2017. máj 22.

A koreai banda, akik lenyomták Justin Biebert a Billboard Music Awardson

írta: Xia.blog
A koreai banda, akik lenyomták Justin Biebert a Billboard Music Awardson

Történelmet írt a BTS

btsbillboard.jpgVannak kritikusok, akik úgy tartják, a koreai hullám egy lufi, amely majd szépen kipukkan. Mondják ezt már vagy tíz éve, de csak nem akar összejönni az a fránya hanyatlás. Épp ellenkezőleg. A K-pop egyre inkább beszivárog mindenhová, idén például két K-pop-koncert is volt Budapesten (a Block B és a B.A.P. látogatott el hozzánk), miközben Amerikában a BTS ronggyá verte a legnagyobb nemzetközi sztárokat a Billboard Music Awardson, köszönhetően a rajongóik kitartó hűségének. A Top Social Artist díj a közösségi hálókon legtöbbet emlegetett előadónak jár, és 2011 óta minden évben Justin Bieber zsebelte be. Idáig.

Már az sem piskóta, ahogy a BTS egyáltalán a Billboard látókörébe került. A BTS folyamatosan ostromolta a az amerikai slágerlistát, Wings című albumuk bekerült a Bilbloard 200 lista első 40 helyezettje közé, ami példátlan egy koreai együttes számára, ráadásul mindezt úgy, hogy az album meg sem jelent az államokban fizikai formában. Rendszeresen vezették a Billboard Social 50 listát is. A rajongók által megszavazott Top Social Artist díj elnyeréséhez az Armyk (a BTS rajongói klubjának tagjai) 300 milliószor használták a szavazó hashtaget Twitteren (és a honlapon is szavaztak mellette).

Persze, lehet azt mondani, hogy ez egy jelentéktelen, médiahajhász díj, hiszen nem zenei tevékenységet díjaznak vele, csak a hype-ot. Ez így van. Mindazonáltal ez a győzelem mégis jelentős a K-pop történetében, hiszen ez maximális figyelmet hozott nekik a célcsoportban, és máris rengeteg új rajongót szereztek, köztük hírességeket is. A díjátadón való megjelenésüknek köszönhetően milliók ismerték meg a nevüket, és közülük nyilván lesznek sokan, akik rá fognak keresni, hogy ki ez a banda és mit csinálnak. Cikkezik róluk a Time, a People, a Cosmopolitan, a Vogue és még sorolhatnám. Ez pedig csak tovább gördíti a K-pop nemzetközi szekerét.

Nem mintha amúgy a BTS-nek nagyon szüksége lenne promócióra, Amerikában is 20 ezres stadionokat töltöttek meg.

A fiúk híresek arról, hogy iszonyú jó táncosok, bombasztikus koreográfiákkal, és mellette pedig egyszerűen remek a zenéjük. Azt sem lehet állítani róluk, hogy "megcsinált" bábuk, hiszen a srácok aktívan részt vesznek a zeneszerzésben. Színpadi jelenlétük is lenyűgöző, igazi előadóművészek.

A BTS-ről régóta mondogatják a kritikusok, hogy az egyetlen koreai banda, akik BIGBANG-i magasságokba emelkedhetnek nemzetközi népszerűség és elismerés tekintetében, és a fiúk valóban jó úton haladnak afelé, hogy az új K-pop-generáció legjobbjává váljanak.

Szólj hozzá

K-pop BTS