Jangbecshu töndzsangguk, azaz káposztával készült szójababkrém-leves, szukcsunamul, azaz mungóbabcsíra saláta, és rizs lesz a mai Gasztrosarok menüje.
A töndzsang hasonló a japán mizóhoz, de sokkal sötétebb barna színű, erősebb állagú, és babdarabokat is tartalmaz. Ezt a levest szinte bármilyen zöld leveles dologból el lehet készíteni, kínai kelből, kelkáposztából, spenótból, pl. Nagyon egyszerű, kell hozzá:
- 2 kanál töndzsang (doenjang, szójababkrém), ázsiai boltokban kapható, mizóval helyettesíhető
- 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy átpréselve
- 1 kisebb fél fej káposzta
- 10 db szárított szardella, belsőségtelenítve, feje eltávolítva (hiányában pár kanál halszósz is jó)
- 1 kisebb darabka kombu (szárított tengeri hínár), elhagyható
- egy zöld csilipaprika vagy kevés csípős pirospaprikapép
- 2 kanál akármilyen liszt
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, majd a főzőedényben összekeverjük a többi hozzávalóval, felöntjük 6-7 csésze vízzel és kb. 20 percig főzzük, vagy amíg a káposzta megpuhul, de még picit "crunchy".
Szukcsunamul:
*1 doboz mungóbabcsíra (lehet kapni nagyobb élelmiszerüzletekben konzervként, már meg van főzve)
* 2 gerezd fokhagyma
* csípős paprikapép ízlés szerint
* kevés szezámolaj
* kevés halszósz vagy egy kis só
* pirított szezámmag
* egy szál újhagyma karikákra vágva.
Jól összekeverjük, és kész is. Koreában szinte mindig van az étkezőasztalon, rizs mellé is tökéletes gyors vacsorának.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.