Újév napján Koreában ttokkukot (tteokguk) készítenek, ami rizstallérból készült hús alapú leves. A tallérok úgy néznek ki, mint a pénzérme, a fehér szín pedig a tisztaságot, az új kezdetet szimbolizálja.
Hozzávalók:
250 gramm marha- vagy sertéshús
három nagyobb gerezd fokhagyma
250 gramm rizstallér (koreai boltban kapható tteok)
2 tojás
1 kanál halszósz
1 kiskanál szezámolaj
1 norilap
2 szál újhagyma
só
őrölt bors
pár szelet sárgarépa
Elkészítése:
A ttokot fél órára hideg vízbe áztatjuk. Ha nem kapunk kifejezetten tallér alakú ttokot, lehet a ttokpokkihoz (tteokbokki) használatosat is venni, csak akkor az áztatást követően magunknak kell felszeletelni tallérokra (és jóval kisebbek lesznek, de az ízük ugyanolyan).
Odateszünk forrni kb. másfél liter vizet, fedő alatt. A húst apró kockákra vágjuk. Amikor a víz lobog, beletesszük a húst. Nem szabad megkavarni! Lefedjük és főzzük tovább. Apróra vágjuk a fokhagymát és a kb. jó 15 perce fővő húshoz adjuk. Ekkor már lehet kavarni. Ha képződik húshab a lábas szélén, töröljük le nedves kendővel, és mindig szedjük le a habot a levesről, ha látunk rajta, hogy a lé szép tiszta maradjon. Fedő alatt főzzük tovább.
Míg a hús fődögél, két tojást felütünk és szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. Mindkettőhöz teszünk kevés sót és jól elkeverjük. Palacsintasütőben nagyon kevés növényi olajat szétoszlatunk (papírtörlővel a legegyszerűbb), majd jól felhevítjük és beleöntjük a sárgáját, vékonyan lepény formát alkotva. Elzárjuk alatta a lángot, és a lepényke mindkét oldalát megsütjük (de nem barnára!). A kihűlt lepénykét vékony csíkokra vágjuk és félretesszük. Egy pici sárgarépából vékonyan szeletelünk néhányat tallér alakban (nem kell sok, csak a szín végett). Haránt felszeleteljük az újhagymát.
Kóstoljuk meg a húst! Ha már puha, a lébe mehet egy nagy kanál halszósz, egy nagyobb csipet sóval. Hozzáöntjük a leszűrt ttokot és a sárgarépát, és lefedve főzzük 7-8 percig, amíg a ttok elkezd a felszínre lebegni. Ekkor beleöntjük a levesbe a tojásfehérjét, de nem kavargatjuk. Egy perc után mehet bele az újhagyma, egy kiskanál szezámolaj és őrölt fekete bors ízlés szerint. Kóstoljuk meg a levet, ha kell, tegyünk bele még kevés sót. Keverjük óvatosan össze a levest és zárjuk el a lángot.
Díszítéshez a tálba mert levesre tegyünk a tojáslepénykékből, a kim lapot pörköljük meg nyílt láng fölött óvatosan, és zacskóba téve törjük össze. Ez megy a tojáslepényke mellé díszítésnek. Én a tetejére a levesből kihalászott sárgarépát tettem, de akár piros csilipaprikával is díszíthető.
Jó étvágyat! Boldog új évet mindenkinek!
Maangchi eredeti receptje:
https://www.youtube.com/watch?v=plvT0vWBK14
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.