevert rizs. Gyakorlatilag bármilyen zöldségből, növényféléből és húsféléből elkészíthető.
A pibimbapot először egy 19. századi koreai szakácskönyvben, a Siidzsonszóban (시의전서) említik. Itt az ételt koldongban (골동반) néven nevezik, együtt a a pibimbap szó egy változatával (부븸밥 pubimbap). A koldongban olyan ételt jelölt, amit a holdújévi ünnepségeken megmaradt hozzávalókból készítettek rizzsel összekeverve.
Léteznek különféle elméletek a pibimbap eredetére, ezek egyike szerint az étel a hagyományos koreai tiszteletadási ünnepséghez, a cseszához (제사) köthető, melynek végén, az umbok (음복) alatt az ősöknek felajánlott ételt egy tálkában összekeverve a rituálé résztvevői elfogyasztják.
Hozzávalók (4 személyre):
Én nem kirakatnak főzök, hanem konkrétan megenni, szóval nagyobb mennyiségben készítettem el az ételt. Vigyázat, tényleg hatalmas adag lesz belőle (nem mintha bántam volna, hogy sok lett...)
1 cukkini
1 sárgarépa
25 deka gomba
fél kiló sertéshús
1 doboz mungóbabcsíra
25 deka friss spenót (vagy fagyasztott is jó, de akkor is leveles, nem püré!)
1 húsos piros pritaminpaprika
szezámolaj
szójaszósz
kocshudzsang
fokhagyma
só
bors
cukor
1 tojás
2 bögre jázminrizs (nekünk ez sok lett, lehet játszani az adagolással)
Mivel nem darált húst használtam, hanem sertéscombot, vékony, rövid csíkokra vágtam, hozzákevertem egy evőkanál szójaszószt, negyed evőkanál szezámolajat, egy kevés cukrot, sót, feketeborsot és négy gerezd préselt fokhagymát. Pácolódott ebben, amíg a többi hozzávalót elkészítettem. A cukkinit vékony karikára szeltem, majd a karikákat helyes kis pálcikákra, és megszórtam kevés sóval. A sárgarépát rövid zsülienre, a pritaminpaprikát vékony csíkokra. A gombát vékonyra felszeleteltem. A mungóbabcsírát vízzel felöntöttem és kb. 15 percig főztem, kevés sóval. Amíg a csíra fődögélt, egymás után kevés olajon megdinszteltem a sárgarépát, majd a cukkinit (akkor jó, ha már picit áttetsző) és a paprikát. A mungóbabot leszűrtem, kevés sóval, szezámolajjal és egy gerezd préselt fokhagymával összekevertem. Amíg a gomba párolódott a serpenyőben kevés olajon, addig feltettem vizet forrni kevés sóval: egyet a rizsnek, egyet a spenótnak. Amikor forrt, zsupsz bele egyikbe a rizst, másikba a spenótot. A rizst lefedve kell főzni 14-16 percig, a spenótot kb. 1-2 percig hirtelen, majd leszűrni, hideg vízzel átöblíteni és egy tálkában kevés szezámolajjal, sóval és egy gerezd préselt fokhagymával jól összekeverni. Ha fagyasztott spenótot használsz, előbb olvaszd ki mikróban, majd serpenyőben dinszteld meg, utána jöhet az ízesítés. A gombára, amikor már majdnem kész, megy egy kevés szójaszósz, pici szezámolaj és egy kiskanál cukor, amivel összesütöttem, és félretettem. Ugyanabban a serpenyőben fedő alatt kevés folyadékkal puhára pároltam a husit, majd fedő nélkül lesütöttem. Ha darált hússal dolgozol, nem kell fedő alatt párolni, csak megsütni. Amikor a rizs kész, le kell szűrni.
Jöhet az összeállítás: egy kerek tál aljára rizst teszünk (előtte picit lehet sózni, kevés szezámolajjal összekeverni), jól elsimítjuk a tetejét, majd jöhet a pakolgatás egymás mellé, mindegyik összetevőből, háromszög alakban, ahogy jól esik, olyan sorrendben.
Az egész közepére sütünk egy szép tükörtojást (nem kell sózni, ugyanabban a serpenyőben lehet, amiben minden mást előtte), és teszünk rá ízlés szerint kocshudzsangot, koreai csípős csiliszószt (ez adja az egész "bukéját", nem elhagyható összetevő!)
A bibimbap készíthető teljesen vega alapanyagokból is, és másfajta zöldségekkel is. A koreaiak ugye koszarit is tesznek bele, ami egyfajta ehető páfrány, na de ez tényleg nem egy egyszerűen beszerezhető alapanyag itthon és enélkül is nagyon-nagyon finom.
Fogyasztása:
Frissiben, jól össze kell keverni az egészet, beletördelve a tojást is (a legjobb az egészben!) és hamm bekapni!
Köszönet: Maangchi
És a végére egy cuki bibimbapfőző videó a U-KISS két tagjával :)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2LchtE8OQq4]
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.