Bibimbap, kimcshi, mandu, csadzsangmjon... Ételek, amiket a koreai sorozatok kedvelői biztosan ismernek. Csakhogy a koreai konyha ennél mérföldekkel változatosabb és érdekesebb. Íme 10 étel, amiről tutira nem hallottál még.
Rendkívül érdekes elkészítésű, kicsit a mi disznósajtunkhoz hasonlító (és mégse) étel. Sertés- vagy marhahúst családonként változó ízesítésű alaplében puhára főznek, majd kendőbe bugyolálják és nehezék alatt formára lapítják. Az alaplé ízesítéséhez olyan alapanyagokat is felhasználhatnak, mint a szodzsu, a rizsbor, vagy akár az őrölt kávé.
[caption id="" align="alignnone" width="588"] Fotó: blog.joins.com[/caption]
Töltött majdnem-káposzta koreai módra: a kínai kel levelébe töltenek mindenféle finomságot.
[caption id="attachment_20261" align="alignnone" width="588"] Fotó: Richy! CC-BY-SA-2.0[/caption]
3. Muk
A muk amolyan zselészerű étel, amit mindenféle keményítőből főznek (például szezámmagból, hajdinából vagy akár tölgyfamakkból). Régen, amikor a háborús időszakokban nem volt elegendő étel, a koreaiak a muk feltalálásával maradtak életben.
[caption id="" align="alignnone" width="640"] Dotorimuk, tölgyfamakkból. Fotó kredit: a képen.[/caption]
A koreaiak mindenféle zöld növényt felfalnak, olyanokat is, amiket mi el sem tudnánk ételként képzelni. A jucshenamul repcehajtásból készül.
[caption id="" align="alignnone" width="670"] Fotó kredit: a képen.[/caption]
Ez az étel is egy különleges növényből, a mandzsu arália (Aralia elata) fa hajtásaiból készül, amit ragacsos rizslisztes tésztában megforgatnak, majd bő olajban kisütnek. Jeonbyeong (csonbjong), egyfajta palacsinta a szokásos társa tálaláskor.
[caption id="attachment_20262" align="alignnone" width="588"] Fotó: Alan Chan, CC-BY-SA-2.0[/caption]
6. Mandugwa (Mandugva)
A mandut édesen is lehet készíteni, édes töltelékkel, majd még édesebb sziruppal leöntve, így készül a mandugva.
[caption id="" align="alignnone" width="516"] Fotó: han5200.co.kr[/caption]
7. Changnanjeot (Cshangnandzsot)
A csot fontos része a koreai étkezésnek, minden fajta sózott-fermentált tenger gyümölcsét értik rajta. Ez itt fűszeres tőkehalbelsőség.
[caption id="" align="alignnone" width="700"] Fotó: ajikang@daum[/caption]
A csorim lassan főzött ételeket jelöl a koreai konyhában, szójaszósszal vagy csípős csilikrémmel ízesítve. A képen a nálunk közönséges bojtorjánként ismert Articum lappa gyökere látható ilyen mód elkészítve.
[caption id="" align="alignnone" width="683"] Fotó: sely.co.kr[/caption]
9. Hwajeon (Hvadzson)
A koreaiak szívesen fogyasztanak virágféléket is, a hvadzson egyfajta palacsinta jellegű édesség, amit ehető virágszirmokkal (krizantém, azálea) díszítenek.
[caption id="" align="alignnone" width="640"] Fotó: Repo21@Segye[/caption]
Azt mondják, a franciák kígyót-békát megesznek. Hát, a koreaiak is. A taszulgiguk leves folyami csigából (Semisulcospira libertina) készül.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.