Ázsia másképp

XIA

Mitől más a K-pop, mint a többi nemzet popzenéje?

2017. február 25. - Xia.blog

Sokszor felteszik nekem a kérdést ismerősök, hogy ugyan miért jobb koreai popzenét hallgatni, mint amerikait? Ez is csak pop, ugyanazokat a ritmusokat, hangulatokat, dubstepet, ütemeket használják, mint Beyonce és a többiek, ráadásul olyan nyelven énekelnek, amit nem is ért a rajongók többsége. Elgondolkodtam hát azon, hogy ÉN miért szeretem a K-popot és miért nem hallgatok amerikai popot, holott, tök igaz, hogy ez is csak pop. De mégsem igaz, mégsem "csak pop", és hiába ugyanolyan zenei trendek vannak Koreában, mint másutt, a K-pop egyszerűen más. Egyszerűen több. Többet ad. Mit, hogyan és miért? Olvasd el alább!

welcome_to_kpop.jpg

Üdvözlünk a K-pop világában. Élvezd, mert egyhamar nem mész sehova!

Tovább

Öt koreai előadó, akit ismerned kell

Ha azt hinnéd, a "K-pop" csak fiú- és lányegyüttesből állhat

Sokan azt gondolják, hogy a K-pop nem más, mint táncoló fiú- és lányegyüttesek kavalkádja, bubble-pop dalokkal. Persze, akik ismerik a műfajt, azok pontosan tudják, hogy ez egyáltalán nincs így. A koreai popzene sokkal több miniszoknyában feszítő, tökéletes alakú lánybandáknál és dögös, félmeztelenre vetkőző, szép arcú pasiknál. Minden van benne, ennek megfelelően egy rakás olyan előadó van, akikre érdemes figyelni, a népszerű lány- és fiúegyütteseken túl is. Most a K-popra fanyalgóknak ajánlok öt előadót, akik hallatán rádöbbenhetnek, mennyire más a K-pop, mint hitték.

ZION.T

ziont.gif

Tovább

Zseniális énekesnők Koreából

ailee.png

A férfiak után végre szemezgethetünk a hölgyek közül is. Olyan énekesnőket válogattam, akik szerintem fantasztikus orgánummal bírnak, gyönyörű a hangjuk, gyönyörűen énekelnek és bármikor felveszik a versenyt a nyugati énekesnőkkel. 

Mint mindig, a disclaimer természetesen ennél sokkal több kiváló énekes van Koreában is, ez csupán ízelítő és kedvcsináló.

Tovább

Meglepő: Japánban vészesen növekszik a gyermekszegénység

japan.jpg

Ha van olyan fogalom, amit az átlagember ritkán társítana a Japán szó hallatán, az a gyermekszegénység. Pedig az utóbbi években az ázsiai szigetország bizony ezzel küzd. A legújabb adatok megdöbbentőek: Japánban mintegy 3,5 millió 17 éven aluli gyermek (minden hatodik!) olyan családból származik, amely az OECD által meghatározott ún. relatív szegénységi küszöb alatt él. A relatív szegénységi küszöb az egy főre jutó jövedelem átlagának 60%-a. 

Tovább

Az év bűnügyi sorozata - Kínából

Ázsiában nem csak a koreai sorozatok tarolnak, hisz népszerűek a japán és a tajvani doramák is, az utóbbi időben pedig a kínai (szárazföldi kínai) sorozatok is igencsak odatették magukat. Köszönhetően például annak, hogy olyan óriások szálltak be a film- és sorozatgyártásba, mint a Tencent vagy az Alibaba. A több pénz pedig több lehetőséget, jobb forgatási körülményeket, jobb technológiát és több időt biztosít. Meg is van az eredménye! Én például rabja lettem a When a Snail Falls in Love (如果蜗牛有爱情, Zsukuo voniu jou ajcsing; Mikor a csiga szerelmes lesz) című sorozatnak, ami a címével ellentétben egyáltalán nem valami romantikus komédia, hanem egy izgalmas bűnügyi sorozat, méghozzá az egyik legjobb, amit idén láttam!

whenasnail6.jpg

Tovább

Szépséges kiegészítők karácsonyra koreai csomózással

A koreai csomózás hagyománya pont olyan ősi, akár a kínai, és bár manapság a koreai kultúra kézműves hagyományai itthon is egyre népszerűbbek (köszönhetően a koreai sorozatok hatásának), a csomózás picit ismeretlenebb, mint mondjuk a hanbok (a hagyományos öltözet) vagy podzsagi (a koreai csomagolókendő). A csomózással a koreaiak különféle díszeket készítettek, ezek közül a norige, a női hanbokon viselt kis függő a legnépszerűbb. A koreai csomózás művészetével foglalkozik Jakab Krisztina, a Mackótanya kézműves műhelytől, akivel leültünk kicsit beszélgetni a csomózás rejtelmeiről.

received_949852458478461.jpeg

Fotó: Jakab Krisztina

Tovább

Pak Kunhje dicstelen bukásának háttere

Amiről a nemzetközi sajtó nem tájékoztat

Az elmúlt hetekben olyan botrány rázta meg Dél-Koreát, amilyet nagyon régen nem láttak arrafelé, pedig ha valakik hozzá vannak szokva a korrupt politikusokhoz, azok a dél-koreaiak. Minden eddigi elnöküknek volt valamilyen korrupciós botránya, de ilyet még a legcinikusabb koreai sem mert elképzelni. A koreai filmek és sorozatok forgatókönyvíróit gyakran vádolják azzal, hogy túlzásokba esnek, pedig régi igazság, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Pak Kunhje elnöknő bukásának sztoriját a legőrültebb koreai forgatókönyvíró sem tudta volna megálmodni. A külföldi sajtó, beleértve a magyart is, csak a felszínt kapargatja. Az Ask a Korean! (Kérdezz egy koreaitól) blog remekül összefoglalta koreai források alapján az egész botrányt, annak minden döbbenetes részletével együtt. Higgyétek el, tiszta agybaj! Az alábbi összefoglalással talán picit világosabb lesz, hogy miért vonulnak hetek óta minden hétvégén milliók az utcára Koreában az elnöknő lemondatását követelve, olyan összefogással, amilyet még a koreai társadalom sem nagyon látott.

Tovább

Virágzik az ázsiai filmforgatás Budapesten

Budapest manapság egyre népszerűbb helyszín az ázsiai szórakoztatóipar számára, idén már forgattak itt indiai filmet, a Love Actually című kínai sorozat néhány részét és a múlt héten kezdték meg a Man to Man című koreai sorozat forgatását a városban a legnagyobb titokban (a forgatási helyszíneket hermetikusan lezárták ponyvával, és rendőrök őrzik). Aztán megjelent Hwang Jeong-eum (Hvang Dzsongum) színésznő, aki Instagramjára tette ki, hogy Budapesten tartózkodik.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu