Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Drámapercek: botrányos Csoszon-tudósok és egyéb furcsaságok

Rég adós vagyok ennek a sorozatnak a leírásával, de ami késik nem múlik :)

Sungkyunkwan Scandal

Történet: 

Kim Yoon-hee (Kim Junhi)  édesanyjával és beteg bátyjával, Yunshikkel (Junsik) él. Mivel bátyja keresőképtelen, a lány férfinak álcázza magát és testvére nevét használva különféle írnoki és futármunkákat vállal, hogy pénzt szerezzen bátyja gyógyszereire. A könyvesbolt tulajdonosa, ahol Yoon-hee írnokoskodik, felajánl a lánynak egy illegális munkát. Mivel pénzszűkében van és családját a behajtók fenyegetik, Yoon-hee beleegyezik, hogy jó pénzért levizsgázik egy gazdag ficsúr helyett a híres Szonggjungvan előfelvételi vizsgáján. Csakhogy rajtakapja az önérzetes és becsületes Lee Sun-joon (I Szondzsun), a király nagyhatalmú tanácsnokának egyetlen fia. Yoon-hee ugyan kimagyarázza magát, de pimasz üzenetet fest a férfi köntösének aljára, amíg az elmélyülten írja a vizsgatételt, ezzel pedig felbőszíti. Sun-joon csellel ráveszi a fiúnak álcázott lányt, hogy részt vegyen a második felvételi vizsgán, ahol is az őszinte vizsgaírása miatt maga Jeongjo (Csongdzso) király küldi Yoon-heet a presztízses iskolába. Yoon-heenak így nincs kibúvója, kénytelen a király parancsának engedelmeskedni. Mivel abban az időben a nők nem járhattak iskolába, Yoon-heenak ügyelnie kell arra, hogy ne lepleződjön le. Ez nem könnyű feladat, nőies alkata és pici termete miatt állandó célpontja a többiek gúnyolódásának. Ráadásul rá is és Sun-joonra is pikkel a diáktestület elnöke, Ha In-soo, a pajkos Gu Yong-ha (Ku Jongha) pedig folyton gonosz tréfákat űz vele. A lány állandóan bajba keveredik, ráadásul egy szobában kell laknia Sun-joonnal, aki iránt egyre mélyülnek az érzései.

Szereplők:

Pak Jucshon (Park Yoo-chun) mint I Szondzsun

A szereplő:

Szondzsun a tanulásnak szenteli az életét, kimért, nyugodt, már-már hűvös és néha kifejezetten arrogáns fiatalember, a király tanácsnokának egyetlen gyermeke. Sajátos erkölcsi normák és értékrend szerint él, és nem szívlelheti azokat, akiknek értékrendje nem egyezik az övével. Élete fenekestül felfordul, amikor megismerkedik Junhivel, hiszen lassanként beleszeret a lányba, miközben fiúnak hiszi. És ne feledjük, a történet a Csoszon-korban játszódik, amikor a homoszexualitás megbocsáthatatlan bűnnek számított, és bizony Szondzsunnak vívódnia kell érzelmei és a társadalmi elvárások között, nem kicsit.

A színész:

Yoochunt már korábban bemutattam, de aki nem ismeri, az elolvashatja az életrajzát itt. Ez volt az első komoly sorozatszerepe (egy japán rövid sorozatot leszámítva), így még erősen érződik rajta, hogy újonc, de azért nagyon szerethető a szerepben.

Pak Minjong (Park Min-young) mint Kim Junhi

A szereplő:

Junhi édesanyjával és bátyjával él, apja meghalt. Bátyja súlyos beteg, így Junhi kénytelen fiúnak öltözni és mindenféle írnoki munkákat vállalni a nevében. Amikor bekerül a presztízses Szonggjungvanba, a királyi tudósképzőbe, bizony össze kell szednie magát. Ő a legkisebb, ráadásul nőies alkata miatt állandó gúny céltáblája. Semmit nem tud megcsinálni, csetlik-botlik, valamiért mégis mindenki azt hiszi, hogy okos. Hamar felkarolja Szondzsun és a rebellis alkatú Mun Dzsesin, akikkel egy szobában is kénytelen aludni. Naná, hogy mindkét srác beleszeret, annak ellenére, hogy pasinak hiszik.

A színésznő:

A leányzó a Big Bang Haru Haru című videoklipjéből lehet ismerős, egyébiránt pedig a City Hunterben volt látható Lee Minho oldalán (és volt a való életben is a barátnője). Nos, azt kell mondjam, nem vagyok tőle elragadtatva. Az hagyján, hogy gyakorlatilag az egész karaktert bociszemű idiótává változtatta, de nagyon nehéz róla bárkinek is elhinni, hogy fiú. Meg sem próbálta a mozgását, a mozdulatait a karakterhez igazítani, csak felvett egy fiúruhát és megpróbálta "mélyíteni" a hangját. Ott van a Szonggjungvanban 100+ pasi és senki nem veszi észre, hogy virít róla, hogy ez egy csaj? :)

Szong Dzsunggi (Song Joong-ki) mint Ku Jongha

A szereplő

Extravagáns, elegáns ficsúr, akinek minden gondolata a szép nők és a divat körül forog, de vág az esze, mint a borotva és ravasz, akár egy róka.  Vicces is, de eleinte nem túl szimpatikus, mert az ellenfél, az iskola ezt-most-úgy-pofán-legyinteném típusú velejéig gonosz diákelnökének csapatába tartozik. Persze nem sokáig.

A színész

Szong Dzsunggit nagyon komolyan a jelen generáció egyik legtehetségesebb fiatal színészeként tartják számon. Játszott többek között a Frozen Flowers című igencsak 18+-os filmben, a Werewolf Boyban pedig kritikusokat és nézőket egyaránt ámulatba ejtett. Őszinte leszek, engem az ő karaktere nem tudott meggyőzni, de sokan szerelmesedtek bele ebben a sorozatban nyújtott alakítása kapcsán.

Ju Ain (Yoo Ah-in) mint Mun Dzsesin

A szereplő:

Ő a lázadó, akinek megvannak a maga okai a lázadásra. A suli nem érdekli, pedig értelmes és intelligens. Harcos jellem, aki kiáll másokért, ráadásul remekül verekszik, és kiváló íjász. Ki nem állhatja a gondolatot, hogy pesztrálnia kell egy újoncot, ráadásul mindig csuklásrohamok törnek rá, ha nők közelében van. A K-drámák sajátosságainak köszönhetően ő itt az úgynevezett second lead, azaz az a pasi, aki sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik a főszereplő pasinál, mégsem ő lesz az, aki megkapja a végén a lány kezét.

A színész:

Epizódszerepek után ez volt Ju Ain első igazi, kitörést biztosító szerepe. Remekül formálja meg itt Dzsesint, az összes szereplő közül az ő játéka tetszett a legjobban. És hát, nos, külseje kenterbe veri az összes többi férfi szereplőét együttvéve (sorry, Yoochun-rajongók...)

Értékelés: 8/10

A történet nagyon jó. Maga az, hogy egy olyan korban, amikor a nők nem járhattak iskolába, és súlyos büntetés járt érte, egy lány álruhában, az életét kockáztatva bekerül egy felsőoktatási intézménybe. Van csetlés-botlás, mosolygás, intrika, politika, sok-sok Konfuciusz-mondás, verselés, íjászat, lovaglás és persze kimondatlan érzelmekkel a szerelem is. Külön érdekes, ahogy a két férfi főszereplő küzd az érzéseivel a főszereplőnő iránt, akit fiúnak hisznek. Egy olyan korban, amikor mindez nem csak társadalmilag, de törvényileg is elítélendő dolog volt. A merész történethez (egyébként a sorozat egy kétkötetes regény alapján készült) jó színészi játék társul, kivéve Pak Minjongot, akit néha úgy, de úgy megráztam volna.  A sorozat vége szerintem nagyon furcsára sikerült, de ez valószínűleg csak engem zavar.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr7912081697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása