A 부대찌개 pude ccsige, a koreai laktanyaragu történetét elolvashatjátok itt, az étel lényege, hogy remekül variálható, gyakorlatilag bármi kerülhet bele.
Kocshudzsang helyett
Az egyik alkotóeleme a ragunak a fűszerezéshez használt kocshudzsang, ezt azonban nem könnyű beszerezni. Találtam viszont receptet, amivel helyettesíteni lehet, bár elméletileg nem lesz pont ugyanolyan az íze.
Hozzávalók:
1 evőkanál pirospaprika (aki szereti a csípőset, használhat csípős pirospaprikát vagy erős pistát)
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 teáskanál szezámmagolaj (kapható nagyobb szupermarketekben is, pl. Tesco)
pici víz
A hozzávalókat a szezámolaj kivételével összekeverjük, hogy pépes állagú legyen. Nem kell sok víz hozzá, épp csak annyi, hogy összeálljon a pép. Pihentessük fél órát, majd keverjük hozzá a szezámmagolajat és hagyjuk pihenni újabb 10 percig. Mivel nálunk nem szeretik a nagyon csípőset, én csemegepaprikából csináltam és nagyon kevés csípős pirosaranyat nyomtam hozzá, csak hogy picit csípjen. Eredetileg szójababpaszta is kéne bele, de hát ez is olyan, hogy ahol szójababpasztát kapni (Ázsia bolt), ott kocshudzsangot is lehet, szóval.... értitek).
Ragu hozzávalók (kb. 2 személyre)
fél fej kínai kel szeletelve (olyan nagyokra, hogy pálcikával meg lehessen fogni)
két-három virsli felszeletelve
gomba ízlés szerint
fél fej hagyma egészben
két szál újhagyma szeletelve
fél doboz löncshús szeletelve (olyan nagyokra, hogy pálcikával meg lehessen fogni)
negyed kiló darált hús
konzervbab lé nélkül
1-2 darab szárított ramentészta
1 húseveskocka
1 adag kocshudzsang (lásd fentebb)
Az elkészítés igazából semmilyen technikát nem igényel. 8 deci vizet (vagy amennyi ragut készíteni akarunk, a lényeg, hogy ne legyen alatta nagyon sok víz) felteszünk a tűzhelyre, és belemorzsolunk egy húsleveskockát. Még nem kell begyújtani alatta. A hozzávalókat egyenként a vízbe helyezzük, a tészta és a kínai kel kivételével. Érdemes egy hozzávalócsoportot egy részre helyezni, hogy majd egyszerűbb legyen válogatni a végén, meg szebben néz ki, de tulajdonképpen tök mindegy (anyám nagylelkűen jól összekutyulta az egészet, amikor megfőtt. Az ízén nem változtat). A végén ráhalmozzuk a tetejére a felvágott újhagymát és rákanalazzuk a kocshudzsangot. Jól meggyújtjuk alatta a gázt és hagyjuk szépen felrotyogni. Amikor a gomba és a darálthús megfőtt, mehet bele a kínai kel és a tészta. A tésztának kb 4-5 perc kell.
Ha minden megfőtt, pálcikával szedünk minden hozzávalóból és merünk rá egy kevés levet. Egy pici sót is raktam a raguba, amíg főtt, mert panaszkodá a család, hogy sótlan (szerintem nem volt az, de nálunk mindent sóval esznek).
Tippek:
* a káposztát én a mindenséggel együtt tettem bele, és eléggé összeesett és lágy lett, ezért legközelebb már későbbi szakaszban fogom csak beletenni. Ha a vastagabb torzsájából is vágunk bele, akkor azt érdemes előbb beletenni, mert az nehezebben fő, mint a levele. Ha nem teszünk bele gombát és darált húst, aminek több idő kell a főzéshez, akkor nem muszáj várni vele, szerintem. Ha csak olyan hozzávalókat teszünk bele, ami már eleve kész élelmiszer, akkor csak pár perc kell neki az összerottyanáshoz.
* kevés vizet tegyetek alá, nekünk nagyon leveses lett, ami nekem nem baj, mert én szeretem a leveses dolgokat, de így nem annyira intenzív az íze.
* ne kavargassátok!!!
* a tészta menjen középre és maradjon is ott, akkor ki tudjátok szedni a végén egyben, és nem fogja elinni az egész levet és ellágyulni, ha esetlegesen marad a cuccból és el akarjátok rakni másnapra vagy későbbre.
* olyan receptet is láttam, ahol kimcshit is tettek a levesbe, illetve szardíniát és garnélát.
* eredetileg olyan dolgok is kerülnek bele, mint ttok, illetve fish cake-lapok, de szerintem ezek nehezen beszerezhetőek itthon, és ezek nélkül is finom.
Végeredmény: finom lett! Még anyu is két tányérral evett belőle, pedig eleinte igen gyanakodva nézte ("löncshús, levesbe?!").
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.