Ázsia másképp | Szigorúan véleményes

Mennyit keresnek a K-pop-sztárok?

Egyik korábbi cikkem alá írta valaki kommentben, hogy nem igaz, hogy a K-pop-sztárok alig keresnek valamit, hisz nézzük csak meg őket, vadiúj, drága cuccokban libegnek, és ilyen meg olyan helyen laknak. De vajon ez tényleg így van?  És mindenki jól keres, jól él? Mennyi egy K-pop-sztár fizetése és hogy oszlik el a kereset az együttesek tagjai között?

Söpörjük le a félreértéseket: azért mert Xiah Junsu szállodát épít a magánvagyonából, vagy mert G-Dragon méregdrága designer cuccokban feszít, még nem minden idol keres ugyanilyen jól. Az igazán gazdag idolokkal nem lehetne Dunát rekeszteni, hisz nézzük csak meg mennyien vannak összesen (300-400 aktív banda), és ezek közül hányan valóban milliomosok? Ne a maroknyi elithez hasonlítsuk a teljes iparágat, ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy de hát Magyarországon is mennyi milliárdos él! Igen, de mennyien élnek létminimum alatt? Na ugye.

Fizess, öcsi!

Kezdjük a szerződésekkel. Egy K-pop-idol kiképzése, felkészítése, ruháztatása, menedzselése, laktatása nem kis összeg. Pláne, ha bandáról van szó. Egy-egy ügynökség akár dollármiliókat is invesztálhat egy együttesbe. A koreai rendszer szerint ezt a költséget az előadón verik le. Minden más iparágban, ha befektetsz és elbukod, hát megszívtad, rossz befektetési döntést hoztál. A K-popban ha bebukik egy előadó, azt a sikeres idolokon verik le, nem a cégen, vagyis a már befutott bandák profitjából finanszírozzák a kezdőket és veszik vissza az elbukottakra költött összeget. Úgy tekintenek az idolokra, mint a bankok a személyi kölcsönt felfevőkre: vissza kell törlesztened az idollá válásod költségeit.

Ezért amikor egy előadó/banda beindul, még nem fog rögtön fizut vagy részesedést kapni. A gázsit, a reklámfilmek, tévés fellépések, stb. bevételeit a cég benyakalja törlesztés gyanánt, mindaddig, amíg ki nem jön az előadó nullszaldósra, azaz be nem hozta az "árát". Majd csak utána beszélünk bármiféle profitelosztásról vagy fix gázsiról. Cég beindítása esetén is szokták mondani, hogy 1-2 év, amíg nullszaldósra fel tudod hozni a vállalkozást. Valószínű, hogy az idolok sem két hét munkával kaparják össze a visszafizetendőt. A Boyfriend együttes például 2011 májusában debütált, és  egy 2013 februárjában leadott showműsorban úgy nyilatkoztak, hogy eddig még nem tudták nullszaldósra kihozni az együttest, pedig kiadtak már két stúdióalbumot, egy EP-t és hét kislemezt, nem beszélve a rakás tévéműsorról, amit csináltak. A Block B nemrég veszítette el a pert a kiadója ellen, mert a bíróságnak nem tudták bebizonyítani, hogy a cég szándékosan tartotta vissza a fizetésüket. Mások szerencsésebbek, az MBLAQ tagjai például már nyolc hónappal a debütálásuk után élvezhették az első fizetésüket.

[caption id="" align="alignnone" width="640"] Poszter kredit: Stardom Entertainment[/caption]

Szerződni márpedig kell

És akkor persze nem beszéltünk arról, hogy milyenek ezek a szerződések. Vannak köztük méltányosak és vannak köztük a hirhedten rabszolgamunkásak. Általánosságban 10+ évre lekötik az előadót (hisz az első néhány évben csak azért gürizik az idol, hogy visszafizesse a debütáltatása költségeit, majd csak onnantól fog profitra "termelni"), ezek miatt a hosszú szerződések miatt a méltányos kereskedelemért felelős bizottság meg is rótt 10 nagy céget, köztük az Mnet-et, a Yedangot, az SM Entertainmentet és a JYP Entertainmentet (a YG nem volt a feketelistán, úgy tűnik ők korrektek).

[caption id="" align="alignnone" width="500"] A befenyített kiadók listája[/caption]

Miből áll egy szerződés? Természetesen a profit elosztásán kívül mindenféle kötelezettségekből. Voltak olyan szerződések, amik kötelezték az idolt, hogy számoljon be a magánéletéről, kikkel barátkozik, kikkel ismerkedik, mit csinál és hol van épp, és bármikor lecsekkolhatták a hollétét. Gyakornokoknál nem ritka, hogy megtiltják a családlátogatást, a mobiltelefonálást, vagy hogy felügyelet nélkül utcára menjenek (nehogy kiszivárogjon a cég terve, koncepciója pl.). Olyan szerződés is volt a megvizsgált több száz között, amelyik megkövetelte, hogy az idol külföldre utazás előtt engedélyt kérjen a kiadótól, hogy egyáltalán elhagyhassa Koreát. És persze számos vállalat megtiltja a randizást és egyéb módon beleszól a "neveltjei" magánéletébe - amihez elvileg  nem lenne joguk. Az Mnet szerződéseiben pedig benne volt, hogy ha egy idol lejárat előtt felmondja a szerződését, amellett, hogy beperelik, sosem szerződhet más kiadóhoz. Máshol azt is kikötötték, hogy a kiadó bármikor kérheti az előadótól, hogy ingyen lépjen fel bizonyos rendezvényeken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rqwF-G510X4]

Osztani vagy nem osztani?

Az idolok fizetése, pontos juttatásai nem ismertek. Csak találgatni lehet, illetve elcsippentett információkból következtetni. Például a TVXQ-per idején a bíróság oldaláról letölthető volt az együttes szerződése, abban például az állt, hogy a srácok a hazai promóciókból 1% részesedést kaptak, a külföldiből 70%-ot, ezt természetesen ötük között elosztva, ebből azonban lejött az utazás, a ruházkodás, a sminkes, a fodrász, a menedzser, a táncosok és egyéb kisegítő emberek fizetése, a lakásfenntartás és a szálloda költségei, valamint az étkezés is. Azaz a végére nem sokat vihettek haza. A drága autók sem a sajátjaik voltak, nem a fizujukból vették őket, hanem használatra kapták a szponzoroktól.

A profitelosztás cégenként másmilyen. Egyes kiadók úgy működnek, hogy gyakorlatilag az egyéni promóciók egy részét is elosztják a bandatagok között, mondván, hogy az éppen promótáló tag azért tud promótálni, mert híressé vált az együttes segítsége által, tehát a többieket is megilleti a pénz. Más cégeknél arányos a kereset annak megfelelően, hogy ki mennyit szerepel önállóan (reklámfilmek, varietéműsorok, sorozatok). És ne feledjük el, hogy a soktagú együtteseknél többfelé kell osztani a profitot.

A KBS az alábbi példát hozta:

Ha Nichkhun a 2PM-ból Koreában  forgat reklámfilmet, annak profitja egyenlő arányban oszlik el az együttes minden tagja között (miután persze levonták az egyéb céges költségeket és részesedést). Ha Thaiföldön forgat (a saját hazájában), akkor megkapja a teljes profitot (a levonások után). Ha tévéshowban szerepel, annak profitja ismét eloszlik, ha sorozatban kap szerepet, az viszont a magán bevétele lesz.

Egyszóval, ne tessék azt gondolni, hogy csak mert egyes sztárok milliomosok, akkor minden K-pop-idol az. Más kérdés, hogy ezeket a szerződéseket aláírták ezek a fiatalok (illetve a szüleik), feltehetően tudták mit írtak alá. Persze az ember ilyenkor úgy ír alá, hogy reménykedik a sikerben, és mert nem tudja, mit vállal. Olyan ez, mint a hitelfelvétel: azt gondolod, hogy bírni fogod a törlesztést, és van, aki bírja is, mások meghúzzák a gatyamadzagot és úgy sikerül nekik, megint mások pedig belebuknak. A K-pop-szerződéseket is ilyeneknek látom. Aláírod, mert énekes akarsz lenni, és reménykedsz, hogy útközben jól alakulnak a dolog. Van, akinek sikerül, és van, akinek nem.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IvRPZavvW0c]

A TVXQ lakása 2005-ben. Ekkor már sztárok voltak, csaknem 500 000 eladott lemezzel és 400 000 eladott kislemezzel.

Források: Beyond Hallyu, BBC, Coolsmurf, Al Jazeera, Mayberrylyn, Business Insider, Hellokpop/KBS

A bejegyzés trackback címe:

https://xiablog.blog.hu/api/trackback/id/tr2512081667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juzo26 2013.07.10. 06:41:42

Köszönöm a cikket. Nemrég láttam egy műsort, ahol az egyik együttes tagjainak (sajna nem emlékszem melyik volt az) még a telefonját is ellenőrizték a manager-ek, hogy kivel beszélt, kinek küldött üzenetet, Kik vannak a telefonkönyvében. Ezt azért már kicsit túlzásnak tartom.

Macsek 2013.08.26. 23:49:34

Köszönöm. Tényleg olyan dolgokat írtál amiket elképzelni se tudtam volna. Gondolom hogy nem volt kis munka ilyen infókat összeszedni. De tanulságos volt azt tény. :)

Mostantól új helyen: xiaolongimnida.hu

xiaheader.png

 

 

XIA

Korea, Kína, Japán: pop, rock, média, kultúra

Címkék

100DayKSongChallenge (1) 2013 (2) 2015 legjobb koreai sorozata (1) 2AM (1) 2ne1 (3) 2PM (4) 4minute (1) A-mei (1) Aaron Yan (1) Able C&C (1) After School (1) ajánló (19) alkohol (1) ALS Ice Bucket Challenge (1) Amoeba (1) Amore Pacific (1) androgün (2) Andy Lau (1) Angelababy (1) anime (1) AOA (2) április bolondja (1) arcfelismerés (1) átírás (1) Ázsia (14) ázsiai nők (1) A hónap városa (1) A Qiao (1) B.A.P. (3) B1A4 (2) bakancslista (2) Bang Yongguk (1) baozi (1) BBC (1) BB krém (1) Beast (3) becsületsértés (1) BgA (1) bibimbap (1) Bigbang (12) bihon (1) Block B (3) blog (3) bloghír (2) blogtalálkozó (1) bongwan (1) botrányok (2) Boyfriend (2) Boys Over Flowers (1) Boys Republic (2) Bride of the Century (1) Brown Eyed Girls (1) BTS (4) BÚÉK (3) Byakuya Fansubs (1) C-Clown (1) C-Jes (1) C-pop (4) Cantoy (1) Cecilia Liu (1) cégek (1) Cheongdamdong 111 (1) Choi Soo-min (1) Choi Sun (1) Cho Young-pil (1) chuseok (1) CL (2) ClickB (1) CN Blue (4) Coco Lee (1) Coffee Prince (1) Cross Gene (1) cross race effect (1) csajok (8) csebol (2) Csedzsu (1) cshuszok (1) Csingtao (1) cson (1) Csoszon (4) Cube (1) Cui Jian (1) cuki (2) current (5) curry (1) Dami Im (1) David Sakurai (1) DBSK (1) Defconn (1) Dél-Korea (3) divat (15) doenjangguk (1) doenjang jjigae (1) dokumentumfilm (1) drug restaurant (1) Dr Frost (1) DSP (1) dwaejigogibokkeum (1) eatyourkimchi (1) Ecomobility Festival 2013 (1) English posts (2) Eom Jeong-hwa (1) építészet (3) érdekességek (33) Eric Nam (1) esemény (1) Észak-Korea (4) Eurovízió (1) EXO (3) expat (1) explicit (1) Faith (1) Fan Bing-bing (1) fan rice (1) Faye Wong (1) férfi gésa (1) festői helyek (1) film (17) fiúegyüttesek (1) flower boys (1) FNC (1) FNC Entertainment (1) Forbes (2) fordítás (4) fotók (1) FTHX Paris (1) FTISLAND (6) FT Island (2) Full House Take 2 (1) G-Dragon (12) Gain (1) Gangnam Style (1) Gao Yuan-yuan (1) Gary (1) gasztronómia (27) Gavy NJ (1) gazdaság (6) gésa (1) GIF (1) Gimhae Kim (1) gochujang (1) golf (1) Gong Hyo-jin (1) Gong Yoo (1) Goryeo (1) Guo Bi-ting (1) gyeongdan (1) Gyorstalpaló K-pop-tanfolyam (1) gyoza (1) hagyomány (1) Halloween (2) hanbok (3) hangul (1) Han Dae-su (1) Han Jimin (1) harcművészetek (4) házasság (2) Healer (1) heian (1) hellokpop (1) Hell Joseon (1) Henry Lau (2) Heo Young-saeng (1) Heyne (1) hide (1) hidrogéncella (1) hírességek (1) Hjoncshongil (1) hókan (1) Hongkong (5) hösik (1) houkan (1) humor (1) Hwang Jeong-eum (1) Hyun Bin (1) idolok (1) Ikimonogakari (1) ikon (1) India (1) Indonézia (1) Infinite (2) inkii (1) Insooni (1) interjú (2) Intimate Enemies (1) írás (1) IRIS2 (1) irodalom (1) its okay thats love (1) IU (1) Ivy (1) j-rock (1) J. Tune (1) Jackie Chan (1) Jaejoong (1) Jang Keun-suk (1) Jang Ying-rong (1) japán (2) Japán (41) japán curry (1) játék (2) játékok (1) Jay Chou (5) Jay Park (1) Jeju (1) Jeno Liu (1) jeon (1) Jeon Ji-hyun (1) Jet Li (1) Jinro (1) Jinusean (1) Ji Chang-wook (1) Ji Sung (1) JJ Lin (2) jog (1) Jolin Tsai (1) Joseon (3) jótékonyság (1) Jo Bin (1) Jo In-sung (1) Juniel (1) Junsu (1) Juventus (1) JYJ (9) JYP (2) JY Park (2) K-drama (2) K-pop (66) K-pop kiadók (1) K-show (1) K-Will (1) Kara (1) karácsony (2) katonaság (3) kdrama (3) kecune (1) keranccsim (1) kérdőív (1) kiejtés (2) Kill Me Heal Me (1) kimbap (1) kimchi (1) kimchi jjigae (1) Kim Hee-sun (1) Kim Hyun-joong (1) Kim Hyung-jun (1) Kim Jaejoong (1) Kim Jong-kook (1) Kim Junsu (4) Kim Sisters (1) Kim Soo-hyun (1) Kim Suro (1) Kim Taewoo (1) Kína (43) kínai színésznők (1) kínai újév (1) klánok (1) klawguru (2) koncert (5) kongnamulguk (1) Korea (142) koreai esküvő (1) koreai filmfesztivál (1) Koreai hullám (1) koreai irodalom (1) koreai jog (2) koreai nevek (1) koreai nyelv (4) koreai szórakoztatóipar (2) koreai történelem (5) koreai tv (1) Korean Grammar Practice for Foreigners (1) Korjo (1) környezetvédelem (1) Koyote (1) közlekedés (2) kozmetikumok (1) KPOP101 (4) kultúra (18) kutatás (1) Ku Hye-sun (1) kvíz (2) Lady Gaga (1) La Cigale (1) LC9 (1) Leehom Wang (1) Lee Hi (1) Lee Honggi (3) Lee Hongki (2) Lee Hyori (3) Lee Hyuk (1) lee Jun-ki (1) Lee Jung-hyun (1) Lee Kwang-soo (2) Lee Mi-ja (1) Lee Minho (1) Lee Soo-man (1) lektorált (1) leves (1) LG Household & Health Care (1) Listák (2) Liu Tao (1) Liu Yi-fei (1) Liza a rókatündér (1) LMBT (1) LOEN (1) LOréal (1) Lotte (1) Lush (1) magyar film (1) Makaó (1) Mamamoo (1) mandopop (1) mandu (1) manga (2) Mao Amin (1) márkák (1) Masters Sun (1) Mayday (1) MBLAQ (2) MFBTY (1) MIC (1) Michelle Lee (1) Michigo (1) mihon (1) MIK (1) Miley Cyrus (1) Mino (1) mitológia (2) Miura Ryosuke (1) Miyavi (2) Mi az a K-pop? (2) Mi az a Kpop? (2) Modern Farmer (1) móka (1) Momo Wu (1) mondocon (3) Monstar (1) MTV VMA (1) musical (1) művészet (1) MV (1) My Lovely Sam Soon (1) My Love From The Star (1) N-Sonic (1) N-Train (1) Narsha (1) népszokások (2) népviselet (1) névadás (1) nevek (1) NH (1) nikuman (1) Nine Muses (1) Ni Paljaya (1) nőjogok (1) Non-Summit (1) Norazo (2) novella (1) Nuest (1) nyelvtanulás (5) nyereményjáték (2) OCN (1) öltözködés (1) omurice (1) online TV (1) Open World Entertainment (1) örökségvédelem (2) padlizsános curry (1) Park Min-young (2) Park Seo-jun (2) Park Shin-hye (1) Park Yoochun (4) pasik (16) PC bang (1) Peking (2) plasztikai műtét (2) Pledis (1) politika (3) Power Station (1) prostitúció (2) Prücsök (1) PSY (6) Qingdao (1) ragacsosrizs-liszt (1) Rain (1) ramen (1) ramyeon (1) rasszok (1) rekordok (1) retro (1) riport (1) rizstallér (1) rock (3) room salon (1) rövidhír (8) Royal Pirates (1) Roy Kim (1) RTA (1) Sales King (1) Sam Okyere (1) sasaeng (1) Scholar Who Walks the Night (1) Secret (1) Secret Garden (1) Sek Loso (1) Seo Taiji (1) Seungri (1) Seven Seasons (1) Shiina Ringo (1) Shinee (4) Shinhwa (3) Shinui (1) Shin Bora (1) Shionoya Sayaka (1) Silla (1) Sistar (1) Siwan (1) SM (1) soju (1) Song Joon-ki (1) Soo Joo Park (1) soribada (1) sorozat (3) sorozatok (26) soundcloud (1) So Jisub (1) Speed (1) Spitz (1) sport (1) stalking (1) Starship (1) statisztika (1) streaming (1) Sugizo (1) sujebi (1) sukjunamul (1) Sungkyunkwan Scandal (1) Super Junior (3) Suwon (1) szavazás (4) szellemváros (1) szépség (3) szexi (2) szexuális zaklatás (1) színészek (1) Szingapúr (5) szoba (1) Szöul (1) T-ara (3) Taeyang (3) taikomochi (1) taikomocsi (1) tájak (1) Tajvan (12) Tangun Vanggom (1) Tang Wei (1) tanulmány (1) Tarkan (1) társadalom (6) tavaszi tekercs (1) technológia (4) Teen Top (2) Teresa Teng (1) tetoválás (1) tévé (2) tévhitek (1) Tey (1) Thaiföld (5) The Great Doctor (1) The Heirs (1) The Inheritors (1) The Interlace (1) Tiffany Tang (1) Tiger Hu (1) Tokió (1) töndzsang ccsige (1) TOP (1) TOPIK (1) toplista (2) Top Combine (1) történelem (6) trot (1) TS (1) tteok (2) tteokbokki (1) tteokguk (1) tudomány (1) turizmus (1) TVXQ (8) újév (1) ukiss (1) ünnepek (2) Unni Network (1) USA (1) utazás (1) Vanness Wu (1) varieté (1) vásárlás (1) vélemény (1) verseny (1) vicces (3) vicces videó (3) videoklip (1) Vietnam (1) visual kei (1) Vivian Hsu (1) VIXX (2) VOD (1) Wang Lee-hom (1) Wikipédia (1) Wild Horse (1) will.i.am (1) Witchs Love (1) Witchs Romance (1) women issues (1) WonderBoyz (1) Wonder Girls (1) Woollim (1) Xiah Junsu (5) Xu Yi-na (1) X Japan (5) Yang Huyn-suk (1) Yang Hyun-suk (1) Yang Jin-song (1) yaoi (1) Yasaengma (1) yesasia (1) YG (1) Yoon Eun-hye (1) Yoo Ah-in (1) Yoo Ji-tae (1) Youre Beautiful (1) You Who Came From The Stars (1) Yun Bitgaram (1) zene (25) Zhou Xun (1) zuo yuezi (1) film (2) 돼지고기볶음 (1) 최선 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása