A koreai konyhát csak imádni lehet, már ha valaki kedveli a jellegzetesen csípős, szezámos, fokhagymás ízeket. A koreai ételek rendkívül egészségesek, rengeteg zöldséget fogyasztanak, no meg húst, és a fűszerezés is kiváló. Két alakbarát salátát hoztam, amelyek nem csak eszméletlen finomak, de kalóriatartalomban is bombasztikusak és bármilyen baráti vacsin vagy partin nagyot lehet alakítani velük. Kiválóak sült húsok mellé, de önmagukban, vagy párolt rizzsel is fogyaszthatóak.
Kadzsi namul (gaji namul): padlizsánsaláta
A padlizsánt idehaza jobbára sülve fogyasztjuk, pedig párolva is fincsi, és így sokkal alakbarátabb, hiszen sütéskor a padlizsán rengeteg olajat magába szív. Ráadásul tényleg gyorsan össze lehet dobni, például ha váratlan vendégek érkeznek.
Hozzávalók:
padlizsán
fokhagyma
újhagyma
szójaszósz
halszósz
csilipehely
szezámolaj
szezámmag
A szezámmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg. Pár pillanat az egész, amikor elkezd pattogni, akkor jó. Tegyük félre egy kis tálkában.
A padlizsánokat mossuk meg, majd daraboljuk fel (hosszában félbe, aztán 3-4 nagy kockába, mérettől függően). Tegyük őket párolóedénybe. Ha nincs ilyenünk, akkor is könnyen összedobhatunk egyet: fém tésztaszűrőnek megfelelő nagyságú edénybe öntsünk addig vizet, hogy a tésztaszűrő alját ne érje el és kezdjül el forralni. Ha forr a víz, a tésztaszűrőbe tegyük a feldarabolt padlizsánokat, majd fedjük le a szűrőt. A padlizsán nagyságától függően 5-10 percig gőzöljük. Ha át tudunk szúrni rajta egy evőpálcikát vagy egy hurkapálcát, már jó. Ha nehezen megy bele, akkor még gőzölni kell.
Közben készítsük el egy tálban a szószt: 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál halszósz, 1 tk csilipehely, 2 tk szezámolaj, 2 szál újhagyma karikára vágva, 3 gerzed fokhagyma kinyomva vagy apróra vágva - keverjük jól össze.
Mikor a padlizsán megfőtt, emeljük ki fogóval vágódeszkára és hagyjuk hűlni. Ha már nem forró, az ujjunkkal hosszában (a rostszálai mentén) tépdessük csíkokra, bele a szószos tálunkba. (Késsel is lehet darabolni, de így "rusztikusabb" és a roncsolt rostok közé jobban beférkőzik a szósz!). Jól keverjük össze a szósszal, szórjuk meg szezámmaggal.
Oi mucshim (Oi muchim): uborkasaláta
Ez még gyorsabban elkészíthető, mint a padlizsán, hiszen nem kell sütni-főzni! Brutális finom!
Hozzávalók:
kígyóuborka
hagyma
újhagyma
fokhagyma
szójaszósz
szezámolaj
csilipehely
szezámmag
cukor vagy édesítő
Az uborkát hosszában félbe vágjuk, majd vékony (de nem túl vékony) szeletekre (lehessen pálcikával megfogni!). A hagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát karikára vágjuk. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük vagy nagyon apróra vágjuk. Hozzáteszünk 2 evőkanál szójaszószt, 2 teáskanál szezámolajat, 2 tk csilipelyhet, 1 tk cukrot vagy édesítőt (pl. eritrit) és jól összekeverjük. Megszórjuk pirított szezámmaggal.
Frissen is isteni, de ha áll egy kicsit, akkor még jobban összeérnek az ízek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.