2017. ápr 22.

A 2017-es dél-koreai választások elnökjelöltjei

írta: Xia.blog
A 2017-es dél-koreai választások elnökjelöltjei

[VENDÉGPOSZT] Szrenka Viktor

moon_ahn_debate.JPG

2017. május 9-én választják meg a lemondatott Pak Kunhje (Park Geun-hye) elnöknő utódját Dél-Koreában. A két legnagyobb jelölt Mun Dzsein (Moon Jae-in) a progresszív Demokratikus Összefogás jelöltje és An Csholszu (Ahn Cheol-soo), az AhnLab informatikai biztonságtechnikai cég hajdani vezérigazgatója, egyben a balközép Polgári Párt jelöltje.

A progresszív demokrata Mun Dzsein

moon_jaein_2403.jpg

 Fotó: Reuters

Mun Dzsein a Hankyoreh c. dél-koreai napilap egyik alapítója, aki No Muhjon (Noh Mu-hyeon) vezérkari főnökeként szolgált, és külpolitikai tervei aligha térnek el a hajdani elnökétől.

Első külföldi útja elnökként Észak-Koreába vezetne, szerinte a párbeszéd Észak-Koreával sokkal hatékonyabb, mint a nemzetközi szankciók vagy a nyomásgyakorlás. „Akár a pokolba is lemennék, hogy megoldjam az észak-koreai nukleáris problémát.” – nyilatkozta egy interjú során.

Támogatja az amerikaiakkal való szövetséget, ugyanakkor szívügyének tekinti a koreai újraegyesítést is, hiszen családja 1950-ben vándorolt be Hamgjong tartományból, és választotta új lakhelyéül Kodzse szigetét.

 
A HackShield-tulajdonos An Csholszu

ahncheolsoo.jpg

Fotó: Reuters

 Ant sokan elsősorban az AhnLab és a HackShield tulajdonosaként ismerik. Politikai kampánya idején, miután az észak-koreai sajtó a „kisebbik rosszként” hivatkozott rá, An kijelentette: a kommunisták félnek tőle, és a nemzetvédelem melletti erős állásfoglalása miatt. Emellett felszólította Észak-Koreát atomfegyverei és provokációi leállítására.

Elkötelezett a munkahelyek minőségének javításában, ami szerinte sokkal fontosabb, mint azok számának növelése. An továbbá felülvizsgáltatná a munkahelyeket, és azok elkötelezettségét a munkajogi és emberi jogi törvények betartása mellett.

Szerinte alulfizetik és túldolgoztatják az embereket Dél-Koreában, csökkentené a munkaórákat, és másfélszeresére emelné a minimálbért. Emellett a kötelező iskolai oktatásba építtetné a munkajogi oktatást, és az olyan munkáltatókat, akik késve fizetik ki dolgozóikat, azzal büntetné, hogy kétszeresét fizessék ki munkásaiknak.


Források: Yonhap (1, 2), The Japan News

 

Szólj hozzá

politika Korea