XIA

2018 Őszi MondoCon: vegyesválogatott

2018 Őszi MondoCon: vegyesválogatott

A MondoCon az a hely, ahol remekül megférnek egymás mellett trollok, Marvel-hősök, kardozó hercegnők, varrógépes boszorkányok, K-pop-sztárokra vadászó tinilányok, csini loliták és sötétbe öltözött J-rockerek. Mindenki megtalálhatja a maga szubkultúráját, és érdeklődhet más körök iránt. A legjobb az egészben, hogy nem néznek rád furán, ha lógó "beleket" ragasztasz a kötényedre, Firefoxnak öltözöl vagy egyszerűen csak farmerban és tornacsukában jössz nézelődni. A MondoConban az a legjobb, hogy mindenkié

2018 Őszi MondoCon: vegyesválogatott Tovább
20 éve ment el a japán lázadás ikonja

20 éve ment el a japán lázadás ikonja

hidecosplay.jpg

Az 1980-as évek végén, 90-es évek elején a japán fiatalok is szerettek volna kitörni a szigorú, konzervatív kultúra markának szorításából, az egyenruhákból és egyenfrizurákból, és keresték a lehetőséget a lázadásra. A rockzene kiváló táptalaja mindenhol a nonkonformitásnak, és ez Japánban sem történt másképp. A rockabilly, majd a Beatles-mánia után a 70-es években megjelentek a bőrdzsekis csávók, a lázadó punkok, a Happy End együttes, a Carol vagy a Zunó keiszacu (頭脳警察; Elmerendőrség), a 80-as években a tévé is felkarolta a dolgot, tarolt a Boøwy együttes, virágzani kezdett az indie színtér, és megjelent a visual kei, akik nem csak rockot, punkot, metált játszottak, de mellé meghökkentő színpadi sminket és fellépőruhákat viseltek, a hair metalhoz vagy a glamhez hasonló módon őrült frizurákat vonultattak fel.

xjapan2.jpg

Az X Japan első stabil felállása, bal szélen hide

Ennek a vonalnak az egyik legmeghatározóbb együttese az X Japan, akikről korábban már írtam a blogon. Az ő polgárpukkasztó megjelenésük meglehetősen nagy hatással volt a japán fiatalokra, különösen a szólógitárosuk, hide eklektikus, őrült, fergeteges stílusa. Színpompás hajkoronái, érdekes stílusvegyítései, no meg persze a gitárjátéka is hozzájárult ahhoz, hogy ikonná váljon: a lázadók példaképévé. Pimasz volt, időnként szinte tenyérbemászóan, de mellette játékos, bolondos és imádnivaló. Talán nem ő volt a legtechnikásabb gitáros a japán rock történetében, de a komplett csomagot elnézve mindenképp az egyik legkülönlegesebb előadó volt. Végeláthatatlan sorban állnak azok a japán előadók, együttesek, akikre hatással volt hide zenéje, külseje, filozófiája. Innovátor volt, aki nem félt kísérletezni, új hangzásokat, technikákat, technológiát kipróbálni, és közben mindezt úgy tenni, hogy tökéletesen saját magát tudta adni mindvégig.

hidestunning.jpg

1998. május 2-án távozott örökre, mi pedig egy kicsit most megnézzük, ki is volt ő, akinek kultusza máig él Japánban.

20 éve ment el a japán lázadás ikonja Tovább
Ezek a dél-koreai popsztárok szórakoztattak Észak-Koreában

Ezek a dél-koreai popsztárok szórakoztattak Észak-Koreában

Nagyon beindult a két Korea közötti barátkozás, április 27-én történelmi találkozóra kerül sor Kim Dzsongun de facto diktátor és Mun Dzsein dél-koreai elnök között. Előtte kulturális csereberére kerül sor, aminek keretében dél-koreai előadók, köztük popsztárok látogattak át a kerítés túloldalára és adtak elő mindenféle dalokat a válogatott északi közönségnek, köztük Kim Dzsongunnak és feleségének. Mivel az eseményről nem készülhetett teljes videofelvétel, íme az előadók, akik a küldöttség tagjaiként felléphettek Északon, és a dalok, amelyeket előadtak.

kimjongunkpop1.jpg

Kim Dzsongun találkozik koreai popénekesnőkkel. Fotó: Korea Times / Joint Press Corps

Ezek a dél-koreai popsztárok szórakoztattak Észak-Koreában Tovább
A legfinomabb koreai saláták

A legfinomabb koreai saláták

A koreai konyhát csak imádni lehet, már ha valaki kedveli a jellegzetesen csípős, szezámos, fokhagymás ízeket. A koreai ételek rendkívül egészségesek, rengeteg zöldséget fogyasztanak, no meg húst, és a fűszerezés is kiváló. Két alakbarát salátát hoztam, amelyek nem csak eszméletlen finomak, de kalóriatartalomban is bombasztikusak és bármilyen baráti vacsin vagy partin nagyot lehet alakítani velük. Kiválóak sült húsok mellé, de önmagukban, vagy párolt rizzsel is fogyaszthatóak.

oimuchim_kajinamul.jpg

A legfinomabb koreai saláták Tovább
Az utolsó esetlen Hamupipőke kalandjai

Az utolsó esetlen Hamupipőke kalandjai

Ritkán nézek japán sorozatokat, pedig lehet, többet kellene. Szembe jött velem a Vikin egy nagyon cuki kis sorozat, és nagyon örülök, hogy megnéztem. 11 epizódját hamar le lehet darálni, és ha valaki könnyed, vicces kis szórakozást szeretne, ez a sorozat tökéletes hozzá. Azért bele-belenyúl a komoly témákba is, bár nem egészen úgy, ahogy azt mi nyugati nők szeretnénk. 

lastcinderella.jpg

Az utolsó esetlen Hamupipőke kalandjai Tovább
Az év legjobb K-pop-dalai

Az év legjobb K-pop-dalai

g-dragon-untitled.jpg

A szokásoknak megfelelően idén is elkészült az éves lista a legjobb K-pop-dalokkal. Idén nem csináltam féléves bontást, így most egyben kapjátok a dömpinget. Mint mindig, ezek az én személyes kedvenceim, szubjektív a lista (nem is nagyon létezik objektív ebből ;)) Az idei év számomra elég lassan indult K-pop szempontból, nehezen találtam kedvenceket, de év végére csak sikerült összehozni egy jó kis listát :D Hát akkor lássuk, szokás szerint random sorrendben, 2017 legjobb K-pop-dalait Xiaolongimnida lejátszólistáján.

Az év legjobb K-pop-dalai Tovább
Történemet írt a BTS az American Music Awardson

Történemet írt a BTS az American Music Awardson

bts.jpg

A hétvége nagy esemény volt a K-pop rajongói számára, ugyanis először a műfaj történetében egy koreai fiúegyüttes, a BTS is meghívást kapott az American Music Awardsra, ahol fel is léptek. A fiúk bizony nem aprózták el a dolgot, a fellépés után mintegy egymilliószor kerestek rá a nevükre a Google-ben, és az idei Guinness Rekordokba is bekerültek, mint a legnagyobb Twitter-forgalmat lebonyolító hashtag tulajdonosai a zenei együttes kategóriában. 

Történemet írt a BTS az American Music Awardson Tovább