Kicsit koreai, kicsit japán, kicsit másmilyen.
Imádom a tejszínes spenótot. A Poor Girl Eats Well blogon olvastam egy alternatív szobareceptet (nem a helyiség, a japán tészta, tudjátok, hajdinalisztből), és gondoltam, megcsinálom. Mivel azonban se tofu, se parmezán nem volt itthon, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a bevált, egyszerű tejszínes spenótomba forgatnám a szobát? Bingó! Kiegészítésképp pedig egy egyszerű, de nagyszerű koreai receptet is kipróbáltam, a gőzölt tojást (개란찜, keranccsim). Kiadós és finom ebéd lett belőle.
Tejszínes-spenótos szoba
Hozzávalók 1 főre
1 adag szoba (a csomagban általában négy adag van, amit kis papírfecnivel összefognak, így kényelmes az adagolás, nem kell találgatni, hogy mennyi lesz egy adag, mint mondjuk a spagettinél)
1 adag fagyasztott spenótlevél (a Bonduelle-nek van olyan verziója, amiben négy kis tégla van, ebből egy főre elég egy)
2 gerezd fokhagyma
só
bors
1 dl főzőtejszín
A szobát a csomagoláson lévő leírás szerint megfőzzük (5 perc kb.), leszűrjük, kevés olivaolajjal meghintve félretesszük. Egy serpenyőben a zúzott fokhagymát kevés olajpon megpirítjuk és hozzáadjuk a mikróban kiolvasztott spenótot (fagyosan is bele lehet tenni, de úgy macerásabb, mert lassan olvad ki). Egy-két percig hagyjuk dinsztelődni, majd hozzátesszük a tejszínt. Összefőzzük (1-2 perc), sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hozzáöntjük a szobatésztát, majd egy picit együtt főzzük őket (úgy 1 percig). Aki levesesebben szereti a tésztákat, használhat több tejszínt.
Keranccsim (gőzölt tojás)
Hozzávalók:
2 tojás
1 dl víz
só
bors
A tojásokat egy kerámiatálban (pl. müzlis tál) felverjük, mint a rántottához és hozzáöntünk 1 dl vizet, és jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. Egy fedővel rendelkező edény aljára vizet öntünk és beletesszük a tálkánkat. Elég, ha max. a tálka negyedéig ér a víz. Fedő alatt közepes lángon kb 15 percig gőzöljük a tojást. Az eredeti recept szerint lobogó vízbe kell tenni a tálkát és akkor tíz perc, de nekem nem volt kedvem leégetni a kezem az ebédhez :). Miután elzártuk a tojás alatt a lángot, hagyjuk 5 percet hüldögélni egy kicsit, majd emeljük ki a tálat. Óvatosan, még így is forró lesz. Nem kell külön kiszedegetni a tojást, a müzlis tálkában tálalható, ahogy van.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.