Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

A 10 legjobb koreai fiúegyüttes

Nyugaton a fiúegyüttesek kora leáldozóban van, bár azért mondjuk a One Directionnek pl. mégis sikerült sokmilliós rajongótábort összeszednie. A K-pop viszont szinte elképzelhetetlen fiú- és lányegyüttesek nélkül, és annyira jól vannak összerakva, hogy nem is értem, nyugaton miért lett vége ennek a hullámnak, hisz egy együttes sokkal többet tud adni egy szólóénekesnél: kiegészítik egymást, ahol az egyik tag kevésbé jó, ott a másik tündökölhet. A koreai fiúbandáknak kultusza van, nem, nem viccelek. Világszerte sok millióan rajonganak értük, tinik és felnőttek egyaránt. Hogy mitől vonzóak, azt egyszer majd egy cikkben leírom, de előtte összeszedtem a 10, szerintem legjobb, jelenleg is aktív koreai fiúbandát.

Szigorúan véleményesen, persze, hisz objektív ki tud lenni egy zenei toplista összeállításánál? Nem feltétlen fog a lista egyezni a kommersz sikerekkel (magyarán nem az eladott albumok és koncertjegyek számát vettem alapul), ez csupán a magánvéleményem, így kérlek ne sértődjetek meg, ha a kedvencetek nem szerepel a top10-ben, ez nem univerzális minőségjelző itt. :)

bigbang.jpgFotó: MNET

1. BIGBANG

Számomra nincs olyan együttes, ami a Bigbanget überelhetné, egyszerűen a legjobbnak tartom őket. Nem csak a zenéjük tetszik, a karaktereik, a munkamódszereik, az összetartásuk is. Idén 10 évesek, vagyis K-pop-mércével mérve öreg rókáknak számítanak, pedig még egyikük sincs 30 éves. Tetszenek, mert sokoldalúak, G-Dragon dalszerzői tevékenységének köszönhetően a hiphopon, az R&B-n, az elektronikus zenén át a klasszikus popdalokig gyakorlatilag minden megtalálható a reperoárjukban, és még annál is több. Élő koncertjeik bombasztikusak, és mind az öt tag szinte már kulturális ikonná vált. Folyton változnak, vizuálisan, zeneileg, mindenhogy. Egy olyan bandáról beszélünk, akiknek az élő fellépéseiről készült videói legalább annyi nézettséget szereznek Youtube-on, mint a hivatalos videoklipjeik... Ez itt pl. 24 milliós.

2. FTISLAND

A K-pop-fiúegyüttesek listájába ugyan nehezen férnek be, hisz valójában egy hangszeres pop-rock bandáról van szó, a nemzetközi sajtó gyakran sorolja őket a "boy band" kategóriába, mert hát függetlenül a hangszerektől, idolnak tekintik őket is Koreában. Más kérdés, hogy ha az FTISLAND fiúegyüttes, akkor mondjuk a Nickelback is számítson annak...  Mindegy, szóval a listámon rajta vannak, mert szuperek. Zenéjük eleinte nagyon kontrollált volt, a kiadójuk szabta meg az irányvonalat és az inkább a poprock volt mint a rock, szemkisírós balladákkal, ami az énekesük, Honggi hangjához tökéletesen passzol ugyan, de hát nem igazán rock. Szerencsére az évek folyamán kiharcolták maguknak a saját stílusukat, egyre rockosabbak a dalaik, és már nem csak a japán, de a koreai lemezeik is rockalbumok, hál' istennek! Imádom őket, mert jó zenéket írnak, és mert Honggi hangja szédületesen gyönyörűséges. Az egyik legszebb hangú énekes Koreában ez a srác! Nekik is bődületesek a koncertjeik, láttam őket élőben!

 3. BTS

A BTS (vagy Bangtan Boys) nagyon hamar, nagyon gyorsan emelkedett fel a koreai fiúbandák ranglétráján és ma már az egyik legnépszerűbbek. Ők gyakorlatilag az első úgymond "klasszikus" fiúbanda a listámon, se a Bigbanget, se az FTISLAND-et nem tudom hagyományos fiúegyüttesnek tekinteni. A BTS dalai nagyon fülbemászóak és jól összerakottak, a srácok erőteljesek, fiatalok, csinosak, tudnak énekelni, és ami miatt nekem nagyon gyorsan feljebb kúsztak a bias*-listámon, az a tánctudásuk. Fantörpikusak. Jó nézni őket a színpadon, lekötik a figyelmet és hát, jók ezek a dalok, na. Nézzetek ezt a táncgyakorlatot, hát nem elképesztőek? (És fellépésen persze énekelni is kell közben)

 4. VIXX

A VIXX számomra egy olyan együttes, akiknek egy-egy dala nagyon meg tud ragadni, ilyen volt az alábbi Error, amit végtelenített szalagon is lehetne hallgatni, annyira jó. Ezek is pokoli tehetséges egy csapat, ének, rap, tánc, amit akarsz, mindent tudnak. Vannak comeback*-jeik, amik kevésbé tetszenek (vagy mondjuk úgy, nem kerültek fel a lejátszólistámra), de mindent összevetve egy borzasztóan szimpatikus banda, imádom az énekhangjukat.

5. UKISS

A UKISS a fiúbandák ismertségi-népszerűségi ranglistáján nem áll olyan nagyon magasan, ami számomra teljesen érthetetlen, mert egy piszok jó kis együttes. Valószínűleg mivel kisebb ügynökséghez tartoznak, nincs annyi pénz a promócióra, nem kapnak akkora médiafigyelmet, mint a nagynak számító ügynökségek előadói. Kár, mert ezek a srácok is pokoli tehetségesek, és nagyon jók a dalaik. Ráadásul, az egyetlen aktív fiúegyüttes, amelynek aktív tagja már apuka, a 25 éves Elinak júniusban született meg a kisfia. Az ilyesmi nagyon ritka a K-popban, ahol a rajongók azt sem szeretik, ha a kedvencük randizik, nem hogy nős legyen és apa. Érdekesség, hogy az együttes korábbi tagja, a 22 éves Dongho is júniusban lett apa, és mindkét fiú felesége jóval idősebb nő.

6. B.A.P.

A B.A.P. hatalmas hullámvasúton utazik, karrierjük hol fent, hol lent, egy ideig el is voltak tűnve, pereskedtek a kiadójukkal (hát, mit mondjak, sztenderd idoléletük van: kizsákmányolják őket, ahogy a legtöbb koreai popsztárt), aztán visszatértek. Ők is olyan banda, akik sokrétű zenét művelnek, kicsit excentrikusak, kissé extrémek, tele érdekes karakterekkel. Ők a keménységükkel fogtak meg, erőteljes, csapdodaneki típusú banda, és ők is fergetegesen jól táncolnak. Nézzétek csak!

7. BLOCK B

A Block B a B.A.P-hez hasonlóan hol fent, hol lent zeneileg, de azért a K-pop-fiúszintér egyik legszínesebb bandája, ők is kipereskedték már magukat, kiadót váltottak, hogy aztán még sikeresebbek legyenek. Színből itt sincs hiány, a srácok végtelenül tehetségesek és sokoldalúak. És az egyik legőrültebb banda a palettán! :D

8. EXO

Az EXO körüli felhajtás alaposan elvette a kedvem tőlük egy jó darabig. Már akkor hype volt körülöttük, amikor még egy darab daluk nem jelent meg, és ezt nem szeretem. Valakit azért szeressenek, azért rajongjanak értük, mert jó, amit csinálnak, amit letettek az asztalra, ne azért, mert olyan cuki-csinos-helyes a pofijuk. Nagy cégnél vannak, rengeteg pénzt öltek beléjük, a csapból is ők folynak. Vannak dalaik, amiket kifejezetten szeretek ma már, jó köztük az énekharmónia (bár azt ne kérdezzétek melyik dal milyen felállásban készült, tőlük is kilépett pár tag már). Ők is fantasztikus táncosok egyébként.

 9. JYJ

A JYJ a valaha volt egyik legnagyobb K-pop fiúegyüttes, a DBSK "egyik fele". 2009-ben váltak szét, a kiadójukkal folytatott vita következményeképp, és a DBSK három powervokáljából kettő a JYJ tagja lett. Junsu és Jaejoong a koreai szórakoztatóipar legszebb hangú énekesei közé tartoznak, Junsu musicalénekesként is elismert és kiváló. Őket is nagyon szeretem, mert annyira de annyira TUDNAK énekelni. Junsu táncosként is elképesztő. A JYJ-korszakuk dalainak egy része nem éppen az, amit szeretek hallgatni, és több balladát adnak ki, mint gyors nótát, de így is minden albumukon találok kedvemre valót, a koncertjeik pedig szuperek. Ez a dal alább az egyik nagy kedvencem - és még csak nem is ballada.

10. Infinite

Az Infinite régóta a kedvenceim közé tartozik, remek énekesek és táncosok, nagyon jók a dalaik többsége is. Konzisztensen jók, a koreográfiák rendre lélegzetelállítóak, például a védjegyükké vált legendás skorpiótánc. Ők is azon kevés fiúbanda közé tartoznak, akik élőben is tudnak énekelni - tánc közben is.

A K-popban úgy 40-50 aktív fiúegyüttes van, a listámat a személyes kedvenceim alapján raktam össze. Vannak az újoncok között is nagyon ígéretes kis bandák, de ők még nincsenek elég ideje a piacon ahhoz, hogy értékelni lehessen a teljesítményüket. Aztán persze van még pár banda, akiket bizonyára hiányolnak a rajongók a listáról, mint a Super Junior, a Shinee, a Got7, az Ikon, a Winner, a BtoB, a Boyfriend, a CN Blue, a 2PM, a ZE:A, a Teen Top, a Top Dogg, a TVXQ, az MBLAQ vagy a NU'EST. Sokan vannak egyébként jó együttesek, de 10 helyre csak 10 banda fér ;) Számomra ők a top, őket hallgatom leginkább, a többiektől csak egy-két dalt szoktam.

Terminológia:

*bias: a K-popban a kedvenceket nevezik biasnek, azokat, akik felé leginkább "elfogult" vagy, a biaslista pedig ezek listája.

*comeback: a K-popban egy új albumhoz, középlemezhez vagy minilabumhoz tartozó promóciós ciklust nevezik comebacknek, ez általában egy vagy két videoklipből, ehhez kapcsolódó élő tévés fellépésekből (zenei műsorok) és élő koncertekből, rajongói találkozókból áll. Egy ciklus kb. 2-3 hónapig tart. Utána némi szünet után új ciklussal jelentkezik az együttes.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr488943856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levente B. · combatant.blog.hu 2016.08.09. 21:31:58

Ezen képek és videók láttán elvágom a vezeték nélküli internetet.

Xia.blog 2016.08.09. 21:32:25

@Levente B.: Hajrá! :) Ha nem tetszik, nézzél mást!

Levente B. · combatant.blog.hu 2016.08.18. 19:46:35

@Xia.blog:
Ezt tudod pontosan ugyanolyan mint a neves kereskedelmi TV-k népszerű műsorainak hirdetései a városban...nem tudsz semmit tenni ellene, látod mert ott van. Vagy az idegesítő TV reklámok (ha valaki nem nézz TV-t az előnyben van). Csukott szemmel járni a világban meg nem könnyű, legalábbis én próbáltam, nem jöttem ki jól.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) Japán (41) japán (2) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása