Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

A K-pop-együttesek felépítése

Azt hiszem, ez egy olyan téma, amiről minden K-pop-rajongónak van némi fogalma, mármint hogy a bandákban mindenféle pozíciók vannak, de igazán senki se tudja, hogy mi micsoda. Nem mondom, hogy hirtelenjében szakértő lettem a témában, de megpróbálok olvasmányaim alapján tisztább vizet önteni a pohárba, reménykedve, hogy nem kutyulom össze a fejetekben még jobban a dolgot. Az egészben nem igazán segít az sem, hogy a pozíciók angol nyelvű elnevezése teljesen félreérthető.

Általános pozíciók

Három olyan pozíció van egy bandában, ami nagyjából mindenki fejében tiszta, ez a leader, a maknae és a visual.

Leader:  A vezér. Ezt az elnevezést én adtam magyarul, mert úgy vélem, kifejezőbb, mint a vezető. Szimplán azért, mert a vezető egy semleges terminológia, és nincs benne az a plusz, ami egy K-pop-banda leaderjét jellemzi. A vezér feladata összetartani a bandát, ő a reprezentatív személy (például interjúknál), akire bólogatnak a szakmabeliek, hogy igen-igen. Általában határozott, erős egyéniség és felelősség is jár a pozícióval, kvázi a "hátát tartja" a bandáért. Az is köztudott, hogy egyes vezéreknek bizony a banda tagjainak magánéleti dolgaiba is van beleszólásuk, ami egy hagyományos, nyugati értelemben vett együttes vezetőjéről nem mondható el. G-Dragon például ellenőrzi a többiek telefonját, CL a 2NE1-ból pedig még az idősebb csapattársainak is megtilthatja a randizást, betarttatva a kiadó által felállított szabályokat. Általánosan elmondható, hogy a vezért tisztelet övezi egy együttesben. Épp ezért úgy gondolom, a vezér sokkal illőbb kifejezés, mint a vezető. Persze vannak együttesek, ahol például rotálják a vezéreket, de ez azért nem a jellemző gyakorlat.

[caption id="attachment_54" align="aligncenter" width="423"]gdragon1 Cukisága ellenére G-Dragon kőkemény vezér[/caption]

Maknae: A makne. Talán a legkönnyebben emészthető kifejezés: az együttesek legfiatalabb tagja. Hogy erre miért kell külön szó, az már inkább marketing kérdése (bár a maknéskodás amúgy jelen van a koreai társadalomban egyébként is). A maknae általában a cuki, aranyos, fiatalos, imádnivaló kis kedvenc, akinek meg lehet csípkedni a pofikáját. Aztán vannak persze az átlagtól eltérő maknék, mint a Big Bang ravasz róka Seungrija, vagy a TVXQ/DBSK "evil maknae"-ja, Changmin.

Visual: Hát erre nem nagyon tudok magyar kifejezést még csak kitalálni se, ő a látványért felelős csapattag. Talán azt mondhatnám, hogy ő a banda "arca". Olyan tekintetben, hogy emlékezetes, vagy valamiért feltűnő, könnyű a bandához asszociálni, kimondják a nevét és már vágod is, hogy melyik banda, akkor is ha ötezer tagos. Ilyen mondjuk Lee Joon az MBLAQ-ból, Dara a 2NE1-ból, Ren a Nu'estből vagy Siwon a Super Juniorból. Utóbbi nem az arca, hanem a kidolgozott izmai miatt lett visual. A visual amúgy nem feltétlenül előre eltervezett marketingfogás, sokszor a rajongók ragasztják a jelzőt valamelyik bandatagra. Aztán van a visual maknae, aki életkor tekintetében nem a legfiatalabb, viszont annak néz ki, például Ryeowook a Super Juniorban.

[caption id="" align="aligncenter" width="241"] Ryewook, aki makne is meg nem is[/caption]

Ének

A K-pop-bandák egyik sajátossága, hogy nem csak úgy bele a világba válogatnak énekeseket, hogy jaj de szép hangod van csórikám, gyere csak oszt' sztár leszel, hanem koncepciója van az együttes hangzásbeli felépítésének. Persze lehet, hogy nem minden együttest építenek fel maximálisan tudatosan, de a gyakorlat az, hogy bizony megtervezik, kinek mi a szerepe, felosztják ennek alapján köztük a dalszöveget, figyelembe véve azt, hogy kinek milyenek a hangi adottságai, képességei. Ennek megfelelően az együttesekben általában kettő vagy három énekesi pozíció van, a lead vocal, a main vocal és a subvocal (vagy supporting vocal).

Main vocal:  a fő vokál, vagy más néven a "power vocal", azaz az erő megtestesítője. A main vocal az, akinek a hangterjedelme, hangi adottságai olyanok, hogy magabiztosan tud többféle stílusban, hangnemben énekelni. Általában igen erőteljes hangja van. Ilyen például Junsu (DBSK/JYJ). A main vocal, bár nem mindig, sokszor több sort énekel, mint a lead vocal. Vannak olyan együttesek is, ahol több main vocal is található, esetleg mindenki az.

Lead vocal: a vezérvokál. A megnevezés megtévesztő, hisz azt hihetné az ember, hogy ez azt jelenti, hogy ő a vezető (legjobb)  énekes. Holott a lead feladata a szó egy másik jelentése: ő amolyan vezérfonál, amire építkezni lehet. A lead hangja remekül harmonizál a többiekével. A main és  a lead képességei között általában nincs nagy különbség, pont azért, hogy ha mondjuk a main lebetegszik, a lead könnyedén tudja pótolni. A lead vocal általában a kórusban kap nagyobb szerepet, míg a main vocalnak több szólólehetősége van. A lead vocalra kiváló példa Jaejoong (DBSK/JYJ). Meg kell említeni, hogy egyes együtesekben a lead és main pozíciói daltól függően változhatnak, amennyiben a vokálok rugalmasak, a DBSK például abszolút ilyen együttes volt. Az ő színpadi felállásukban is tükröződtek a pozíciók: balladáknál Jaejoong állt középen, mint lead,  Junsu, a legnagyobb power vocal, szélen, Jaejoong mellett a kiugró magas hangjairól ismert Changmin, majd a magas hangok egyensúlyozására a "lyukak" betöltésére Yoochun és Yunho. A lead vocalról még elmondható, hogy általában ő kezdi a dalokat (lead in -felvezetés).

Tipikus felállásban a DBSK

Subvocal: akár háttérénekesnek is lehetne fordítani, bár ez nem annyira passzol. Talán inkább mellékvokál. A négy-ötfős bandáknál általában nincs ilyen, inkább a nagyobb létszámúaknál jellemző. A subvocal az, aki jóformán maximum egy-két sort kap egy dalban, vagy egyáltalán nem kap saját sort, hanem csak a harmónia megléte miatt kell a hangja. Olyan subvocalok is vannak, akik tényleg csak "mellékesen" énekelnek, mert más feladatuk van a bandában: például ők a fő táncosok vagy a fő rapperek, akik besegítenek az éneklésben, ha kell, de nem ezért vannak elsősorban az együttesben. Nem szabad elfelejteni, hogy a K-pop-bandák kompakt csomagban jönnek, a hangzás mellett nagyon fontos szerep jut a látványnak, a táncnak is, és ezeknek is van "felelőse" a tagok között, tehát a subvocal semmivel sem jelentéktelenebb szerep a többinél.

Tánc

A táncosok között is vannak pozíciók. Vannak a main dancerök és a lead dancerök.

Main dancer: ők a legjobb táncosok, akiknek általában saját táncbetétjük vagy részük van a koreográfiában.

Lead dancer: a main dancer "háttértáncosa", illetve a refrén alatt általában elől helyezkedik el. Akárcsak a vokál tekintetében, itt is minimális a különbség a main és a lead tehetsége között.

Rap

És végezetül, a rapperek között is vannak pozíciók:

Main rapper: akárcsak a vokál esetében, ő az erősebb, prominensebb rapper, aki több sort kap.

Lead rapper: ő a másik rapper, aki kiegészíti a main rappert. Vannak együtesek, ahol a main és a lead pozíciója nem ennyire élesen elkülönülő, hanem a két rapper inkább társrapperként funkcionál, ilyen pl G-Dragon és TOP a Big Bangben.

[caption id="" align="aligncenter" width="423"] Girls' Generation pozíciók. Forrás: kkonnect.net[/caption]

 

Források: Kkonnekt, K-pop School,  Sumandu, Seoulbeats. Kép copyight: YG Entertainment (G-Dragon), SM Entertainment (Ryewook, Girls' Generation).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr6612081567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása