2017. máj 28.

Koreai curry: laktató, finom, gyors

írta: Xia.blog
Koreai curry: laktató, finom, gyors

A curry nem csak az indiai konyhában népszerű, de Kelet-Ázsiában is hódít, a japán és a koreai konyha is imádja, saját verziókat fejlesztették ki. Ma ebédre egy gyors, laktató koreai curryt csináltam, amihez nem kell más, csak valamilyen szeletelhető vagy darált hús, burgonya, sárgarépa, hagyma, rizs és koreai currypor. Utóbbit koreai élelmiszereket árusító üzletekben lehet beszerezni (egy lista itt). (Ha nem találsz vagy olyan helyen laksz, ahol nincs a közelben ilyen üzlet, akkor egy hagyományos, mondjuk Kotányi curry fűszerpor is megteszi, de ehhez akkor keverni kell valamilyen keményítőt, hogy be tudjon sűrűsödni a szósz, és az alapot picit jobban kell fűszerezni).

curry1.jpg

A koreai curry elkészítése pofon egyszerű. Első lépésként tegyünk fel rizst főni ázsiai módra: több léből megmossuk a rizst, majd lehetőleg tapadásmentes edényben feltesszük főni (annyi pohár + 1 pohár vízzel, amennyi pohár rizst kimértünk). Fedő alatt főzzük a rizst, pici sóval, nem kevergetjük. Mikor felforrt a víz, levesszük tartalékra és hagyjuk szépen 15-20 perc alatt puhára főni. 

A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, most újkrumpli-szezon van, a kisebb újkrumplikat negyedbe majd félbe vágtam. A sárgarépát is nagyobbacskára vágjuk, a fej hagymát negyedbe, majd ujjnyi vastag darabokra. 

curry4.jpg

Én most darált pulykahúst használtam, de nyugodtan lehet csirkemell, sertéshús vagy akár marhahús is, kisebb kockákra vágva. A húst picit sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon megpirítjuk, amíg elveszti rózsaszín színét, majd hozzáadjuk a krumplit, és kevergetve addig sütjük, amíg a krumpli el nem kezd átlátszó lenni. Ekkor mehet hozzá a sárgarépa és a hagyma, pár percig kavargatva összesütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy még ne lepje el az egészet.

curry3.jpg

Ha nincs koreai curryporunk, akkor tegyünk a lébe leveskockát, babérlevelet, még sót és borsot. 10-12 perc alatt főzzük a krumplit és a répát puhára, fedő alatt. A koreai curryport öntsük egy tálkába és adjunk hozzá egy deci vizet. Alaposan csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az ételhez.

curry2.jpg

Jól összekeverjük és fedő alatt pár percig összefőzzük. 

Az időközben megfőtt rizsünkkel tálaljuk. 

Eredeti recept: Maangchi

Szólj hozzá

gasztronómia Korea