Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

A férfi, aki 25 évesen lett a császár főszakácsa
[REVIEW] The Emperor's Cook, TBS, 2015

the-emperor_s-cook-2015.jpg

Egy léhűtő, minden lében kanál, büszke és makacs 16 éves japán fiú egy napon megkóstolja a rántott húst, és megvilágosodik: ő bizony szakács akar lenni. Nem is akármilyen: Japán legjobb szakácsa. Az élet persze nem ilyen egyszerű, és a fiúnak, aki mindenbe belekapott és mindent feladott eddig, vért és verejtéket izzadva, megaláztatások és kudarcok sorozata után sikerül csak az, amit mindenki lehetetlennek tartott. Mindösszesen 25 évesen a japán császár főszakácsává vált. Az igaz történetet többször is filmre vitték, legutóbb 2015-ben Szató Takeru címszereplésével. Azok számára, akik a Ruróni Kensinben látták őt félelmetes harcosként, megdöbbentő lehet ez a váltás, hiszen egy teljesen más karaktert alakít. Viszont ez is csak színészi diverzitását és tehetségét igazolja. Egy igazi kulináris sorozat, izgalmas emberi dráma, humorral és romantikával ötvözve. Ez a The Emperor's Cook (Tennó no rjóriban) című sorozat.

Történet (Spoileres)

A sorozat megtörtént eseményeket dolgoz fel, Akijama Tokuzó (1888-1972) japán császári séf életét. Ha valaki úgy gondolná, hogy egy szakács élete tök unalmas, és mit lehet ezen feldolgozni, az nagyon téved! Ennek az úrnak az élete izgalmasabb sokunkénál, a sorozat pedig nagyon jól kivitelezett.

Akijama Tokuzó egy vidéki tartományban él, és állandó problémát okoz nyakasságával és léhűtő személyiségével a családjának. Hirtelen szenvedélyesen elkezd csinálni valamit, hogy aztán pár hét múlva beleunjon és odébb álljon. A sorozat nyitó jelenetében hordágyon hozzák haza a buddhista szerzetesek, leborítják az apja lába elé, a részeg fiú pedig összehugyozza magát öntudatlan alkoholmámorában. Mindenáron szerzetes akart lenni, aztán mikor rájött, hogy unalmas ott az élet, berúgott és összetörte a szerzetesek temetőjében az urnákat. 

tenno1.gif

tenno2.gif

Hogy lesz ebből a szülei nyakán is kolonc, problémás tiniből Japán legjobb szakácsa a 20-as éveire? Hosszú tanulás és sok megpróbáltatás árán, és persze kell egy kezdő lökés!  Tokuzót kiházasítják, részben hogy megszabaduljanak tőle, mert már nem bírják otthon elviselni a természetét, részben pedig abban reménykednek, hogy a szigorú kereskedő após majd megneveli. Felesége, Tosiko lassanként megszereti a még mindig szeleburdi, de legalább őszinte fiút, aki folyton megnevetteti a zárkózott, csendes lányt.

tennotosiko.jpg

Tosiko szerepében Kuroki Haru (TBS)

tenno10.gif

Egy nap Tokuzó apósa szárítottalga-boltjából szállít ki a helyi hadsereg laktanyájának konyhájára, amikor is a katonaszakács megkínálja valamivel, amit még soha nem látott: rántott hússal (tonkacu). Az íz lenyűgözi, így minden alkalommal, amikor kiszállít, ott marad segédkezni a séfnek, sőt, egy idő után el is szökik a munkából. Megtanulja az alapműveleteket és furcsa, lenyűgöző ételeket kóstol, például escargot-t (csigát). 

tenno3.gif

Persze egy idő után após rájön, hol ténfereg a veje, és eltiltják a konyhától. Tokuzó ekkor megszökik, otthagyja a feleségét és Tokióba megy, hogy kuktatanonc legyen. Persze, ahogy ő azt elképzeli. Csak mosogatófiúnak veszik fel, amit a büszkesége egy idő után már nem tolerál, tanítani ugyanis nem hajlandóak a szakácsok, lenézik és gúnyolódnak rajta. Becenevet is kap: "petit" (a kicsi). De nem adja fel, és őszinte tanulási vágyát látva a főszakács végül feljebb lépteti a ranglétrán. Két étteremben is dolgozik, hogy pénzt szerezzen, miután kiderül, hogy Tosiko állapotos. 

tenno5.gif

tenno4.gif

Szató szakácsiskolában tanult a szerepre, nem volt itt sem dublőre, az összes főzős jelenetet maga csinálta. Impresszív késtechnikával!

Tosiko azonban rádöbben, hogy ha Tokuzónak saját kifőzdét kell nyitnia, hogy eltartsa őt és a gyereket, akkor fel kell adnia az álmát, hogy mesterszakáccsá váljon. A nő annyit gyötrődik magányában, hogy végül elveszíti a babát. Elküldi Tokuzót, azzal, hogy többé nem akarja látni, és beadja a válást. Tokuzó még néhány évi tanulást követően Párizsban köt ki, ahol ismét a létra legaljáról kell kezdenie mindent. Mivel japán, a franciák lenézik, "sárga majomnak" csúfolják, rugdossák és megalázzák. Tokuzó azonban nem adja fel az álmait, kiharcolja magának a tiszteletet és bámulatos késtechnikáját látva a neves francia főszakács végül feljebb lépteti - ami persze sokaknak nem tetszik.

tennokes.jpg

Most mondd még egyszer, hogy sárga majom!

Párizsban összeismerkedik egy sanzonénekesnőnek készülő pincérlánnyal, akibe beleszeret. Az érzés kölcsönös, így végül több évig együtt élnek, a nő japánul is megtanul. 

tennofrancoise.jpg

Sapphira Van Doorn mint Françoise (TBS)

Tokuzó elismert szakáccsá válik Párizsban, a híres Hotel Ritzben dolgozik közvetlenül Auguste Escoffier keze alatt. Híre visszajut Japánba, ahol korábbi mestere beajánlja az udvarhoz. Tokuzónak felajánlják a császári konyha vezetését, és a férfi úgy dönt, hazamegy. Tüdőbeteg bátyjának megígérte, hogy Japán legjobb szakácsa lesz, az ő segítségével tudott Párizsba utazni tanulni, úgy érzi, kötelessége megtartani a testvérének tett ígéretét. Françoise-nak is megvan a maga álma, az éneklés, ezért a pár könnyek között szétválik. Tokuzó 25 évesen a császár főszakácsa lesz. Közben újra találkozik Tosikóval, aki bábaként dolgozik a fővárosban, és a régi szerelem újra fellángol, újra összeházasodnak, három gyermekük születik.

Az élet a palotában azonban nem egyszerű, Tokuzónak sok problémát kell áthidalnia, földrengés idején császári főszakácsként el kell látnia a főváros nincstelenné vált lakosságát, a világháború idején pedig egyéb fortélyokat kell kieszelnie, mert nincs elég étel senkinek, a császárnak sem. Természetesen otthon is akadnak gondjai, fia lenézi a szakácsok munkáját, ami miatt állandó a veszekedés a házban, és ezen nem segít Tokuzó hirtelen haragú temperamentuma és eljáró keze.

tenno6.jpg

A császár szakácsának lenni sem könnyű meló

tenno7.jpg

Tokuzó, amikor meglátja a földrengés után, hogy életben van a családja

Akijama Tokuzó 58 évig szolgált az udvarban, két császárnak volt a főszakácsa. Unokája nemrég több mint ezer császári menü leírását adományozta egy múzeumnak. A gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű, mert bepillantást enged a nyugati konyha japán gasztronómiára gyakorolt hatásába és a császári konyha világába.

A sorozat

A sorozat 12 részes és Tokuzó 16 éves korától 83 éves koráig követi az eseményeket, természetesen csak a fontosabbakat. Bepillantást nyerhetünk a 20. század elejének Japánjába, és persze a gasztronómiába. A szakácsmesterséget Japánban ekkor a legalja munkák között tartották számon, az olyan séfeknek, mint Akijama, nagy szerepük volt abban, hogy ez a mentalitás megváltozzon. A sorozat szépen filmezett, díszletezett, a forgatókönyv is megfelelő sebességű, nem érződik úgy, hogy fölösleges jelenetek lennének benne. Tokuzó jellemrajzának íve szépen fejlődik, lesz a hebehurgya, dühöngő tiniből felelősségteljes, szenvedélyes szakács. 

A színészi játék kiváló, a sorozat több díjat is kapott. Szató Takeru elvitte a legjobb színésznek járó díjat két televíziós gálán is, Kuroki Haru pedig a legjobb színésznőnek járót. A mellékszereplők is emlékezetesek, különösen Tokuzó bátyja (Szuzuki Rjóhei) és mentora (Kobajasi Kaoru). 

ryoheisuzuki.jpg

Szuzuki Rjóhei és Szató Takeru a Hashida Awards-on (tumblr)

tenno8.jpg

Szató Takeru és Kobajasi Kaoru a forgatáson (TBS)

tenno9.png

Szató Takeru (középen) Akijama Tokuzó harmadik fiával, Szaburóval (bal szélen), aki meglátogatta a forgatást (TBS)

tenno11.jpg

Értékelés

Nagyon tetszett. Lekötött abszolút, egyhuzamban húztam le 9 részt (és csak azért nem 12-t, mert már hajnali 4 volt és gondoltam, kéne aludni is...). Engem izgat a gasztronómia története, a távol-keleti konyhák is, és érdekes volt látni, hogyan kerültek be nyugati ételek a japán gasztronómiába a 20. század hajnalán. Ez egy megindító emberi dráma is egyben, és sok üzenete van a sorozatnak. Például, hogy tényleg, tényleg, tényleg kitartás kérdése, hogy az ember megvalósítsa az álmait. Akkor is, ha közben nehéz döntéseket kell meghoznia, vagy megaláztatásokat elszenvednie. Tokuzó minden alkalommal, amikor padlóra küldik, feláll, leporolja a nadrágját és még háromszor olyan keményen dolgozik. Követ el hibákat, hozz rossz döntéseket is, hisz ember. Nagy szája van, sérülékeny büszkesége és nehéz természete. Úgy éreztem, hogy Szató remekül hozta a figurát életének minden szakaszában.

Persze vannak dolgok, amik számomra kissé negatívak, de ez nem a sorozat hibája, ez a japán kultúra része. Ahogy Tosikó feláldozza magát azért, hogy a férje teljesíthesse az álmait, feladva a sajátjait a férfiért. Valahogy a keleti kultúrákban mindig oda lyukadunk ki, hogy a nő feláldozza magát a férfiért. Ráadásul Tokuzó eleinte meg sem becsüli az asszonyt, annyira elvakítja a saját álma utáni hajkurászás, hogy nem veszi észre, hogy mit meg nem tesz érte ez a nő. Mikor rádöbben is, a legtöbb ázsiai férfihoz hasonlóan képtelen rendesen kimutatni az érzéseit, csak a sorozat vége felé, amikor Tosikó beteg, akkor mutatkozik meg a férfi szeretete, olyan tettekben, mint hogy főz helyette és kanállal eteti türelmesen. Kimondani azonban soha, még a legutolsó pillanatban sem mondja ki a "szeretlek" szót. Persze ez realisztikus ábrázolása egy patriarchális társadalomnak, nem romantikus dráma hölgyeknek, így érthető is. 

Elégedett voltam nagyon az egésszel, Takeru újabb színészi oldalát mutatta meg, és ennek nagyon örültem, hogy ilyen is tud lenni. Külön tetszett a francia lánnyal való szerelmi viszonyának ábrázolása, nagyon pozitív fényben tüntették fel az ázsiai férfi-fehér nő kapcsolatot, amit akkoriban még igencsak összeráncolt homlokkal néztek Európában. (El is hangzik a sorozatban többször, hogy nem kéne neki a "koszos sárgával" összefeküdnie...)

Egy szó mint száz, nézzétek meg ezt a sorozatot!

10/9

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr6111718801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2016.09.18. 23:23:48

csak szólok halkan hogy japán nyelvben nincs szeretlek szó..úgy és olyan formában ahogy Te azt itt gondolod..

Xia.blog 2016.09.18. 23:27:35

@we dont want arabs here..So what: de van. Nem is egy kifejezésük van rá, különböző kontextusokban használandó. Csak nem használják olyan gyakorisággal, mint nálunk. Az -ai- jelentése, ahogy a kínaiban, náluk is szeretni, és van a szerelemmel szeretni, a koi. :)

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása