Már egy ideje ácsingóztam kimbap után, és jó pár hónapja betáraztam a hozzávalókat is. Ma eljött az ideje az elkészítésének. Bevallom, a feltekeréstől kicsit paráztam, de mégsem olyan szörnyű, mint elsőre tűnik.
Lássuk a hozzávalókat (6-7 hosszú tekercs lesz belőle):
2 bögre szusirizs
pörkölt kim lapok (japán nevén nori)
bambusz göngyölő (beszerezhető az ázsiai boltokban)
1 közepes kígyóuborka
fél sárgarépa
fél jégcsapretek vagy egy doboz danmudzsi (단무지, savanyított jégcsapretek)
négy darab jó minőségű virsli
gépsonka vagy szendvicssonka (tömbben, nem szeletelve)
3 tojás
szezámmagolaj
só
[caption id="attachment_1381" align="aligncenter" width="470"] szusirizs, bamboo mat, kim[/caption]
Elkészítése:
Danmudzsi készítése (előző nap, de legalább fél nappal előtte)
A kimbap elengedhetetlen része a danmudzsi, a savanyú jégcsapretek. Lehet kapni előre gyártva, de igazából otthon is elkészíthető. A csíkokra vágott fél jégcsapretket egy tálkába helyezzük és leöntjük a felforralt páclével, ami áll vízből, 3 kanál ecetből (eredetileg rizsecetből), 1,5 kanál cukorból, fél kanál kurkumából, egy kevés sóból és pár szem fekete borsból. Fólia vagy fedő alatt, nem hűtőben, legalább fél napig pácoljuk, de igazából több napig szokták. Minél tovább van a lében, annál sötétebb lesz a színe. Őszintén megvallva, amikor megkóstoltam, nekem nagyon savanyú volt, de utólag örülök, hogy beletettem a tekercsbe, mert nagyon jól harmonizál az íze a többi hozzávalóéval.
[caption id="attachment_1384" align="aligncenter" width="470"] Házi danmudzsi[/caption]
Szusirizs főzése
A szusirizs készítését a szusiszakácsok évekig tanulják, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne finomat főzni egyébként :) A két bögre rizst alaposan át kell mosni, addig, amíg tiszta nem lesz a leve. Na ez nem tíz perces művelet, emlékeim szerint 9 vízből mostam át. Ebben a videóban a bácsi megmutatja hogyan kell. Mosás után lecsöpögtetjük és fél órára állni hagyjuk. Utána +1 pohár vízzel feltesszük főni (tehát ha két csésze rizs, akkor három csésze víz), fedő alatt, amíg el nem kezd kifutni a víz a fedő alól, majd levesszük kis lángra és 20 percig főzzük. Ez alatt az idő alatt nem szabad felemelni a fedőt! A 20 perc leteltével megtekintjük, ha még vizes, akkor hagyjuk tovább fődögélni, amíg fel nem szívja a vizet, majd fedő alatt 10 percet pihentetjük, utána pedig hagyjuk kihűlni. Élelmesebbek beszerezhetnek elektromos rizspárolót...
Egyéb hozzávalók elkészítése:
A répát, az uborkát, a sonkát és a virslit csíkokra vágjuk. Az uborkának inkább a héjas részét használjuk fel, ahol keményebb és nem annyira leveses. A három tojásból lepényt sütünk, mindkét oldalát szép barnára, majd felcsíkozzuk, mint a többi hozzávalót. A répát, a virslit és a sonkát nagyon kevés olajon picit megsütjük.
A kihült rizset kevés pörkölt szezámmagolajjal és sóval ízesítjük. A kimet ráhelyezzük a bambusz göngyölőre, majd eloszlatjuk rajta a rizst, vékonyan, a lap kétharmadáig, hogy a távolabbi vége felé ne legyen belőle. A felénk eső végére, kb két centivel a lap szélétől elhelyezzük a hozzávalókat, mindegyikből egyet, szorosan egymásra.
Ezt követi a nehezebbik része, feltekerni. Ezt szövegben leírni elég nehéz, inkább nézzétek meg az alábbi videóban. A kimlap legvégére a feltekerés utolsó fázisában pár szem rizst kell tenni, hogy tapadjon.
https://www.youtube.com/watch?v=Y-Y9CXGRJPU
[caption id="attachment_1386" align="aligncenter" width="470"] Életem legelső kimbaptekercse[/caption]
Ha sikerült feltekerni, egy kevés szezámolajjal megkenjük a tetejét, majd jó éles késsel hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk. A kést időnként érdemes hideg vízbe mártani, mert rátapad a rizs.
Tádám:
Teljes siker volt, még ultrakonzervatív édesanyám is minden falatnál azt hajtogatta, hogy "nahát, hogy ez milyen finom". :) Mind egy szálig elfogyott, amit felkarikáztam, két tekercset már nem bírtunk megenni (laktat ez nagyon!), így holnap "sajnos" ebédre magammal kell vinnem az irodába. :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.