2016. sze 19.

Te is rosszul ejted? Ázsiai márkák helyesen

írta: Xia.blog
Te is rosszul ejted? Ázsiai márkák helyesen

samsung.jpg

A kínai, koreai, japán márkák ma már tömegével vannak jelen a magyar piacon is. Mi pedig rendre meggyilkolásszuk őket kiejtésileg, bár nem csak mi, de a nyugat úgy összességében. Összegyűjtöttem itt az ismertebb, leginkább "elferdült" márkákat megközelítő kiejtési útmutatóval és meghallgatható hanganyaggal. Soha többé "Hjúndáj", oké? ;)

HYUNDAI

Mindenki [hjúndáj]-naj ejti, holott ez a koreai szó [hjonde]-ként ejtendő. A téves kiejtés a pocsék angolos átírásnak köszönhető valószínűleg. Hallgasd meg!

SAMSUNG

Szamszung, Szamszung, vagy mégse? Nem bizony! A "három csillag" jelentésű márkanév autentikus ejtése a [szamszong]. Hallgasd meg

DAEWOO

A sokszor [dévú]-nak ejtett márka valójában [deu]. A név egyébként az alapító keresztnevéből (U) jött létre, a [de] szótag jelentése "nagy, kiváló". Hallgasd meg!

HANKOOK TIRE

Nem járt jobban a gumigyártó sem, szokás [hankuk tájör]-nek vagy [henkuk tájör]-nek ejteni, holott az eredeti koreai [hanguk thaijo]. Hallgasd meg!

MAZDA

A japán márkákkal is pont ugyanez a helyzet, semmi sem az, aminek látszik. A japánok inkább úgy ejtik ezt a szót, hogy, kb. [mácüdá]. Hallgasd meg!

ISUZU

Az Isuzunak sincs nagyobb szerencséje, az eredeti ejtése ugyanis [iszüzü]. Hallgasd meg!

KONICA MINOLTA

A fényképezőgép- és egyéb fotós felszerelés gyártóját japánul így ejtik: [konika minoruta]. Hallgasd meg!

CANON

Azt gondoltad, hogy ez egyértelmű? Pedig nem! A vállalat neve ugyanis egy buddhista bodhiszattva nevéből származik, és japánul úgy ejtik, [kjánon]. Hallgasd meg!

CASIO

Ezt a japán óriást is hallani mindenféle módon kiejteni, [kázió], [kéjzió], [kéjzsó], a japán ejtése azonban kb. [kásio]. Hallgasd meg!

MEIZU

Törnek be az európai piacra a kínai telefongyártók, és hát az eredetileg kínai piacra tervezett brandnevek elég nagy fejtörést okoznak a vásárlóknak. Őt például úgy kéne ejteni, kb hogy [méjcú]. Hallgasd meg! 

XIAOMI

Talán a legtöbben ezzel a névvel nem tudnak mit kezdeni, hallottam már [ksziaomi]-nek, [zájomi]-nek, [szájomi]-nek. Holott szegénykét úgy kéne ejteni, hogy [saomí]. Hallgasd meg!

 

Fotó: androidheadlines.com

Xia a Facebookon

 

Szólj hozzá

Japán Kína Korea